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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
09/06/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, L. R.; FIGUEIREDO, A. R. de; MORAIS, L. A. S. de. |
Afiliação: |
LEIRSON RODRIGUES DA SILVA, UFRRJ; ANA ROSA DE FIGUEIREDO, UFRRJ; LILIA APARECIDA SALGADO DE MORAIS, CNPAB. |
Título: |
Potential of the Jerivá fruit (Syagrus romanzoffiana C.): physicochemical and bioactive characterization. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Agricultural Science Digest, v. 41 Issue n. 1, p. 13-20, 2021. |
ISSN: |
0976-0547 |
DOI: |
10.18805/ag.D-235 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background: Jerivá is a native palm tree from Brazil, very abundant in the rural environment and widely observed in the urban area.Its fruits can be consumed in fresh and drink form. Despite this context there are few studies on the species, especially whenportraying the nutritional value of its fruit. This research aims to investigate jerivá fruits in three ripening stages.Methods: The fruits were harvested in a domestic orchard in Campos dos Goytacazes-RJ, in three ripening stages, according to thecolor: green (green peel), intermediate (yellowish green peel) and ripe (orange peel). The fruits were characterized in terms ofphysicochemical and bioactive composition.Result: This fruit has a low source of ascorbic acid in all evaluated stages, but has high levels for yellow flavonoids and totalextractable polyphenols when mature (23.07 mg/100 g and 596.95 mg GAE/100 g, respectively). Considering the relevance of thisfruit species and the few researches at national level, it is necessary to evaluate the physicochemical and bioactive characteristics ofthe fruits of Jerivá, in order to quantify particularities regarding the detailed composition, guaranteeing its potential for use. |
Palavras-Chave: |
Native fruits. |
Thesaurus Nal: |
Bioactive properties; Functional foods; Physicochemical properties; Syagrus romanzoffiana. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
25/02/2003 |
Data da última atualização: |
18/02/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
QUISEN, R. C. |
Afiliação: |
REGINA CAETANO QUISEN, CPAA. |
Título: |
Multiplicação in vitro de bananeira cv. pelipita (Abb) e cv. prata ken (AAAB). |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 17., 2002, Belém. Os novos desafios da fruticultura brasileira: anais... Belém: SBF: Embrapa, 2002. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho teve como objetivo avaliar o crescimento e multiplicação in vitro das bananeiras Pelipita (ABB) e Prata Ken (AAAB) em diferentes concentrações de BAP, visto o bom desempenho destas em pesquisas realizadas na Embrapa Amazônia Ocidental, como cultivares com alta capacidade produtiva e baixa incidência de doenças foliares (Sigatoka Negra e/ou Amarela). |
Palavras-Chave: |
Amazonas; Brasil; Manaus. |
Thesagro: |
Banana; Crescimento; Cultura In Vitro; Variedade. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/113059/1/CBF804.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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