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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
17/01/2024 |
Data da última atualização: |
22/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; VELOSO, C. M.; AMARAL, C. L. F. |
Afiliação: |
JOÃO CLAUDIO VILVERT, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Vitória da Conquista, BA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; CRISTIANE MARTINS VELOSO; CLÁUDIO LÚCIO FERNANDES AMARAL. |
Título: |
Genetic diversity on acerola quality: a systematic review. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 67, e24220490, 2024. |
ISSN: |
1678-4324 |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1678-4324-2024220490 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Acerola (Malpighia emarginata DC.) is a super-fruit with high ascorbic acid content and its quality can be highly affected by the genetic and environmental conditions. This systematic review aims to provide an overview of the influence of genetic variability on acerola quality traits. It was performed according to the Preferred Reporting Items for Systematic reviews and Meta-Analysis (PRISMA) recommendations. PubMed, Scopus and SciELO electronic databases were searched using terms acerola, selection, and genotypes. 29 studies were selected after assessing articles for eligibility criteria, which reported data on 22 quality parameters. A high genetic diversity was observed for all quality traits. Soluble solids and ascorbic acid contents are the main parameters determined in studies with acerola. Titratable acidity, SS/TA ratio and pH are also evaluated in most studies. Different studies have already identified possible genotypes for use in acerola breeding programs based on fruit quality, both for launching new cultivars and for use as parents in crosses. Our review is a useful basis for acerola breeding programs and germplasm conservation. Future studies are required to further identify and quantify bioactive compounds in acerolas of different genotypes. |
Palavras-Chave: |
Diversidade genética; Melhoramento de plantas; Métodos de criação; Qualidade dos frutos. |
Thesagro: |
Acerola; Genótipo; Melhoramento Genético Vegetal; Vitamina C. |
Thesaurus Nal: |
Breeding methods; Fruit quality; Genotype; Malpighia emarginata; Plant breeding. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160925/1/Genetic-Diversity-on-Acerola-Quality-A-Systematic-Review.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
23/01/2024 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ALCÂNTARA, L. O.; SOUSA, J. R. de; ANDRADE, F. K.; TEIXEIRA, E. H.; CERQUEIRA, M. Â.; SILVA, A. L. C. da; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; SOUZA, B. W. S. de. |
Afiliação: |
LYNDERVAN OLIVEIRA ALCÂNTARA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; JULIANA RABELO DE SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; FÁBIA KARINE ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; EDSON HOLANDA TEIXEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; MIGUEL ÂNGELO CERQUEIRA, INTERNATIONAL IBERIAN NANOTECHNOLOGY LABORATORY; ANDRÉ LUIS COELHO DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; BARTOLOMEU WARLENE SILVA DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ. |
Título: |
Extraction and characterization of hyaluronic acid from the eyeball of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Biological Macromolecules, [Amsterdam], v. 226, p. 172-183, 31 Jan. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2022.12.016 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Eyeball; Value aggregation. |
Thesagro: |
Agregação de Valor; Olho; Oreochromis Niloticus. |
Thesaurus NAL: |
Eyes; Hyaluronic acid. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 00958naa a2200289 a 4500 001 2161178 005 2024-01-23 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2022.12.016$2DOI 100 1 $aALCÂNTARA, L. O. 245 $aExtraction and characterization of hyaluronic acid from the eyeball of Nile tilapia (Oreochromis niloticus).$h[electronic resource] 260 $c2023 650 $aEyes 650 $aHyaluronic acid 650 $aAgregação de Valor 650 $aOlho 650 $aOreochromis Niloticus 653 $aEyeball 653 $aValue aggregation 700 1 $aSOUSA, J. R. de 700 1 $aANDRADE, F. K. 700 1 $aTEIXEIRA, E. H. 700 1 $aCERQUEIRA, M. Â. 700 1 $aSILVA, A. L. C. da 700 1 $aSOUZA FILHO, M. de S. M. de 700 1 $aSOUZA, B. W. S. de 773 $tInternational Journal of Biological Macromolecules, [Amsterdam]$gv. 226, p. 172-183, 31 Jan. 2023.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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