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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  14/04/2010
Data da última atualização:  07/12/2023
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  MEDRADO, M. J. S.; PORFIRIO-DA-SILVA, V.; DERETI, R. M.; FONSECA, L. R. DA; MAIER, T. F.; PINTON, A. L. M.
Afiliação:  MOACIR JOSÉ SALES MEDRADO, Aposentado CNPF; VANDERLEY PORFIRIO DA SILVA, CNPF; ROGERIO MORCELLES DERETI, CNPF; LILIANE RODRIGUES DA FONSECA, Instituto EMATER; THAIS FERREIRA MAIER, CNPF; AURÉLIO LUIS MANFRINATO PINTON, Estagiário CNPF.
Título:  Danos provocados em eucalipto por bovinos criados em sistema silvipastoril no município de Cruzmaltina, PR.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Colombo: Embrapa Florestas, 2009.
Páginas:  8 p.
Série:  (Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 243).
ISSN:  1517-5030
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Danos; Espécie exótica.
Thesagro:  Eucalipto; Integração; Manejo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/17870/1/CT243.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF46752 - 1UMTFL - PPCO0243CO0243
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  25/11/2004
Data da última atualização:  08/03/2010
Autoria:  BORATO, C. E.; RIUL JR. A.; FERREIRA, M.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C.
Título:  Exploiting the Versatility of Taste Sensors Based on Impedance Spectroscopy
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Instrumentation Science & Technology, Monticello, v.32, n.1, p. 21-30, 2004.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The versatility of sensor arrays made from nanostructured Langmuir-Blodgett (LB) and layer-by-Iayer (LBL) films is demonstrated in two ways. First, different combinations of sensing units are employed to distinguish the basic tastes, Vil. sweet, sour, bitter. and salty tastes, produced, respectively, by small concentrations (down to 0.01 g/mol) of sucrose, HCI, quinine, and NaCI solutions. The sensing units are comprised of LB and/or LBL films from serniconducting polymers, a ruthenium complex, and sulfonated lignin. Then, sensor arrays were used to identify wines from different sources, with the high distinguishing ability being demonstrated in principal component analysis (PCA) plots. Particularly important was the fact that the sensing ability does not depend on specific interactions between analytes and the film materiaIs, but a judicious choice of materiaIs is, nevertheless, required for the materiaIs to respond 1 differently to a given sample. lt is algO shown that the interaction with the analyte may affect the morphology of the nanostructured films, as indicated with scanning electron microscopy.
Palavras-Chave:  Espectroscopia; Ordem sensorial.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA8476 - 1UPCSP - --PROCI-04.000292004.00029
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