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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  14/05/2018
Data da última atualização:  14/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  WILDEMANN, P.; GAVA, D.; SFACIOTTE, R. A. P.; MELO, F. D.; FERRAZ, S. M.; COSTA, U. M. da; VAZ, E. K.
Afiliação:  PAULA WILDEMANN, UDESC/Lages; DANIELLE GAVA, CNPSA; PAULO ANTONIO PILEGI SFACIOTTE, UDESC/Lages; FERNANDA DANIELLE MELO, UDESC/Lages; SANDRA MARIA FERRAZ, UDESC/Lages; UBIRAJARA MACIEL DA COSTA, UDESC/Lages; ELIANA KNACKFUSS VAZ, UDESC/Lages.
Título:  Low occurrence of pathogenic Yersinia enterocolitica in pig tonsils at slaughter in Southern Brazil.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Tropical Animal Health and Production, v. 50, p. 671-675, 2018.
DOI:  10.1007/s11250-017-1437-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Yersinia enterocolitica is a foodborne pathogen and pigs are the main reservoir of it in their tonsils. As Brazil is a large producer and exporter of pork meat and information regarding this pathogen is still quite scarce, this study aimed at evaluating the direct detection of Y. enterocolitica followed by pathogenic Y. enterocolitica (PYE) determination in tonsils of slaughtered pigs. For this purpose, 400 pig tonsils were collected from 15 farms in four federally certified slaughterhouses in Southern Brazil. Initially, samples were screened using conventional PCR targeting of the 16sRNA gene, followed by multiplex PCR (mPCR) in order to detect three virulence genes (ail, yadA, and virF) and quantitative realtime PCR (qPCR) for the detection of the ail gene. One hundred and one (25.2%) of the samples tested positive for the 16sRNA gene. However, a PYE was detected in one out of the 101 Y. enterocolitica positive samples. The three virulence genes were determined by mPCR and confirmed by partial DNA sequencing. Thus, a significant occurrence of Y. enterocolitica was observed in pig tonsils from federally inspected slaughterhouses in Brazil, although the presence of pathogenic strains was quite low. Resumo: A Yersinia enterocolitica é um patógeno de origem alimentar e os suínos são o principal reservatório em suas amígdalas. Como o Brasil é um grande produtor e exportador de carne suína e as informações sobre este patógeno ainda são bastante escassas, este estudo te... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  PCR; Virulência.
Thesagro:  Bactéria Patogênica; Indústria Pecuária; Sanidade Animal; Suíno; Yersinia Enterocolitica.
Thesaurus Nal:  Polymerase chain reaction.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
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CNPSA21344 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPISSETTI, C.; KICH, J. D.; CARDOSO, M.; COLDEBELLA, A.; KETTERMANN, C. A.; FERRAZ, S. M. Efeito de diferentes tratamentos em porções de carcaças de suínos contaminadas superficialmente com Salmonella typhimuriam. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VETERINÁRIOS ESPECIALISTAS EM SUÍNOS, 15., 2011, Fortaleza. Anais de palestras e resumos. Fortaleza: Abraves, 2011. 1 CD-ROM. Projeto: 04.10.06.001.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, A. R.; GOUVEIA, F. C.; PICININ, L. C. A.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I.; FERRAZ, S. M. Avaliação microbiológica e físico-química de pernis suínos tratados com ácidos orgânicos e/ou vapor no controle da contaminação superficial por Salmonella Typhimurium. Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 14, n. 3, p. 345-351, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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3.Imagem marcado/desmarcadoWILDEMANN, P.; GAVA, D.; SFACIOTTE, R. A. P.; MELO, F. D.; FERRAZ, S. M.; COSTA, U. M. da; VAZ, E. K. Low occurrence of pathogenic Yersinia enterocolitica in pig tonsils at slaughter in Southern Brazil. Tropical Animal Health and Production, v. 50, p. 671-675, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, A. R.; COLDEBELLA, A.; LIMA, G. J. M. M. de; KICH, J. D.; CALVEYRA, J. C.; LOPES, L. dos S.; PICININ, L. C.; SILVA, L. E. da; CORBELLINI, L. G.; SILVA, M. C. da; NOGUEIRA, M. G.; CARDOSO, M. R. de I.; MORÉS, N.; SCHWARZ, P.; FERRAZ, S. M.; DUTRA, V. Estratégias de controle para infecção por Salmonella em suínos. In: COLDEBELLA, A.; SCHEUERMANN, G.N. (Ed.). Relatório de projetos concluídos 2013. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, p. 15-28. (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 167).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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