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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
02/10/2009 |
Data da última atualização: |
22/10/2010 |
Autoria: |
GUEDES, A. L.; FRANÇA, M. B. de M.; FRANÇA, J. A. de; CANTERI, M. G.; KOYAMA, M. H. |
Afiliação: |
ALEX LEMES GUEDES, DEEL/CTU/UEL; MARIA BERNADETE DE MORAIS FRANÇA, DEEL/CTU/UEL; JOSÉ ALEXANDRE DE FRANÇA, DEEL/CTU/UEL; MARCELO GIOVANETTI CANTERI, UEL; MARCELA HITOMI KOYAMA, DEEL/CTU/UEL. |
Título: |
Sistema descentralizado de monitoramento do microclima em plantações para uso na agricultura de precisão. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROINFORMÁTICA, 7., 2009, Viçosa, MG. Anais... Viçosa, MG: UFV, 2009. |
Páginas: |
Não paginado. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
SBIAgro 2009. |
Conteúdo: |
Estações agrometeorológicas são utilizadas para monitoramento climático de regiões de cultivo. Por serem utilizadas em grandes áreas e para maior confiabilidade da variável medida, é necessário várias estações trabalharem em conjunto e interligadas em rede. A construção desta rede de estações agrometeorológicas é crítica, pois devido a distância entre as mesmas, não é viável utilizar fios e, normalmente, transmissão de dados sem fio envolve alto custo e baixa autonomia. Neste trabalho, apresenta-se uma solução para a comunicação sem fio em uma rede de estações. Nessa, um dispositivo coordenador solicita os dados a serem transmitidos e qual estação os receberá, criando um sistema pergunta/resposta. Os dados também não precisam ser transmitidos diretamente, podendo ser repassado até o destino através de roteadores. Dessa forma, a profundidade da rede aumenta, possibilitando a instalação de estações ao longo de toda uma propriedade por um baixo custo. Para testar o sistema, foram construídos protótipos de microestações baseadas em microcontrolador. Os resultados mostram que o protocolo de comunicação apresentado pode ser utilizado com facilidade na construção de redes de dados agrometeorológicos ou redes de sensores quaisquer, que sejam fixas e centralizadas. |
Palavras-Chave: |
Estações agrometeorológicas; Monitoramento climático; Protótipos de microestações; Rede de comunicação sem fio; Tecnologia de informação (TI). |
Thesagro: |
Agricultura de Precisão. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02223naa a2200265 a 4500 001 1513081 005 2010-10-22 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGUEDES, A. L. 245 $aSistema descentralizado de monitoramento do microclima em plantações para uso na agricultura de precisão. 260 $c2009 300 $aNão paginado. 500 $aSBIAgro 2009. 520 $aEstações agrometeorológicas são utilizadas para monitoramento climático de regiões de cultivo. Por serem utilizadas em grandes áreas e para maior confiabilidade da variável medida, é necessário várias estações trabalharem em conjunto e interligadas em rede. A construção desta rede de estações agrometeorológicas é crítica, pois devido a distância entre as mesmas, não é viável utilizar fios e, normalmente, transmissão de dados sem fio envolve alto custo e baixa autonomia. Neste trabalho, apresenta-se uma solução para a comunicação sem fio em uma rede de estações. Nessa, um dispositivo coordenador solicita os dados a serem transmitidos e qual estação os receberá, criando um sistema pergunta/resposta. Os dados também não precisam ser transmitidos diretamente, podendo ser repassado até o destino através de roteadores. Dessa forma, a profundidade da rede aumenta, possibilitando a instalação de estações ao longo de toda uma propriedade por um baixo custo. Para testar o sistema, foram construídos protótipos de microestações baseadas em microcontrolador. Os resultados mostram que o protocolo de comunicação apresentado pode ser utilizado com facilidade na construção de redes de dados agrometeorológicos ou redes de sensores quaisquer, que sejam fixas e centralizadas. 650 $aAgricultura de Precisão 653 $aEstações agrometeorológicas 653 $aMonitoramento climático 653 $aProtótipos de microestações 653 $aRede de comunicação sem fio 653 $aTecnologia de informação (TI) 700 1 $aFRANÇA, M. B. de M. 700 1 $aFRANÇA, J. A. de 700 1 $aCANTERI, M. G. 700 1 $aKOYAMA, M. H. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROINFORMÁTICA, 7., 2009, Viçosa, MG. Anais... Viçosa, MG: UFV, 2009.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
10/09/2020 |
Data da última atualização: |
10/09/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RAMOS, M. R.; FREIRE, T. M.; SANTOS, F. M. B. dos; UHLMANN, A.; SANTOS, D. M. A. dos; CAMPOS, L. dos S. |
Afiliação: |
Michele Ribeiro Ramos, Universidade Estadual do Tocantins; Talita Maia Freire, Universidade Estadual do Tocatins; Franscisca Marta Barbosa dos Santos, Secretaria de Agricultura, Pecuária e Aquicultura de Tocatns; ALEXANDRE UHLMANN, CNPF; Danilo Marcelo Aires dos Santos, Universidade Estadual do Tocantins; Lorena dos Santos Campos, Universidade Estadual do Tocantins. |
Título: |
