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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
07/12/2022 |
Data da última atualização: |
07/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
WAGNER, J. G.; CRUZ, J. G.; SILVEIRA, T.; FERRI, N. M. L.; RICHTER, V. B.; LIMA, F. M.; FIGUEIRA, K. U.; MISTURA, C. C.; VIZZOTTO, M.; BARBIERI, R. L. |
Afiliação: |
JULIA GOETTEN WAGNER; JÉSSICA GONSALEZ CRUZ; TATIELI SILVEIRA; NUBIA MARILIN LETTNIN FERRI, CPACT; VANESSA BAPTISTA RICHTER; FRANCIELLE MÜLLER LIMA; KATHLEEN USZACKI FIGUEIRA; CLAUDETE CLARICE MISTURA; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; ROSA LIA BARBIERI, CPACT. |
Título: |
Accessing the nutritional variability of Butia odorata: a food with identity. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 42, e54822, 2022. |
ISSN: |
1678-457X |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Butia odorata (Arecaceae) is a palm species in southern Brazil and eastern Uruguay, which produces tasty fruits consumed by humans and animals. Despite the ecological and sociocultural relevance of the species, B. odorata is endangered by extinction. This study aimed to characterize physical aspects, chromatic parameters, chemical, and centesimal composition and determine the bioactive compounds and antioxidant activity of fruits of B. odorata. Fifteen accessions of B. odorata from Pelotas and Capão do Leão (RS-Brazil) were evaluated for bunches weight, fruit yield, fruit diameter and height, total soluble solids (TSS), pH, total titratable acidity (TTA), TSS/TST ratio, color parameters, total phenolic compounds, total carotenoids, antioxidant activity, percentage of moisture, dry matter, vitamin C, crude fiber, fat, ash, protein and pulp yield. There was genetic variability among the analyzed accessions for several parameters. Some of them influence consumer acceptance, such as coloration and sugar content, which highlights the possibility of selection for genetic improvement. The fruits showed a rich composition in fibers, vitamin C, total carotenoids, and total phenolic content, which contribute to health maintenance. With the growing demand for functional foods, Butia fruits represent a potential product for nutritional enrichment in diets. |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional. |
Thesagro: |
Butiá; Recurso Genético. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149325/1/CPACT-6-Wagner-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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Registros recuperados : 16 | |
1. | | NASCIMENTO, W.; MARTORANO, L. G.; ARAÚJO, L. B. de; SOUSA, J. T. R. de; DIAS, C. T. dos S. Agrometeorological conditions in western Pará compared to agricultural production variables using principal component analysis. Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement, v. 27, n. 2, p. 87-95, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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2. | | MAIA, M. C. C.; CARVALHO JÚNIOR, J. E. V. de; GOMES, R. L. F.; ARAÚJO, L. B. de; VASCONCELOS, L. F. L. Análise gráfica biplot na seleção de genótipos de manga rosa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016. 7 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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3. | | CARVALHO JÚNIOR, J. E. V. de; MAIA, M. C. C.; GOMES, R. L. F.; VASCONCELOS, L. F. L.; ARAÚJO, L. B. de. Correlações fenotípicas entre variáveis agro-tecnológicas de uma população de melhoramento de manga rosa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016. 4 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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4. | | MAIA, M. C. C.; VELLO, N. A.; ARAÚJO, L. B. de; DIAS, C. T. dos S. de; OLIVEIRA, L. C. de; ROCHA, M. de M. Interação genótipo X ambiente com uso da análise de componentes principais para populações de soja selecionadas para resistência de insetos. Revista Brasileira de Biometria, v. 31, n. 1, p. 13-27, 2013.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Meio-Norte. |
