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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Soja.
Data corrente:  01/03/2011
Data da última atualização:  14/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VASCONCELOS, E. A. R.; SANTANA, C. G.; GODOY, C. V.; SEIXAS, C. D. S.; SILVA, M. S.; MOREIRA, L. R. S.; OLIVEIRA-NETO, O. B.; PRICE, D.; FITCHES, E.; FERREIRA FILHO, E. X.; MEHTA, A.; GATEHOUSE, J. A.; GROSSI-DE-SA, M. F.
Afiliação:  ERICO A. R. VASCONCELOS, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; CELSO G. SANTANA, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; CLAUDIA VIEIRA GODOY, CNPSO; CLAUDINE DINALI SANTOS SEIXAS, CNPSO; MARILIA SANTOS SILVA, CPAC; LEONORA R. S. MOREIRA, UNB; OSMUNDO B. OLIVEIRA-NETO, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; DANIEL PRICE, Durham University; ELAINE FITCHES, Durham University; EDIVALDO XIMENES FERREIRA FILHO, UNB; ANGELA MEHTA DOS REIS, CENARGEN; JOHN A. GATEHOUSE, Durham University; MARIA FATIMA GROSSI DE SA, CENARGEN.
Título:  A new chitinase-like xylanase inhibitor protein (XIP) from coffee (Coffea arabica) affects Soybean Asian rust (Phakopsora pachyrhizi) spore germination.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  BMC Biotechnology, v. 11, 2011.
Idioma:  Inglês
Notas:  Disponível em:Acesso em: 1 mar. 2011.
Conteúdo:  Background: Asian rust (Phakopsora pachyrhizi) is a common disease in Brazilian soybean fields and it is difficult to control. To identify a biochemical candidate with potential to combat this disease, a new chitinase-like xylanase inhibitor protein (XIP) from coffee (Coffea arabica) (CaclXIP) leaves was cloned into the pGAPZa-B vector for expression in Pichia pastoris. Results: A cDNA encoding a chitinase-like xylanase inhibitor protein (XIP) from coffee (Coffea arabica) (CaclXIP), was isolated from leaves. The amino acid sequence predicts a (b/a)8 topology common to Class III Chitinases (glycoside hydrolase family 18 proteins; GH18), and shares similarity with other GH18 members, although it lacks the glutamic acid residue essential for catalysis, which is replaced by glutamine. CaclXIP was expressed as a recombinant protein in Pichia pastoris. Enzymatic assay showed that purified recombinant CaclXIP had only residual chitinolytic activity. However, it inhibited xylanases from Acrophialophora nainiana by approx. 60% when present at 12:1 (w/w) enzyme:inhibitor ratio. Additionally, CaclXIP at 1.5 ?g/?L inhibited the germination of spores of Phakopsora pachyrhizi by 45%. Conclusions: Our data suggests that CaclXIP belongs to a class of naturally inactive chitinases that have evolved to act in plant cell defence as xylanase inhibitors. Its role on inhibiting germination of fungal spores makes it an eligible candidate gene for the control of Asian rust.
Thesagro:  Doença de planta; Soja.
Thesaurus Nal:  Plant diseases and disorders; Soybeans.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/28883/1/a-new-chitinase-like-xylanase-inhibitor.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN33596 - 1UPCAP - PPSP 20114SP 20114
CNPSO31892 - 1UPCAP - PP1197311973
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  10/02/2011
Data da última atualização:  10/02/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  LOPES, S. B.; FERREIRA, N. A.; MORETTI, C. L.; CARVALHO, P. G. B. de.
Afiliação:  SARAH BRAZ LOPES; NATHALIE ALCÂNTARA FERREIRA; CELSO LUIZ MORETTI, CNPH; PATRICIA GONCALVES B DE CARVALHO, CNPH.
Título:  Utilização do resíduo do processamento mínimo da beterraba para obtenção de farinha.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GASTRONOMIA, 3.; SIMPÓSIO REGIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA, 1., 2010, Brasília, DF. Brasília, DF: UNB: CET; SBCTA, 2010.
Descrição Física:  CD-ROM.
Idioma:  Português
Notas:  Resumoo 050.
Palavras-Chave:  Produto minimamente processado.
Thesagro:  Beta Vulgaris; Beterraba; Farinha; Processamento mínimo; Resíduo; Secagem.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH37037 - 1UPCPL - CDCD 341CD 341
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