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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  14/09/2010
Data da última atualização:  06/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; CABRERA DIAZ, J. L.; DEL PELOSO, M. J.; WENDLAND, A.
Afiliação:  HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; LUIS CLAUDIO DE FARIA, CNPAF; JOSE LUIS CABRERA DIAZ, CNPAF; MARIA JOSE DEL PELOSO, CNPAF; ADRIANE WENDLAND FERREIRA, CNPAF.
Título:  Environmental stratification in Paraná and Santa Catarina to evaluate common bean genotypes.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 10, n. 2, p. 132-139, 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The purpose of this study was the environmental stratification of the states of Paraná and Santa Catarina for the evaluation of carioca common bean genotypes. The grain yield was evaluated in 20 trials, in a randomized block design with three replications testing 16 genotypes with carioca grain. The environments were stratified by five methodologies: traditional Lin; mean square of the interaction for paired locations, estimate of the percentage of the complex interaction; estimate of Pearson´s correlation, and the Wricke method. Locations identified as uninformative by at least three of the methodologies were excluded. The locations considered uninformative in the respective growing seasons were Roncador (rainy/2003 and dry/2003) and Laranjeiras do Sul (rainy/2004) and no location in the growing season dry/2004. Only Roncador was identified as not very informative in at least two seasons and was therefore eliminated from the evaluation network of Carioca common bean genotypes.
Palavras-Chave:  Common bean breeding; Estratificação ambiental em Santa Catarina; Estratificação ambiental no Paraná; Genotype x environment interaction; Interação genótipos x ambientes; Melhoramento de feijoeiro comum; Paraná; Phaseolus vulgaris L; Santa Catarina.
Thesagro:  Feijão; Interação genética; Melhoramento genético vegetal; Phaseolus vulgaris.
Categoria do assunto:  --
G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/19151/1/CBABHSP.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF30075 - 1UPCAP - DD20102010
CNPTIA15112 - 1ADDAP - PP
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  27/10/2021
Data da última atualização:  03/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MARTINS, G. R.; GUEDES, D.; PAULA, U. L. M. de; OLIVEIRA, M. do S. P. de; LUTTERBACH, M. T. S.; REZNIK, L. Y.; SÉRVULO, E. F. C.; ALVIANO, C. S.; SILVA, A. J. R. da; ALVIANO, D. S.
Afiliação:  GABRIEL ROCHA MARTINS, Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; DOUGLAS GUEDES, Escola de Química, Centro de Tecnologia, UFRJ; URBANO LUIZ MARQUES DE PAULA, Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; MARIA DO SOCORRO P DE OLIVEIRA, CPATU; MARCIA TERESA SOARES LUTTERBACH, Instituto Nacional de Tecnologia, Divisão de Degradação e Corrosão; LEILA YONE REZNIK, Escola de Química, Centro de Tecnologia, UFRJ; ELIANA FLÁVIA CAMPORESE SÉRVULO, Escola de Química, Centro de Tecnologia,UFRJ; CELUTA SALES ALVIANO, Instituto de Microbiologia Paulo de Góes, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; ANTONIO JORGE RIBEIRO DA SILVA, Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; DANIELA SALES ALVIANO, Instituto de Microbiologia Paulo de Góes, Bloco I, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ.
Título:  Açaí (Euterpe oleracea Mart.) seed extracts from different varieties: a source of proanthocyanidins and eco-friendly corrosion inhibition activity.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Molecules, v. 26, 3433, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Euterpe oleracea Mart. (Arecaceae) is an endogenous palm tree from the Amazon region. Its seeds correspond to 85% of the fruit’s weight, a primary solid residue generated from pulp production, the accumulation of which represents a potential source of pollution and environmental problems. As such, this work aimed to quantify and determine the phytochemical composition of E. oleracea Mart. seeds from purple, white, and BRS-Paráaçaívarieties using established analytical methods and also to evaluate it as an eco-friendly corrosion inhibitor. The proanthocyanidin quantification (n-butanol/hydrochloric acid assay) between varieties was 6.4–22.4 (w/w)/dry matter. Extract characterization showed that all varieties are composed of B-type procyanidin with a high mean degree of polymerization (mDP ≥10) by different analytical methodologies to ensure the results. The purple açaíextract, which presented 22.4% (w/w) proanthocyanidins/dry matter, was tested against corrosion of carbon steel AISI 1020 in neutral pH. The crude extract (1.0 g/L) was effective in controlling corrosion on the metal surface for 24 h. Our results demonstrated that the extracts rich in polymeric procyanidins obtained from industrial açaíwaste could be used to inhibit carbon steel AISI 1020 in neutral pH as an abundant, inexpensive, and green source of corrosion inhibit
Palavras-Chave:  Açaí branco; BRS-Pará.
Thesagro:  Açaí; Espectrometria; Euterpe Oleracea; Resíduo Orgânico; Semente.
Thesaurus NAL:  Mass spectrometry; Seeds.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU56861 - 1UPCAP - DD
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