Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  22/06/2020
Data da última atualização:  01/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SENA, P. T. S.; NASCIMENTO, T. R. do; LINO, J. de O. S.; OLIVEIRA, G. S.; FERREIRA NETO, R. A.; FREITAS, A. D. S. de; FERNANDES JUNIOR, P. I.; MARTINS, L. M. V.
Afiliação:  Pâmella Thalita Souza Sena; Tailane Ribeiro do Nascimento; Jaynne de Oliveira Siqueira Lino; Gilmar Silva Oliveira; Reginaldo Alves Ferreira Neto; Ana Dolores Santiago de Freitas; PAULO IVAN FERNANDES JUNIOR, CPATSA; Lindete Míria Vieira Martins.
Título:  Molecular, physiological, and symbiotic characterization of cowpea rhizobia from soils under different agricultural systems in the Semiarid region of Brazil.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Soil Science and Plant Nutrition, v, 20, n. 3, p. 1178-1192, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s42729-020-00203-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objectives of this study were to characterize the genetic diversity and evaluate the ability to tolerate stress as well as to assess the symbiotic efficiency of bacteria from cowpea nodules in agricultural soils with different uses in the semiarid region of Bahia state (Brazil). Soil samples were collected from six crop lands and one from the pristine Caatinga biome. After a trap-host experiment, the bacteria were isolated and culturally characterized. Isolates with typical characteristics of Bradyrhizobium were subjected to the nodC symbiotic gene amplification and those positive were evaluated by 16S-23S IGS-RFLP. Twenty-seven isolates belonging to different genetic clusters were selected for 16S-23S IGS sequencing. In additions, the selected bacteria were characterized biochemically and symbiotically. Among 420 characterized isolates, approximately 60% (251 isolates) displayed typical Bradyrhizobium cultural features. A total of 161, out of 251 isolates, showed positive amplification of the nodC gene fragment. The IGS-RFLP profiles analysis generated 33 groups and 27 were selected for further analysis. The fertility of the soils influenced the distribution of the isolates in the IGS-RFLP clusters. The bacteria were assigned to two genera, Bradyrhizobium and Microvirga, with 26 and 1 representative bacteria, respectively. Some isolates were able to tolerate NaCl as well as acidic and alkaline pH. In addition, isolates showed the abilities to produce biofilm under stres... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Diversidade genética; Fixação biológica de nitrogênio; Microvirga; Semiárido.
Thesagro:  Feijão; Inoculante.
Thesaurus Nal:  Bradyrhizobium.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59156 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/03/2024
Data da última atualização:  25/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LIMA, E. M. B.; MIDDEA, A.; REIS, F. S.; MATEUS, D. N.; AMORIM, R. G. DE; PEREIRA, I. C. S.; MATTOS, M. da C.; MINGUITA, A. P. da S.; ANJOS, M. R. dos; NEUMANN, R.; OLIVEIRA, R. N.; TAVARES, M. I. B.
Afiliação:  EDLA MARIA BEZERRA LIMA, CTAA; ANTONIETA MIDDEA, CETEM; FÁBIO SILVEIRA REIS, UFRRJ; DÉBORA NASCIMENTO MATEUS, UEZO; RODRIGO GOMES DE AMORIM, UFRRJ; INGRID CRISTINA SOARES PEREIRA; MARIANA DA COSTA MATTOS, CTAA; ADRIANA PAULA DA SILVA MINGUITA, CTAA; MARIANNA RAMOS DOS ANJOS, CTAA; REINER NEUMANN, CETEM; RENATA NUNES OLIVEIRA, UFRRJ; MARIA INÊS BRUNO TAVARES, UFRJ.
Título:  Influence of the microstructure in the biodegradability process of eco-friendly materials based on polylactic acid and mango seed for food packaging to minimize microplastic generation.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal Of Applied Polymer Science, e55449, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1002/app.55449
Idioma:  Inglês
Notas:  Early View. First published.
Conteúdo:  In this research, mango parts (kernel and integument) were loaded into a polylactic acid (PLA) matrix by a casting process to develop biocomposite materials. These materials should present improved mechanical and thermal properties and have the potential to be used as environmentally friendly, biodegradable food packaging material with extended shelf life. For this purpose, the research was divided into two parts: step 1, ground materials of a certain particle size from a previous work1 and step 2, which are the materials from Step 1 ground again. The samples were characterized by x-ray diffraction, scanning electron microscopy (SEM), laser granulometry, texture tests, and thermal analysis. The difference between them was particle size distribution, impacting the materials' mechanical strength and degradation rate. Three biocomposites were made (PLA/kernel, PLA/integument, and PLA/kernel/integument) in both steps. SEM was used to observe the size distribution of the mango seed and sample morphology. In addition, resistance values increased with the addition of kernel or integument particles. Biocomposite biodegradability was also evaluated. Based on the results of this study, the biocomposites showed high mechanical properties and thermal stability, making them suitable for applications such as food packaging and structural components to help reduce environmental loads and microplastic generation.
Palavras-Chave:  Biodegradable; Biodegradável; Biomaterial; Biomaterials; Biopolímero; Degradação; Renewable polymers.
Thesaurus NAL:  Biocompatibility; Biopolymers; Degradation.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15690 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional