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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
31/10/2019 |
Data da última atualização: |
02/03/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FEDDERN, V.; MAZZUCO, H.; FONSECA, F. M. da; LIMA, G. J. M. M. de. |
Afiliação: |
VIVIAN FEDDERN, CNPSA; HELENICE MAZZUCO, CNPSA; FRANCISCO NOE DA FONSECA, CNPSA; GUSTAVO JULIO MELLO M. DE LIMA, CNPSA. |
Título: |
A review on biogenic amines in food and feed: toxicological aspects, impact on health and control measures. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Production Science, v.59, n. 4, p. 608-14,618, 2019. |
DOI: |
10.1071/AN18076 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Biogenic amines (BAs) represent a considerable toxicological risk in some food and feed products. They are formed under unhygienic conditions during storage and processing; therefore, an increase in the concentrations of those metabolites is related to putrefaction. Because BAs are thermostable, they remain in food and feed that have undergone heat treatment. There are several toxicological effects, especially caused by histamine, when high concentrations of BAs are ingested by humans, depending on the food itself and also on individual susceptibility and individual health status. The present paper reviews the main BAs in meat products, their use as spoilage indicators, the risk on human health and also the contamination of by-product meals. Furthermore, we highlight the state of art regarding impact of BAs on poultry, meat and eggs. |
Palavras-Chave: |
Aminas bioativas; Aminas biogênicas; Bioactive amines; By-products; Risco toxicológico; Saúde humana. |
Thesagro: |
Amina; Ave Domestica; Carne; Frango de Corte; Processamento; Ração; Saúde Pública; Toxicologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Chicken meat; Human health; Poultry meat; Rendering. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211381/1/A-review-on-biogenic-amines-feddern2019.pdf
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Marc: |
LEADER 01942naa a2200385 a 4500 001 2113693 005 2020-03-02 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1071/AN18076$2DOI 100 1 $aFEDDERN, V. 245 $aA review on biogenic amines in food and feed$btoxicological aspects, impact on health and control measures.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aAbstract: Biogenic amines (BAs) represent a considerable toxicological risk in some food and feed products. They are formed under unhygienic conditions during storage and processing; therefore, an increase in the concentrations of those metabolites is related to putrefaction. Because BAs are thermostable, they remain in food and feed that have undergone heat treatment. There are several toxicological effects, especially caused by histamine, when high concentrations of BAs are ingested by humans, depending on the food itself and also on individual susceptibility and individual health status. The present paper reviews the main BAs in meat products, their use as spoilage indicators, the risk on human health and also the contamination of by-product meals. Furthermore, we highlight the state of art regarding impact of BAs on poultry, meat and eggs. 650 $aChicken meat 650 $aHuman health 650 $aPoultry meat 650 $aRendering 650 $aAmina 650 $aAve Domestica 650 $aCarne 650 $aFrango de Corte 650 $aProcessamento 650 $aRação 650 $aSaúde Pública 650 $aToxicologia de Alimento 653 $aAminas bioativas 653 $aAminas biogênicas 653 $aBioactive amines 653 $aBy-products 653 $aRisco toxicológico 653 $aSaúde humana 700 1 $aMAZZUCO, H. 700 1 $aFONSECA, F. M. da 700 1 $aLIMA, G. J. M. M. de 773 $tAnimal Production Science$gv.59, n. 4, p. 608-14,618, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registros recuperados : 56 | |
6. | | BARON, L. F.; BASTOS, A. P. A.; BELLAVER, F. A. V.; FONSECA, F. M. da. Desenvolvimento, caracterização e avaliação da viabilidade celular de nanopartículas poliméricas contendo resveratrol. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE NANOTECNOLOGIA, 3.; SIMPÓSIO SOBRE NANOBIOTECNOLOGIA E SUAS APLICAÇÕES, 6., 2018, Novo Hamburgo. Trabalhos. Novo Hamburgo: Feevale, 2018. CINA 2018.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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14. | | FONSECA, F. M. da; BARON, L. F.; TREVISOL, I. M.; BASTOS, A. P. A.; BRENTANO, L. Estudo de pré-formulação de nanovacina para tratamento da doença de newcastle em aves. In: WORKSHOP DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 9., 2017, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2017. p. 235-238.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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16. | | FEDDERN, V.; MAZZUCO, H.; FONSECA, F. M. da; LIMA, G. J. M. M. de. A review on biogenic amines in food and feed: toxicological aspects, impact on health and control measures. Animal Production Science, v.59, n. 4, p. 608-14,618, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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17. | | BASTOS, A. P. A.; FONSECA, F. M. da; BARON, L. F.; PAESE, K. Nanotecnologia como ferramenta para manejo de coccidiose em frangos de corte. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1321, ano 113, n. 07, p. 28-33, 2022. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1321, ano 113, n. 7, p. 28-33, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 5 |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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18. | | BARON, L. F.; TREVISOL, I. M.; FONSECA, F. M. da; BRENTANO, L.; BELLAVER, F. A. V.; BASTOS, A. P. A. Comparação por diferentes métodos da resposta imune precoce induzida pela infecção com diferentes variantes de campo brasileiras do vírus da bronquite infecciosa em aves. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 12., 2018, Concórdia. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves: UNC, 2018. p. 66-67.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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19. | | BOMBASSARO, G. E.; MACIAG, S. S.; FONSECA, F. M. da; GAVA, D.; LOPES, L. dos S.; BASTOS, A. P. A. Componentes humorais e celulares no colostro de marrãs e porcas. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14., 2020, Concórdia. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves: UNC, 2020. p. 48-49.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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