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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/03/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAVARO, C. P.; BARALDI, I. J.; CASCIATORI, F. P.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Beta-Mannanase production using coffee industry waste for application in soluble coffee processing.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Biomolecules, v. 10, 227, 2020.
Páginas:  18 p.
DOI:  10.3390/biom10020227
Idioma:  Português
Conteúdo:  Soluble coffee offers the combined benefits of high added value and practicality for its consumers. The hydrolysis of coffee polysaccharides by the biochemical route, using enzymes, is an eco-friendly and sustainable way to improve the quality of this product, while contributing to the implementation of industrial processes that have lower energy requirements and can reduce environmental impacts. This work describes the production of hydrolytic enzymes by solid-state fermentation (SSF), cultivating filamentous fungi on waste from the coffee industry, followed by theirapplication in the hydrolysis of waste coffee polysaccharides from soluble coffee processing. Different substrate compositions were studied, an ideal microorganism was selected, and the fermentation conditions were optimized. Cultivations for enzymes production were carried out in flasks and in a packed-bed bioreactor. Higher enzyme yield was achieved in the bioreactor, due to better aeration of the substrate. The best β-mannanase production results were found for a substrate composed of a mixture of coffee waste and wheat bran (1:1 w/w), using Aspergillus niger F12. The enzymatic extract proved to be very stable for 24 h, at 50 ◦C, and was able to hydrolyze a considerable amount of the carbohydrates in the coffee. The addition of a commercial cellulase cocktail to the crude extract increased the hydrolysis yield by 56%. The production of β-mannanase by SSF and its application in the hydrolysis of coffee polysac... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agro-industrial residues; Coffee carbohydrates; Column bioreactor; Solid-state fermentation (SSF).
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232861/1/P-946-Mannanase-Production-Using-Coffee-Industry.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17948 - 1UPCAP - DDPROCI.22/162022/16
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/07/2010
Data da última atualização:  09/07/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  BRITO, E. S. de; ARAÚJO, M. C. P. de; ALVES, R. E.; CARKEET, C.; CLEVIDENCE, B. A.; NOVOTNY, J. A.
Afiliação:  Edy Sousa de Brito, CNPAT; Manuela Cristina Pessanha de Araújo, CTAA; Ricardo Elesbão Alves, CNPAT; Colleen Carkeet, Beltsville Human Nutrition Research Center; Beverly A. Clevidence, Beltsville Human Nutrition Research Center; Janet A. Novotny, Beltsville.
Título:  Anthocyanins present in selected tropical fruits: acerola, jambolão, and guajiru.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural and Food Chemistry, Washington, DC, v. 55, n. 23, p. 9389-9394, 2007.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Guajiru; Jussara.
Thesagro:  Acerola; Antocianina; Fruta Tropical; Jambolão.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA10455 - 1UPCSP - PP2007/2872007.00287
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