Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  12/07/2004
Data da última atualização:  05/01/2006
Autoria:  FREIRE, L. M. de M.; FREIRE, J. de M.; CALDART, W. L.
Título:  Transformações na estrutura produtiva dos viticultores da Serra Gaúcha: 1985/1991.
Ano de publicação:  1992
Fonte/Imprenta:  Bento Gonçalves, RS: EMBRAPA-CNPUV, 1992.
Páginas:  44 p.
Série:  (EMBRAPA-CNPUV. Documentos, 7).
ISSN:  0102-3969
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Rio Grande do Sul; Serra Gaúcha; Vitivinicultura.
Thesagro:  Economia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE26848 - 1EMBFL - --02202CNPUV02202
AI-SEDE26848 - 2EMBFL - --02202CNPUV02202
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  13/05/2024
Data da última atualização:  13/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  LIMA, G. G. de; SCHOENHERR, Z. C. P.; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B.; HELM, C. V.
Afiliação:  GABRIEL GOETTEN DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ZAIRA CHIODINI PEDRI SCHOENHERR, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF.
Título:  Enzymatic activities and analysis of a mycelium-based composite formation using peach palm (Bactris gasipaes) residues on Lentinula edodes.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Bioresources and Bioprocessing, v. 7, n. 1, p. 2197-4365, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1186/s40643-020-00346-2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  By seeding fungus on top of industry residues, a mycelium can grow and form a compact network structure; however, it may not develop due to lack of optimal nutrients from the substrate. Consequently, peach-palm residues can be a potential alternative; so, to test this hypothesis, this work evaluates the effect of peach-palm residues as substrate for the growth of mycelium based on Lentinula edodes. They were also supplemented with cassava bran and various sources of nitrogen-ammonium sulphate, potassium nitrate, and soy flour—to analyse its effects on its physicochemical, enzymatic activities, and thermal and mechanical properties of the final composite at 12 and 20 days of cultivation. This mycelium was able to grow at optimum source treatment conditions, which depends on the ratio of Carbon to Nitrogen, within only 12 days of inoculation. Furthermore, the enzyme activities directly correlate with the mycelium growth with optimum conditions of pH, water activity, and moisture for L. edodes to grow having lower enzyme activities for a well-developed composite; whereas higher activities were seen for a weakly developed material, and this material demonstrates mechanical and thermal properties similar to common mycelium-based composites. Therefore, this work demonstrates that peach-palm residues can be a potential alternative for mycelium-based composite.
Palavras-Chave:  Agro-industrial residues; Enzyme properties; Filamentous fungi; Hydrolytic enzymes; Mycelium foams.
Thesagro:  Bactris Gasipaes; Lentinula Edodes.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164242/1/BioresourBioprocess-2020-Magalhaes.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58927 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional