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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
16/05/2022 |
Data da última atualização: |
16/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FERNANDES, F. D.; GUIMARAES JUNIOR, R.; VIEIRA, E. A.; FIALHO, J. de F.; CARVALHO, M. A.; BRAGA, G. J.; FONSECA, C. E. L. da; CELESTINO, S. M. C.; MALAQUIAS, J. V. |
Afiliação: |
FRANCISCO DUARTE FERNANDES, CPAC; ROBERTO GUIMARAES JUNIOR, CPAC; EDUARDO ALANO VIEIRA, CPAC; JOSEFINO DE FREITAS FIALHO, CPAC; MARCELO AYRES CARVALHO, CPAC; GUSTAVO JOSE BRAGA, CPAC; CARLOS EDUARDO LAZARINI DA FONSECA, CPAC; SONIA MARIA COSTA CELESTINO, CPAC; JUACI VITORIA MALAQUIAS, CPAC. |
Título: |
Valor nutritivo e características fermentativas da silagem de capim-elefante com diferentes proporções de raízes de mandioca. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Científica, v. 49, n. 2, p. 92-101, 2021. |
Páginas: |
p. 92-101 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract Elephant grass (Pennisetum purpureum Schum) has been used as an option for silage making, due to its high potential for biomass and nutrients production. The aim of the study was to evaluate the chemical composition and fermentative traits of elephant grass cv. BRS Capiaçu enriched with different levels of fresh sugary and starchy cassava roots. The experimental design was in complete randomized blocks with five replications. Elephant grass was ensiled with different proportions of fresh cassava roots: 100% elephant grass; 90% elephant grass + 10% sugary cassava roots; 80% elephant grass + 20% sugary cassava roots; 60% elephant grass + 40% sugary cassava roots; 90% elephant grass + 10% starchy cassava roots; 80% elephant grass + 20% starchy cassava roots and 60% elephant grass + 40% starchy cassava roots. The results showed that the inclusion of 20 and 40% of fresh sugary and starchy cassava roots increased the in vitro dry matter digestibility and decreased the lignin, and neutral and acid detergent fibers contents. The inclusion of fresh sugary and/or starchy cassava roots at levels greater than 20% of the ensiled mass improves the nutritional value and keeps an adequate fermentation pattern of elephant grass silage cv. BRS Capiaçu, harvested after 120 days of regrowth. |
Thesagro: |
Conservação; Digestibilidade; Forragem; Mandioca; Matéria Seca; Pennisetum Purpureum. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143082/1/Francisco-Duarte-valor-nutritivo-e-caracteristicas.pdf
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Marc: |
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Embrapa Cerrados (CPAC) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Rondônia. Para informações adicionais entre em contato com cpafro.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
08/01/2009 |
Data da última atualização: |
08/01/2009 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LIMA, R. A.; SANTOS, M. R. A. dos; SILVA, A. G.; TEIXEIRA, C. A. D.; FACUNDO, V. A. |
Afiliação: |
Renato Abreu Lima, Faculdade São Lucas; Maurício Reginaldo Alves dos Santos, Embrapa Rondônia; Andrina Guimarães Silva, Faculdade São Lucas; César Augusto Domingues Teixeira, Embrapa Rondônia; Valdir Alves Facundo, UNIR. |
Título: |
Atividade de repelência do extrato acetônico de raízes de Piper hispidum H.B.K. sobre Hypothenemus hampei Ferrari. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 59.; REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 31.; CONGRESSO LATINOAMERICANO Y DEL CARIBE DE CACTÁCEAS Y OTRAS SUCULENTAS, 4.; CONGRESS OF INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR SUCULENT PLANT STUDY, 30., 2008, Natal. Atualidades, desafios e perspectivas da botânica no Brasil: anais. Natal: UFERSA: UFRN: SBB, 2008. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Meta 2008. |
Conteúdo: |
Objetivou-se avaliar o potencial repelente do extrato acetônico de raízes de Piper hispidum sobre Hypothenemus hampei. |
Palavras-Chave: |
Ação repelente; Broca-do-café; Espécie vegetal nativa; Repelência natural. |
Thesagro: |
Hypothenemus Hampei. |
Thesaurus NAL: |
Piper hispidum. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01175naa a2200253 a 4500 001 1709323 005 2009-01-08 008 2008 bl --- 0-- u #d 100 1 $aLIMA, R. A. 245 $aAtividade de repelência do extrato acetônico de raízes de Piper hispidum H.B.K. sobre Hypothenemus hampei Ferrari. 260 $c2008 500 $aMeta 2008. 520 $aObjetivou-se avaliar o potencial repelente do extrato acetônico de raízes de Piper hispidum sobre Hypothenemus hampei. 650 $aPiper hispidum 650 $aHypothenemus Hampei 653 $aAção repelente 653 $aBroca-do-café 653 $aEspécie vegetal nativa 653 $aRepelência natural 700 1 $aSANTOS, M. R. A. dos 700 1 $aSILVA, A. G. 700 1 $aTEIXEIRA, C. A. D. 700 1 $aFACUNDO, V. A. 773 $tIn: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 59.; REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 31.; CONGRESSO LATINOAMERICANO Y DEL CARIBE DE CACTÁCEAS Y OTRAS SUCULENTAS, 4.; CONGRESS OF INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR SUCULENT PLANT STUDY, 30., 2008, Natal. Atualidades, desafios e perspectivas da botânica no Brasil: anais. Natal: UFERSA: UFRN: SBB, 2008. 1 CD-ROM.
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Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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