Pineapple quality in a traditional cultivation system in different soil classes. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, v. 11, e3329, 2020. 9 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.14295/CS.v11i0.3329 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pineapple (Ananas comosus (L.) Merril) is considered one of the most important fruits of the tropical and subtropical regions, and the third most-produced in the world due to its high commercial expansion in the world market, in recent years. Therefore, this work aimed to evaluate the influence of landscape position on pineapple quality. The work was developed at the Providência Farm, located in the municipality of Miracema do Tocantins. The following soil parameters were evaluated: hydraulic conductivity - KS, soil bulk density ? DS, and total porosity ? TP, as well as the following quality attributes: titratable acidity - TA, length and diameter of infructescences, total fresh mass - TM, fresh mass of infructescences ? IM, and soluble solids ? SS. The analyses were performed at the Agri-Environmental Laboratory of the Agricultural Sciences Complex of the Federal University of Tocantins. Less massive infructescences developed on more porous soils. The variation in the mass of infructescences is not associated with soil types, but rather with soil porosity. Soils with higher KS tend to increase the chances of producing infructescences with high acidity and high levels of soluble solids. The DS did not result in a significant association with the pineapple quality attributes. The infructescences were not affected by the landscape position. No position in the landscape influenced fruit quality. In general, the infructescences showed low acidity and low levels of soluble solids, with length and diameter of infructescences below the standard of the cultivar ?Pérola?. MenosPineapple (Ananas comosus (L.) Merril) is considered one of the most important fruits of the tropical and subtropical regions, and the third most-produced in the world due to its high commercial expansion in the world market, in recent years. Therefore, this work aimed to evaluate the influence of landscape position on pineapple quality. The work was developed at the Providência Farm, located in the municipality of Miracema do Tocantins. The following soil parameters were evaluated: hydraulic conductivity - KS, soil bulk density ? DS, and total porosity ? TP, as well as the following quality attributes: titratable acidity - TA, length and diameter of infructescences, total fresh mass - TM, fresh mass of infructescences ? IM, and soluble solids ? SS. The analyses were performed at the Agri-Environmental Laboratory of the Agricultural Sciences Complex of the Federal University of Tocantins. Less massive infructescences developed on more porous soils. The variation in the mass of infructescences is not associated with soil types, but rather with soil porosity. Soils with higher KS tend to increase the chances of producing infructescences with high acidity and high levels of soluble solids. The DS did not result in a significant association with the pineapple quality attributes. The infructescences were not affected by the landscape position. No position in the landscape influenced fruit quality. In general, the infructescences showed low acidity and low levels of soluble solids... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agricultural production factors. |
Thesagro: |
Abacaxi; Crescimento; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Fruit growing; Pineapples; Soil. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02388naa a2200277 a 4500 001 2124854 005 2020-09-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.14295/CS.v11i0.3329$2DOI 100 1 $aRAMOS, M. R. 245 $aPineapple quality in a traditional cultivation system in different soil classes.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aPineapple (Ananas comosus (L.) Merril) is considered one of the most important fruits of the tropical and subtropical regions, and the third most-produced in the world due to its high commercial expansion in the world market, in recent years. Therefore, this work aimed to evaluate the influence of landscape position on pineapple quality. The work was developed at the Providência Farm, located in the municipality of Miracema do Tocantins. The following soil parameters were evaluated: hydraulic conductivity - KS, soil bulk density ? DS, and total porosity ? TP, as well as the following quality attributes: titratable acidity - TA, length and diameter of infructescences, total fresh mass - TM, fresh mass of infructescences ? IM, and soluble solids ? SS. The analyses were performed at the Agri-Environmental Laboratory of the Agricultural Sciences Complex of the Federal University of Tocantins. Less massive infructescences developed on more porous soils. The variation in the mass of infructescences is not associated with soil types, but rather with soil porosity. Soils with higher KS tend to increase the chances of producing infructescences with high acidity and high levels of soluble solids. The DS did not result in a significant association with the pineapple quality attributes. The infructescences were not affected by the landscape position. No position in the landscape influenced fruit quality. In general, the infructescences showed low acidity and low levels of soluble solids, with length and diameter of infructescences below the standard of the cultivar ?Pérola?. 650 $aFruit growing 650 $aPineapples 650 $aSoil 650 $aAbacaxi 650 $aCrescimento 650 $aSolo 653 $aAgricultural production factors 700 1 $aFREIRE, T. M. 700 1 $aSANTOS, F. M. B. dos 700 1 $aUHLMANN, A. 700 1 $aSANTOS, D. M. A. dos 700 1 $aCAMPOS, L. dos S. 773 $tComunicata Scientiae$gv. 11, e3329, 2020. 9 p.
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