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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  06/10/2008
Data da última atualização:  19/02/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NUTTI, M.; CARVALHO, J. L.; FUKUDA, W.
Afiliação:  Marilia Nutti, CTAA; José Luiz Carvalho, CTAA; Wania Maria Gonçalves Fukuda, CNPMF.
Título:  Institutionalizing the biofortification strategy in a sustainable way: the case of Brazil.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent. Cassava: meeting the challenges of the new millennium. Ghent:: IPBO, 2008. p. 26.
Idioma:  Inglês
Notas:  S1-2.
Conteúdo:  With worldwide escalating food prices and a growing demand for biofuels, it is vital to increase the productivity of cassava in Africa. With average cassava yields of 7.0 and 11.3 t/ha in Uganda and Kenya respectively, yield levels in East Africa are low, While differences in agro-ecology explained part of the variation between sites, monocropping, weed management and hiring labour contributed to higher yields within sites. The importance of good management practices (improved varieties, monocropping, proper plant spacing, timely planting) was confirmed by the higher yield levels - 10.4 and 14.2 t/ha in Kenya and Uganda respectively - obtained in farmer managed control plots in 99 on-farm trials. Abiotic factors were more important yield determining factors than biotic factors, while weed management also explained an important part of yield variability. Fertilizer use (100-50-100 N-P205-K20) increased cassava yields by 5.8 t/ha, above ground biomass by 9.0 t/ha and the number of storage roots per plant by 2.7, but did not affect harvest index or root dry matter content. Although cassava production was limited by different nutrient(s) across sites, combined NPK fertilizer always resulted in the highest yields. Fetilizer response was related to soil fertility and early rainfall, but did not between varieties, across management levels or pest and disease pressures. On the short term, cassava productivity in East Africa can be improved by the widespread promotion of simple agro... Mostrar Tudo
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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41.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W. M. G.; SILVA, S. de O. e. Melhoramento de mandioca no Brasil. In: CEREDA, M. P. (Coord.). Agricultura: tuberosas amiláceas Latino Americanas. São Paulo: Fundação Cargill, 2002. p. 242-257. (Culturas de Tuberosas Amiláceas Latino Americanas, 2). 2 v. p. 242-257 (Cultura de Tuberosas Amiláceas Latino Americanas, 2).
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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42.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W. M. G.; TAVARES, J. A.; IGLESIAS, C. Mani branca: novo híbrido de mandioca recomendado para as condições Semi-Áridas do Nordeste. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2003.
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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43.Imagem marcado/desmarcadoFARIAS, A. R. N.; FUKUDA, W. M. G. Ocorrência de Pseudococcus mandio Williams (Hemiptera: Pseudococcidae) em mandioca, no Sudoeste da Bahia. Revista Brasileira de Mandioca, Cruz das Almas, v.18, n. 1, p. 49-52, out. 2005.
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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44.Imagem marcado/desmarcadoDINIZ, M. de S.; FUKUDA, C.; FUKUDA, W. M. G. Unidade de observacao de genotipos de mandioca em Sergipe Cruz das Almas, BA: EMBRAPA-CNPMF, 1997 4p. EMBRAPA-CNPMF. Comunicado Tecnico, 46
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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45.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W. M. G.; CAVALCANTI, J.; MAGALHAES, J. A.; IGLESIAS, C. Avaliacao de germoplasma de mandioca para resistencia ao acaro verde (Mononychellus tanajoa, Bondar) em quatro ecossistemas do Nordeste semi-arido do Brasil. Revista Brasileira de Mandioca, v. 15, n. 1/2, p. 67-78, nov. 1996.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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46.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, J. C.; CARVALHO, P. C. L. de; CALDAS, R. C.; FUKUDA, W. M. G. Adaptacao de cultivares de mandioca e abixos niveis de fosforos Sao Pedro, SP: Centro de Raizes Tropicais/UNESP/SBM, 1996. 1p. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE RAIZES TROPICAIS, 1, E CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 9, 1996, Sao Pedro, SP. Programa e Resumos...
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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47.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, M. C.; XAVIER, J. J. B. N.; BARRETO, J. F.; FUKUDA, W. M. G. Aipim manteiga: cultivar de macaxeira para o Amazonas. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2003. 3 p. (Embrapa Amazônia Ocidental. Comunicado Técnico, 17).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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48.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W. M. G.; DINIZ, M. de S.; CALDAS, R. C. Análise de estabilidade de novo clones de mandioca avaliados em provas participativas com agricultores nos Tabuleiros Costeiros do Estado da Bahia. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 1999. 14p. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Boletim de pesquisa, 16).
