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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  21/12/2023
Data da última atualização:  21/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASCENTE, A. S.; TEMITOPE, I. Z.; FILIPPI, M. C. C. de; CRUZ, D. R. C.
Afiliação:  ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; ISHOLA ZAINAB TEMITOPE, UFG; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; DENNIS RICARDO CABRAL CRUZ, UFG.
Título:  Beneficial microorganisms as affecting root development of upland rice.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  African Journal of Microbiology Research, v. 17, n. 8, p. 184-192, Aug. 2023.
ISSN:  1996-0808
DOI:  https://doi.org/10.5897/AJMR2023.9695
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Multifunctional microorganisms can significantly affect root and shoot development of upland rice seedling that could provide an increase in the crop grain yield. The objective of this study was to determine the effect of single and combined microorganism on the root and shoot development of upland rice seedlings. The experiment was arranged in a completely randomized design with treatments consisting of the upland rice seeds treated with single and combined multifunctional microorganisms (M01 (Serratia marcescens), M02 (Bacillus toyonensis), M03 (Phanerochaete australis), M04 (Trichoderma koningiopsis), M05 (Azospirillum brasilense), M06 (Azospirillum species), M07 (Bacillus species), M08 to M28 (combination of these microorganisms) and M29 (control – no microorganism). S. marcescens with B. toyonensis led to the greatest increase (296%) in root length relative to the control. B. toyonensis with A. brasilense greatly increased root surface area by 209% in comparison to the control. An increased root diameter by 36% was recorded for upland rice inoculated with A. brasilense with Bacillus spp. in relation to the control. P. australis with Bacillus spp. greatly increased root volume (47%) in comparison to the control. It can be concluded that multifunctional microorganisms enhanced root length, root surface area, root diameter and volume, and provided better root development.
Thesagro:  Arroz; Bactéria; Fungo; Microrganismo; Oryza Sativa.
Thesaurus Nal:  Beneficial microorganisms; Germination; Length; Microorganisms; Rice; Roots.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160165/1/African-Journal-Microb-Res-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36861 - 1UPCAP - DD20232023
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  10/12/1997
Data da última atualização:  10/12/1997
Autoria:  AVILA, A. C. de; GIORDANO, B.; BEZERRA, C. I.; LOVATO, F. A.; RESENDE, R. de O.
Afiliação:  EMBRAPA-CNPH, Brasilia, DF.
Título:  Strategies to control tospovirus on vegetable crops in Brazil.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  Virus Reviews and Research, Sao Paulo, v.2, n.1-2, p.134-135, nov. 1997.
Idioma:  Inglês
Notas:  Resumo.
Palavras-Chave:  Brasil; Control; Controle.
Thesagro:  Hortaliça.
Thesaurus NAL:  Brazil; Tospovirus; vegetables.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH9825 - 1UPCSP - --15641
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