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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
27/06/2003 |
Data da última atualização: |
29/10/2012 |
Autoria: |
EMBRAPA. |
Título: |
Contribuição da URPFCS ao 4º congresso florestal brasileiro. |
Ano de publicação: |
1982 |
Fonte/Imprenta: |
Curitiba, PR, 1982. |
Páginas: |
119 p. |
Série: |
(Embrapa URPFCS. Documentos, 10). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Angico; Araucaria - mata; Brasil; Canela Guaica - Semente; Erva Mate; Essencias Florestais; Sistema Agrossilvipastoril. |
Thesagro: |
Acácia Negra; Floresta; Louro Pardo; Pesquisa. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
12/10/2020 |
Data da última atualização: |
18/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
OZORIO, L.; SILVA, C. M.; CABRAL, L. M. C.; JARDIN, J.; BOUDRY, G.; DUPON, D. |
Afiliação: |
Luísa Ozorio, UFRJ; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; Julien Jardin, Inst Agro, INRAE, Sci & Technol Milk & Eggs STLO; Gaelle Boudry, Univ Rennes; Inst Numecan; INSERM; INRAE; Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (Inserm); Didier Dupont, Inst Agro, INRAE, Sci & Technol Milk & Eggs STLO. |
Título: |
The Influence of Peptidases in Intestinal Brush Border Membranes on the Absorption of Oligopeptides from Whey Protein Hydrolysate: An Ex Vivo Study Usingan Ussing Chamber. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 9, n. 10, 1415, 2020. p. 1-15. |
DOI: |
doi:10.3390/foods9101415 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Financiamento: Fundação Carlos Chagas Filho; Fundação de Amparo a Pesquisa do Estado do Rio de Janeiro (FAPERJ); E-26/110.698/201; Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq); Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES); Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA); Institut National de Recherche pour l'Agriculture, l'Alimentation et l'Environnement (INRAE). |
Conteúdo: |
For many years, it was believed that only amino acids, dipeptides, and tripeptides couldbe absorbed and thus reach the bloodstream. Nowadays, the bioavailability of oligopeptides is alsoconsidered possible, leading to new research. This pilot study investigates the activity of brushborder enzymes on undigested whey protein hydrolysate (WPH) and on simulated intestinal digested(ID) whey hydrolysate and the subsequent absorption of resultant peptides through the proximaljejunum of a 7-week old piglet setup in an Ussing chamber model. Amongst all samples taken,884 oligopeptides were identified. The brush border peptidase activity was intense in the first 10 minof the experiment, producing several new peptides in the apical compartment. With respect to the IDsubstrate, 286 peptides were detected in the basolateral compartment after 120 min of enzyme activity,originating from?-lactoglobulin (60%) and?-casein (20%). Nevertheless, only 0.6 to 3.35% of anyspecific peptide could pass through the epithelial barrier and thus reach the basolateral compartment.This study demonstrates transepithelial jejunum absorption of whey oligopeptides in an ex vivomodel. It also confirmed the proteolytic activity of brush border enzymes on these oligopeptides,giving birth to a myriad of new bioactive peptides available for absorption. |
Palavras-Chave: |
Brush border peptidases; Intestinal permeation; Oligopeptides absorption; Ussing chamber; Whey protein hydrolysat. |
Thesagro: |
Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02682naa a2200289 a 4500 001 2125428 005 2020-11-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adoi:10.3390/foods9101415$2DOI 100 1 $aOZORIO, L. 245 $aThe Influence of Peptidases in Intestinal Brush Border Membranes on the Absorption of Oligopeptides from Whey Protein Hydrolysate$bAn Ex Vivo Study Usingan Ussing Chamber.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aFinanciamento: Fundação Carlos Chagas Filho; Fundação de Amparo a Pesquisa do Estado do Rio de Janeiro (FAPERJ); E-26/110.698/201; Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq); Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES); Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA); Institut National de Recherche pour l'Agriculture, l'Alimentation et l'Environnement (INRAE). 520 $aFor many years, it was believed that only amino acids, dipeptides, and tripeptides couldbe absorbed and thus reach the bloodstream. Nowadays, the bioavailability of oligopeptides is alsoconsidered possible, leading to new research. This pilot study investigates the activity of brushborder enzymes on undigested whey protein hydrolysate (WPH) and on simulated intestinal digested(ID) whey hydrolysate and the subsequent absorption of resultant peptides through the proximaljejunum of a 7-week old piglet setup in an Ussing chamber model. Amongst all samples taken,884 oligopeptides were identified. The brush border peptidase activity was intense in the first 10 minof the experiment, producing several new peptides in the apical compartment. With respect to the IDsubstrate, 286 peptides were detected in the basolateral compartment after 120 min of enzyme activity,originating from?-lactoglobulin (60%) and?-casein (20%). Nevertheless, only 0.6 to 3.35% of anyspecific peptide could pass through the epithelial barrier and thus reach the basolateral compartment.This study demonstrates transepithelial jejunum absorption of whey oligopeptides in an ex vivomodel. It also confirmed the proteolytic activity of brush border enzymes on these oligopeptides,giving birth to a myriad of new bioactive peptides available for absorption. 650 $aFood technology 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aBrush border peptidases 653 $aIntestinal permeation 653 $aOligopeptides absorption 653 $aUssing chamber 653 $aWhey protein hydrolysat 700 1 $aSILVA, C. M. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aJARDIN, J. 700 1 $aBOUDRY, G. 700 1 $aDUPON, D. 773 $tFoods$gv. 9, n. 10, 1415, 2020. p. 1-15.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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