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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  21/12/2018
Data da última atualização:  24/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  R. C. SILVA; M. A. FERREIRA; J. C. V. OLIVEIRA; D. C. SANTOS; GAMA, M. A. S. da; J. C. C. CHAGAS; J. G. INÁCIO; E. T. S. SILVA; PEREIRA, L. G. R.
Afiliação:  SILVA, R. C., IFAL; FERREIRA, M. A., Universidade Federal Rural de Pernambuco; OLIVEIRA, J. C. V., IPA; SANTOS, D. C., IPA; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; CHAGAS, J. C. C., Universidade Federal Rural de Pernambuco; INÁCIO, J. G., Universidade Federal Rural de Pernambuco; SILVA, E. T. S., Universidade Federal Rural de Pernambuco; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL.
Título:  Orelha de Elefante Mexicans (Opuntia stricta [Haw.] Haw.) spineless cactus as an option in crossbred dairy cattle diet.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  South African Journal of Animal Science, v. 48, n. 3, p. 516-525, 2018.
DOI:  10.4314/sajas.v48i3.12
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract A new genotype of spineless cactus is being used in the diets of dairy cattle that are raised in semiarid regions. However, little is known about its nutritional value. This study aimed to evaluate the effects of replacing Miúda (Nopalea cochenillifera Salm Dyck) with Orelha de Elefante Mexicana (Opuntia stricta [Haw.] Haw.) spineless cactus, on nutrient intake and digestibility, milk yield and composition, feeding behaviour, microbial protein synthesis, nitrogen balance, and ruminal and blood parameters of dairy cows. Ten Girolando cows, 500 ± 51.6 kg bodyweight, were distributed in a double Latin square design 5 x 5. The treatments consisted of replacement levels of Miúda (MIU) by Orelha de Elefante Mexicana (OEM) at 0, 25, 50, 75, and 100%. The intake and digestibility of dry matter (DM) (14.38?12.95 kg d-1, 716.3?658.9 g d-1), organic matter (OM) (13.01?11.43 kg d-1, 747.8?704.8 g d-1), crude protein (CP) (2.02?1.61 kg d-1, 863.8?845.2 g d-1) and total digestible nutrients (TDN) (9.38?7.92 kg d-1) decreased linearly with the increase in replacement. Despite the decrease in intake and digestibility, the supply of nutrients was sufficient to maintain a milk yield of 12.5 kg d-1. The average daily weight gain decreased linearly with the increase in replacement, while protein microbial efficiency (g microbial CP kg-1 TDN intake; 91.24 to 127.44 g kg-1) increased linearly. Thus, OEM could replace 100% MIU in diets with 48% of spineless cactus, for crossbred lactating... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alternative forage; Ruminal parameter; Semi-arid; Smallholder livestock system.
Thesaurus Nal:  Milk yield.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189224/1/Artigo-South-Afr-J-An-Sci-Gama-Orelha.pdf
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Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL24377 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  14/02/2022
Data da última atualização:  23/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  CAMPOS, C. de M. F.; SOARES, A. K. de O.; GONÇALVES, M. F. B.; HASHIMOTO, J. M.; MOREIRA-ARAÚJO, R. S. dos R.
Afiliação:  CLÉLIA DE MOURA FÉ CAMPOS, UFPI; ANA KARINE DE OLIVEIRA SOARES, UFPI; MARIA FABRICIA BESERRA GONÇALVES, UFPI; JORGE MINORU HASHIMOTO, CPAMN; REGILDA SARAIVA DOS REIS MOREIRA-ARAÚJO, UFPI.
Título:  Nutritional and Functional Characteristics of Whole-grain Cookies with Added Gurguéia Nut (Dipteryx Lacunifera Ducke) and Soursop Residue (Annona Muricata L.).
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Culinary Science & Technology, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1080/15428052.2022.2034694
Idioma:  Inglês
Notas:  Published online: 13 Feb 2022.
Conteúdo:  The objective was to determine the nutritional and functional characteristics of cookies with the addition of Gurguéia nut and soursop residue. Three whole-grain cookie formulations were developed from a standard (SC). Whole-grain cookies 2 (WC2) had greater acceptance and preference. Proximate composition, microbiological, and bioactive compound analyses were performed for WC2 and SC. WC2 exhibited higher levels of proteins, lipids, ash, total phenolics, condensed tannins, vitamin C, and antioxidant activity, with lower carbohydrate content and equivalent energy. In the microbiological analysis, the cookies were shown to be adequate for consumption. Cookies produced with regional raw materials proved to be a healthier option.
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Biscoito integral; Frutas do cerrado; Resíduo de castanha de Gurguéia; Resíduo de graviola.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/231259/1/NutritionalFunctionalCharacteristicsWholeGrainCookiesJCSTFev2022.pdf
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Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN33258 - 1UPCAP - DD
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