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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49.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W. M. G.; DINIZ, M. de S.; CALDAS, R. C. Análise de estabilidade de novos clones de mandioca avaliados em provas participativas com agricultores nos Tabuleiros Costeiros do Estado da Bahia. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 1999. 14 p. il. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Boletim de Pesquisa, 16). Memória.
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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50.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, R. C. V.; OLIVEIRA, L. A. de; FUKUDA, W. M. G. Avaliação do teor de carotenóides totais em híbridos de mandioca e acessos coletados na Amazônia. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA TROPICAL, 3., 2009, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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51.Imagem marcado/desmarcadoLEAL, L. R.; OLIVEIRA, L. A. de; FUKUDA, W. M. G.; AMORIM, T. da S. Avaliação do teor de compostos cianogênicos de híbridos de mandioca e acessos coletados na Amazônia. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA TROPICAL, 3., 2009, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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52.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W. M. G.; SILVA, S. de O. e.; CALDAS, R. C. Avaliação e seleção de cultivares de mandioca em Cruz das Almas, Bahia. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 1983. 21 p. il. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Boletim de Pesquisa, 4). Memória.
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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53.Imagem marcado/desmarcadoBORGES, M. de F.; FUKUDA, W. M. G.; ROSSETTI, A. G. Avaliação de variedades de mandioca para consumo humano. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 11, p. 1559-1565, nov. 2002 Título em inglês: Evaluation of cassava varieties for human consumption.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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54.Imagem marcado/desmarcadoFIALHO, J. de F.; FUKUDA, W, M. G.; VIEIRA, E. A. Avaliação de variedades de mandioca no Distrito Federal. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2005. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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55.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W. M. G.; COSTA, I. R. S.; VILARINHOS, A. D.; OLIVEIRA, R. P. de. Banco de germoplasma de mandioca: manejo, conservação e caracterização. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 1996. 103 p. il. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 68). Memória.
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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56.Imagem marcado/desmarcadoFIALHO, J. de F.; AVILA, V. B.; FUKUDA, W. M. G.; JUNQUEIRA, N. T. V. banco regional de germoplasma de mandioca no cerrado. In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENETICOS PARA A AMERICA LATINA E CARIBE - SIRGEALC, 3., 2001. Londrina, PR. Recursos geneticos: conservar para a vida: anais. Londrina: IAPAR; Brasilia: Embrapa Recursos Geneticos e Biotecnologia, 2001. p. 631-633. Eventos paralelos: III. Reuniao Latino Americana de Especialistas em Arachis; III. Reuniao Latino Americana de Especialistas em Recursos Geneticos Florestais.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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57.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W.; OLIVEIRA, L.; PEREIRA, M.; CEBALLOS, H.; CARVALHO, J.; NUTTI, M.; DITA, M. Breeding cassava for enhancement of carotenoid in the biofortification program in Brazil. In: INTERNATIONAL MEETING OF THE MICRONUTRIENT FORUM, 2., 2009, Beijing, China. Micronutrients, health and development: evidence-based programs: program/abstracts. Washington, DC: USAID: Academy for Educational Development, 2009. p. 106.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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58.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W.; SANTOS, V.; OLIVEIRA, L.; PEREIRA, M.; CEBALLOS, H.; NUTTI, M.; CARVALHO, J.; DITA, M. Breeding cassava for enhancement of carotenoid, iron and zinc contents. In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent, Belgium. Cassava: meeting the challenges of the new millennium. Ghent, Belgium: Institute of Plant Biotechnology for Developing Countries, 2008. p. 106. S7-9.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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59.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W.; SANTOS, V.; OLIVEIRA, L.; PEREIRA, M.; CEBALLOS, H.; NUTTI, M.; CARVALHO, J.; DITA, MIGUEL. Breeding cassava for enhancement of carotenoid, iron and zinc contents. In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent. Cassava: meeting the challenges of the new millennium.Ghent:: IPBO, 2008. p. 106. S7-9.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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60.Imagem marcado/desmarcadoFUKUDA, W. M. G.; SILVA, S. de O. e; MENDES, R. A. Caracterizacao morfologica e agronomica do banco ativo de germoplasma de mandioca do centro nacional de mandioca e fruticultura tropical Sao Pedro, SP: Centro de Raizes Tropicais/UNESP/SBM, 1996. 1p. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE RAIZES TROPICAIS, 1, E CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 9, 1996, Sao Pedro: Programa e Resumos...
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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