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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  23/10/2017
Data da última atualização:  04/06/2018
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  FEIDEN, A.; CAMPOLIN, A. I.; CURADO, F. F.; MONACO, I.; FONSECA, T.; BORSATO, A. V.; GALVANI, F.; FAVARO, S. P.
Afiliação:  ALBERTO FEIDEN; ADALGIZA INÊS CAMPOLIN; FERNANDO FLEURY CURADO; ISABELLE MONACO; TAYRINE FONSECA; AURÉLIO VINICIUS BORSATO; FÁBIO GALVANI; SIMONE PALMA FAVARO, CNPAE.
Título:  Comunidade Antônio Maria Coelho: territorialidade e resistência pelo uso da bocaiuva no pantanal de mato grosso do sul.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: DIAS, T.; EIDT, J. S.; UDRY, C. (Ed.). Diálogos de saberes: relatos da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2016. v. 2. (Coleção Povos e Comunidades Tradicionais, 2).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Comunidade Antônio Maria; Conhecimento tradicional; Diagnóstico rural participativo.
Thesagro:  Bocaiúva; Resistência.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165390/1/ARTIGO-Embrapa-Pantanal-COMUNIDADE-ANTONIO-MARIA-COELHO-TERRITORIALIDADE-E-RESISTENCIA-PELO-USO-DA-BOCAIUVA-NO-PANTANAL-DE-MATO-GROSSO-DO-SUL-final.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE3224 - 1UPCPL - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  15/12/2021
Data da última atualização:  15/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  PESTANA, G. C.; SANTOS, K. A. F. DOS; MIRANDA, M.; SPRICIGO, P. C.; FOSCHINI, M. M.; BRESOLIN, J. D.; HUBINGER, S. Z.; ASSIS, O. B. G. de; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  G. C. PESTANA, UFSCAR; K. A. F. DOS SANTOS, UNIARA; M. MIRANDA, UNESP; P. C. SPRICIGO, USP; MILENE CORSO MITSUYUKI, CNPDIA; JOANA DIAS BRESOLIN, CNPDIA; SILVIANE ZANNI HUBINGER, CNPDIA; ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Effects of carnauba wax and chitosan bilayer edible coating on shelf life of fresh-cut apple.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  ISHS Acta Horticulturae, v. 1325, p. 215-224, 2021.
DOI:  10.17660/ActaHortic.2021.1325.31
Idioma:  Inglês
Notas:  V International Symposium on Postharvest Pathology: From Consumer to Laboratory-Sustainable Approaches to Managing Postharvest Pathogens.
Conteúdo:  Abstract Edible coatings can be an alternative to extend shelf-life and preserve quality of fresh-cut fruits by forming a barrier that avoids physical and microbiological damages. Such coatings can be formed by individual or multiple layers. The main aim of this study consisted in the evaluation of the effect of a bilayer coating (carnauba wax and chitosan) on the quality of fresh-cut apples. Chitosan and carnauba wax were characterized, individually and in bilayer format, by Attenuated Total Reflectance (ATR). The tests were performed on apple cv. Gala, sliced and sanitized, in five different treatments: (T1) uncoated, taken as control; (T2) Ascorbic acid solution at 1%; (T3) Chitosan at 1.5%; (T4) Carnauba wax at 0.5% and (T5) Bilayer ? (Chitosan 1.5% + Carnauba wax 0.5%). Physicochemical and microbial analyses were carried out every two days along 10 days storage at 5°C. Sensorial analyses were conducted on the fifth and tenth day. ATR revealed no interaction between main functional groups of carnauba wax and chitosan groups on the bilayer formations and no differences in firmness and weight loss were found among samples during the storage time. Color measurements confirmed that coated slices became dark faster than uncoated samples. Concerning microbiological analyses (total coliform microorganism and E. coli), slices coated with both chitosan and carnauba+chitosan bilayer, had the bacterial growing rate reduced. In sensorial analyses, panelists pointed their preference ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Microbiological analyses; Physic-chemical; Sensorial analyses.
Thesaurus NAL:  Fruit quality.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229242/1/ACTA-Bilayer-Pestana.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17915 - 1UPCAP - DDPROCI.21/1582021.162
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