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5. | | MAIA, M. C. C.; VELLO, N. A.; ARAÚJO, L. B. de; DIAS, C. T. dos S.; OLIVEIRA, L. C. de; ROCHA, M. de M. Interação genótipo-ambiente em soja via análise de componentes principais com múltiplas matrizes de dados. Revista Agro@mbiente On-line, v. 8, n. 1, p. 104-111, jan./abr. 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Meio-Norte. |
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7. | | CARVALHO JÚNIOR, J. E. V. de; MAIA, M. C. C.; GOMES, R. L. F.; VASCONCELOS, L. F. L.; ARAÚJO, L. B. de. Diversidade genética em uma população de melhoramento de manga rosa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016. 4 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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8. | | MAIA, M. C. C.; OLIVEIRA, L. C. de; ALMEIDA, A. da S.; ARAÚJO, L. B. de; VASCONCELOS, L. F. L.; LACERDA, M. N. de. Divergência genética e correlações entre variáveis agroindustriais da população de trabalho de cajuí da Embrapa Meio-Norte. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 5 p. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Meio-Norte. |
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10. | | MAIA, M. C. C.; OLIVEIRA, L. C. de; VASCONCELOS, L. F. L.; LIMA NETO, F. P.; YOKOMIZO, G. K. I.; ARAÚJO, L. B. DE. Repetibilidade de características quantitativas de frutos em seleções elite de manga rosa. Agro@mbiente On-line, v. 11, n. 1, p. 56-62, jan./mar. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá. |
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11. | | MELO, D. S.; MAIA, M. C. C.; VIDAL NETO, F. das C.; BARROS, L. de M.; CRUZ, C. D.; OLIVEIRA, L. C. de; ARAÚJO, L. B. DE; MEDINA, L. M.; LIMA, P. S. da C.; SERRANO, L. A. L. Análise gráfica biplot na seleção de genótipos de cajueiro. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2022. (Embrapa Agroindústria Tropical. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 238). ODS 12Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio-Norte. |
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12. | | MAIA, M. C. C.; ARAÚJO, M. F. C.; ARAÚJO, L. B. de; DIAS, C. T. dos S.; OLIVEIRA, L. C. de; CRUZ, C. D.; VASCONCELOS, L. F. L.; MACEDO, L. M.; YOKOMIZO, G. K. I.; LIMA, P. S. da C. Genetic divergence among a breeding population of Hancornia speciosa Gomes (Mangabeira) as determined by multivariate statistical methods. European Scientific Journal, v. 14, n. 15, p. 421-433, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá; Embrapa Meio-Norte. |
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13. | | MELO, D. S.; MAIA, M. C. C.; VIDAL NETO, F. das C.; BARROS, L. de M.; CRUZ, C. D.; OLIVEIRA, L. C. de; ARAÚJO, L. B. DE; MEDINA, L. M. Divergência genética em uma população de melhoramento de cajueiro. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2022. (Embrapa Agroindústria Tropical. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 230). ODS 12Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical. |
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15. | | MAIA, M. C. C.; ARAÚJO, L. B. de; DIAS, C. T. dos S.; OLIVEIRA, L. C. de; VASCONCELOS, L. F. L.; CARVALHO JÚNIOR, J. E. V. de; SIMEÃO, M.; BASTOS, Y. G. M. Selection of mango rosa genotypes in a breeding population using the multivariate-biplot method. Ciência Rural, Santa Maria, v. 46, n. 10, p. 1689-1694, out. 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Meio-Norte. |
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16. | | MAIA, M. C. C.; ALMEIDA, A. da S.; ARAUJO, L. B. de; DIAS, C. T. dos S.; OLIVEIRA, L. C. de; YOKOMIZO, G. K. I.; ROSADO, R. D. S.; CRUZ, C. D.; VASCONCELOS, L. F. L.; LIMA, P. S. da C.; MACEDO, L. M. Principal component and biplot analysis in the agro-industrial characteristics of Anacardium spp. European Scientific Journal, v. 15, n. 30, p. 21-31, Oct. 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá; Embrapa Meio-Norte. |
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