Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  02/09/2011
Data da última atualização:  23/09/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOBO, R. N. B.; PEREIRA, I. D. C.; FACO, O.; McMANUSC, C. M.
Afiliação:  RAIMUNDO NONATO BRAGA LOBO, CNPC; Igor Daniell Costa Pereira, Universidade Federal do Ceará (UFC), Fortaleza, CE.; OLIVARDO FACO, CNPC; Concepta Margaret McManusc, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, RS.
Título:  Economic values for production traits of Morada Nova meat sheep in a pasture based production system in semi-arid Brazil.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Small Ruminant Research, v. 96, n. 2, p. 93-100, Apr. 2011.
DOI:  doi:10.1016/j.smallrumres.2011.01.009
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Economic values were estimated for meat sheep raised in a pasture based production system in semi-arid Brazil using data on the Morada Nova hair sheep breed. The traits considered were lambing percentage (LP), litter size (LS), lamb mortality (LM), yearling mortality (YM), ewe and ram mortality (AM), female slaughter weight (FSW), male slaughter weight (MSW), ewe adult weight (EAW), ram adult weight (RW), carcass yield (CY), number of lambings per year (NLY), age at first lambing (AFL) and number of anthelminthic doses used per year (AC). The economic values were estimated using the profit equation (profit = revenue?costs) after a one unit and 1% increase of each trait, keeping all other traits at their mean value. With a 1% increase in the traits, the economic values (US$ per ewe per year) for LP, LM, MSW, CY and NLY were 0.781, ?0.138, 0.416, 0.827 and 0.781, respectively. The production system with Morada Nova sheep grazing native ?caatinga? pasture in Brazilian Northeast, exclusively for meat production, is profitable when taking into account all costs of production, including that of family labour. Carcass yield was shown to be an important selection objective. As it is expressed when the animal is slaughtered, further studies need to be carried out with this population to aid in the choice of appropriate selection criteria for the improvement of this trait.
Palavras-Chave:  Economia rural; Hair sheep; Profits; Semi-Arid; Semiárido; Smallholders; Valor econômico.
Thesagro:  Caatinga; Carne; Estimativa; Lucro; Ovino; Pequeno produtor; Produção.
Thesaurus Nal:  Small-scale farming.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC24427 - 1UPCAP - PPSP 06841SP 06841
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  20/11/2006
Data da última atualização:  11/05/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  FABRICIO, A. C.; PRIMAVESI, A. C. P. de A.; ROSSO, C. R. S. de; FERREIRA, C. J. A.; PRATES, H. T.; FERRAZ, M. R.; ARMELIM, M. J. A.; MIYAZAWA, M.; PRIMAVESI, O. M. A. S. P. R.; MENDES, P. J. V.; MACHADO, P. L. O. de A.; FERRACINI, V. L.
Afiliação:  AMOACY CARVALHO FABRICIO, CPAO; ANA CANDIDA PACHECO DE A PRIMAVESI, CPPSE; CESAR ROBERTO SILVA DE ROSSO, CNPMA; CELSO JOAO ALVES FERREIRA, CNPMA; HELIO TEIXEIRA PRATES, CNPMS; MARCOS ROBERTO FERRAZ, USP-FZEA; MARIA JOSÉ AGUIRRE ARRNELIN, IPEN; MÁRIO MIVAZAWA, IAPAR; ODO MARIA ARTUR S P R PRIMAVESI, CPPSE; PAULE JEANNE VIEIRA MENDES, EMBRAPA PANTANAL; PEDRO LUIZ OLIVEIRA DE A MACHADO, EMBRAPA SOLOS; VERA LUCIA FERRACINI, CNPMA.
Título:  Solos.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: NOGUEIRA, A.; SOUZA, G. B. (Ed.). Manual de laboratórios: solo, água, nutrição vegetal, nutrição animal e alimentos. São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste, 2005.
Páginas:  p. 3-17.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Considerando as atividades passíveis de uniformização nas diferentes situações de uso e de manejo do solo, decidiu-se sugerir procedimentos de coleta e de preparo de amostras para utilização em determinações de rotina.
Palavras-Chave:  Coleta; Laboratórios; Manual; Metodologias; Preparo de Amostra.
Thesagro:  Acondicionamento; Água; Análise Química; Nutrição Animal; Nutrição Humana; Nutrição Vegetal; Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/123150/1/digitalizar0003.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE16513 - 1UPCPL - DDPROCI-2005.00281FAB2005.00281
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional