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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  08/08/2016
Data da última atualização:  16/08/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BOTELHO, S. R. A.; DUARTE, M. F.; BARBOSA, A. V.; LAU, D.; SANCHES, M. M.; FERNANDES, F. R.
Afiliação:  STEPHANIE REGINA ALVES BOTELHO; MACÁRIA FERREIRA DUARTE; ANDREZA VIVEIROS BARBOSA; DOUGLAS LAU, CNPT; MARCIO MARTINELLO SANCHES, Cenargen; FERNANDA RAUSCH FERNANDES, SIQ.
Título:  Interception of Wheat mosaic virus (WMoV) in Brazil in maize seeds from the United States.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 5, p. 688-691, maio 2016.
ISSN:  1678-3921
DOI:  10.1590/S0100-204X2016000500034
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the phytosanitary aspect of two accessions of maize (Zea mays) seeds from the United States introduced to Brazil, regarding the presence of Wheat mosaic virus (WMoV). Two to three weeks after sowing, symptomatic leaves were tested by Elisa using specific antiserum to WMoV. The reaction was positive, and leaf samples were analyzed by real?time PCR and amplified PCR products were sequenced. The WMoV isolates had 99 to 100% nucleotide identity with isolates from Australia and the United States. Until now, there is no report of the presence of this virus in Brazil. According to the federal law on plant protection, the plants were burned to avoid the introduction of this exotic pest in the country. The obtained results show WMoV interception in Brazil.
Palavras-Chave:  Análise fitossanitária; Exotic pest; Phytosanitary analysis; Plant quarantine; Quarentena vegetal; Vírus do mosaico do trigo.
Thesagro:  Milho; Praga exótica; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  High Plains virus.
Categoria do assunto:  --
H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146423/1/ID43747-2016v51n5p688PAB.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146171/1/Interception-of-wheat-mosaic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE59857 - 1UPEAP - DD630.72081P474
CENARGEN36385 - 1UPCAP - PP630.5
CNPT43747 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  09/12/2020
Data da última atualização:  07/01/2021
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SILVEIRA, M. F. da; COMETTANT RABANAL, R.; VIEIRA, C. P.; CONTE-JUNIOR, C. A.; SOARES, A. G.; FREITAS-SILVA, O.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  Michelle Fernandes da Silveira, UFRJ; Raúl Comettant Rabanal, UFRRJ; Carla Paulo Vieira, UFRJ; Carlos Adam Conte-Junior, UFRJ; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Carboxymethyl cellulose and sodium alginate edible coating to preserve the physicochemical and microbial quality of strawberry (fragaria ananassa)
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  In: ULHÕA, J. L. R. (Org.). Ciências Biológicas e da terra: princípios fundamentais. Piracanjuba: Editora Conhecimento Livre, 2020, cap. 17. p. 178-193
ISBN:  978-65-86072-60-0
DOI:  10.37423/200702029
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Strawberry is a highly perishable fruit due to postharvest pathological problems, mainly caused by Botrytis cinerea fungus. Thus, edible coatings can be a technological alternative to chemical additives in strawberry preservation, because coatings from natural sources have been considered an environmentally friendly technology, used to preserve and extend the postharvest shelf life of fruits. Therefore, the aim of this study was to evaluate the capacity of two edible coatings (sodium alginate and carboxymethyl cellulose) to keep the physicochemical and microbial quality and extend shelf life of strawberries. The produced coat was obtained from the spreading of film-forming solution on glass petri dishes and strawberries were immersed in the coating solution and stored at refrigeration temperature (2.0?4.5°C). Thermogravimetric analysis, film thickness and weight loss percentage of the coated and control samples were performed. The films exhibited thickness from 0.015 to 0.060 mm. Thermogravimetric analysis showed similar decomposition behavior for the films produced. In addition, the films showed suitable thermic stability. Weight loss percentage were not significantly diferente (p>0.05) in coated strawberries compared to the control. Edible coating prevented Botrytis sp. injuries when stored up to 5 days at refrigeration temperature. Therefore, strawberry coated presented higher microbial quality characteristics than control and it can be a potential alternative to fruit in... Mostrar Tudo
Thesagro:  Biofilme; Morango; Pós-Colheita; Preservação de Alimento; Produto de Origem Vegetal; Revestimento; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Coatings; Edible films; Food preservation; Food technology; Vegetables.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15069 - 1UPCPL - DD
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