Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  07/01/2002
Data da última atualização:  29/04/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SOARES, A. P. M.; FREITAS, A. R. de.
Afiliação:  ANA PAULA MEIRA SOARES, UFSCAR; ALFREDO RIBEIRO DE FREITAS, CPPSE.
Título:  Importância da estatística para avaliar o impacto do uso de tecnologias agropecuárias em estabelecimentos familiares com produção de leite.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 6., 2001, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: ASSER; São Paulo: UNICEP: SEMESP, 2001. p.86.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Avaliacao de impactos; Producao de leite.
Thesagro:  Estatística.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPPSE/13672/1/PROCIARF2001.00151.PDF
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE13672 - 1UPCRA - DDPROCI-2001.00151SOA2001.00151
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá.
Data corrente:  28/11/2021
Data da última atualização:  24/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  GUEDES, C. E. G.; OLIVEIRA, D. N. P. S. de; BEZERRA, J. B.; PENIDO, C. A. F. de O.; FERREIRA, N. S.; BORGES, W. L.; BUFALINO, L.; SOUZA, T. M.
Afiliação:  CARLOS EDUARDO GOUVEIA GUEDES, UNIFAP; DHIMITRIUS NEVES PARAGUASSÚ SMITH DE OLIVEIRA, POLITEC-AP; JEFFERSON BEZERRA BEZERRA, UNIFAP; CIRO AUGUSTO FERNANDES DE OLIVEIRA PENIDO, POLITEC-AP; NILSON SANTOS FERREIRA, UFS; WARDSSON LUSTRINO BORGES, CPAF-AP; LINA BUFALINO, UFRA; TIAGO MARCOLINO SOUZA, UEAP.
Título:  Exploiting the Amazonian açaí palm leaves potential as reinforcement for cement composites through alkali and bleaching treatments.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Natural Fibers, v. 1, p. 1-14, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Recent investigations proposed alternatives for utilization of Açaí (Euterpe oleracea Mart.) fruit wastes, seeds, and lignocellulosic fibers. However, Açaí leaves may also be obtained without harvesting the palms and could be used in higher value-added products. Alkali reaction (1% and 5% of NaOH), different temperatures (70°C, 80°C, and 100°C), and bleaching were combined to produce fibres from the Açaí leaves. Scanning electron microscopy, X-ray diffraction, and thermogravimetry were used to evaluate the effect of treatments on fibers, whereas X-ray diffraction and calorimetry were employed to characterize Portland cement pastes containing fibers. Results indicated that Açaí leaves could be transformed into short-length fibers with improved degrading temperature. Alkali treatment at 5% sodium hydroxide (90°C) and bleaching increased fibers? crystallinity and showed efficiency in removing non-cellulosic components. Cement paste evaluation also indicated that fibers treated at 5% NaOH solution caused fewer changes in calorimetric profile and therefore present a greater potential for cement-based composites.
Palavras-Chave:  Ceramic matrix; Fiber morphology; Portland cement.
Thesagro:  Açaí.
Thesaurus NAL:  Biocomposites; Biomass; Thermal stability.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228186/1/CPAF-AP-2021-Exploiting-The-Amazonian-Acai.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16802 - 1UPCAP - DD
CPAF-AP18405 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional