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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  15/12/2009
Data da última atualização:  15/12/2009
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARGNIN, A.; SOUZA, M. A. de; FRONZA, V.; FOGAÇA, C. M.
Afiliação:  ADELIANO CARGNIN, CPAC; MOACIL ALVES DE SOUZA, UFV; VANOLI FRONZA, CNPSo; CLÁUDIA MARTELLET FOGAÇA, CPAC.
Título:  Genetic and environmental contributions to incresead wheat yeld in Minas Gerais, Brazil.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, v.66, n.3, p.317-322, may/jun., 2009.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Producers need wheat cultivars adapted to the predominant climate conditions of the end of the rainy period. Having this in mind, EPAMIG (Agriculture and Livestock Research Institute of Minas Gerais) has been developing a wheat genetic improvement program since 1976, and the estimates of the genetic improvement established by the breeding programs could be useful to quantify their efficiency. This study focused on the quantification of the genetic progress achieved by these improvement programs of dryland wheat in the Brazilian-savanna between 1976 and 2005. The efficiency of these programs was evaluated based on grain yield data of VCU (Vale for Cultivation and Use) trials conducted at ten locations in the Minas Gerais State, Brazil. Th mean estimated genetic progress for mean grain yield between 1976 and 2005 was 37 kg ha-1 year. The genetic yield gain in the study period indicates that the improvement programs of dryland wheat in the Brazilian-savanna are effective. Besides the marked contribution of genetic gain, the environmental and technological improvements were also relevant for the yield, accounting for 47,4% of the total progress in the period. The improvement programs of dryland wheat resulted in a genoytpe renovation rate of 35% over the years.
Palavras-Chave:  Melhoramento genético; Minas Gerais.
Thesagro:  Genótipo; Trigo; Triticum aestivum.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC31072 - 1UPCSP - PPS1268S1268
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  30/11/2023
Data da última atualização:  11/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  THEODORO, J. M. V.; SIVA, B.; TOLEDO, R. C. L; FERREIRA, M. B.; MACIEL, L. D.; ASSIS, A.; GRANCIERI, M.; CARVALHO, C. W. P. de; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  JAQUELINE MACIEL VIEIRA THEODORO, UFV; BARBARA SILVA, UFV; RENATA CELI LOPES TOLEDO, UFV; MARCELA BENEVENUTO FERREIRA, UFV; LIDYA DIAS MACIEL, UFV; ANDRESSA ASSIS, UFV; MARIANA GRANCIERI, UFES; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV.
Título:  Efeito da extrusão e germinação na caracterização química de milheto (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.)
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023.
Idioma:  Português
Notas:  Pôster 163141; SLACAN.
Palavras-Chave:  Ácido Fítico; Amido resistente; Aminoácidos.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15583 - 1UPCRA - DD
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