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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
14/04/2010 |
Data da última atualização: |
07/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
MEDRADO, M. J. S.; PORFIRIO-DA-SILVA, V.; DERETI, R. M.; FONSECA, L. R. DA; MAIER, T. F.; PINTON, A. L. M. |
Afiliação: |
MOACIR JOSÉ SALES MEDRADO, Aposentado CNPF; VANDERLEY PORFIRIO DA SILVA, CNPF; ROGERIO MORCELLES DERETI, CNPF; LILIANE RODRIGUES DA FONSECA, Instituto EMATER; THAIS FERREIRA MAIER, CNPF; AURÉLIO LUIS MANFRINATO PINTON, Estagiário CNPF. |
Título: |
Danos provocados em eucalipto por bovinos criados em sistema silvipastoril no município de Cruzmaltina, PR. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Colombo: Embrapa Florestas, 2009. |
Páginas: |
8 p. |
Série: |
(Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 243). |
ISSN: |
1517-5030 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Danos; Espécie exótica. |
Thesagro: |
Eucalipto; Integração; Manejo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/17870/1/CT243.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
25/11/2004 |
Data da última atualização: |
08/03/2010 |
Autoria: |
BORATO, C. E.; RIUL JR. A.; FERREIRA, M.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C. |
Título: |
Exploiting the Versatility of Taste Sensors Based on Impedance Spectroscopy |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Instrumentation Science & Technology, Monticello, v.32, n.1, p. 21-30, 2004. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The versatility of sensor arrays made from nanostructured Langmuir-Blodgett (LB) and layer-by-Iayer (LBL) films is demonstrated in two ways. First, different combinations of sensing units are employed to distinguish the basic tastes, Vil. sweet, sour, bitter. and salty tastes, produced, respectively, by small concentrations (down to 0.01 g/mol) of sucrose, HCI, quinine, and NaCI solutions. The sensing units are comprised of LB and/or LBL films from serniconducting polymers, a ruthenium complex, and sulfonated lignin. Then, sensor arrays were used to identify wines from different sources, with the high distinguishing ability being demonstrated in principal component analysis (PCA) plots. Particularly important was the fact that the sensing ability does not depend on specific interactions between analytes and the film materiaIs, but a judicious choice of materiaIs is, nevertheless, required for the materiaIs to respond 1 differently to a given sample. lt is algO shown that the interaction with the analyte may affect the morphology of the nanostructured films, as indicated with scanning electron microscopy. |
Palavras-Chave: |
Espectroscopia; Ordem sensorial. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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