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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  04/03/2011
Data da última atualização:  04/03/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SATO, J. H.; TEIXEIRA, J. B.; EIRA, M. T. S. da; FRANCO, O. L.; REIS, A. M. dos.
Afiliação:  UNB; JOAO BATISTA TEIXEIRA, CENARGEN; MIRIAN THEREZINHA SOUZA DA EIRA, SAPC; UNIVERSIDADE CATÓLICA DE BRASÍLIA; ANGELA MEHTA DOS REIS, CENARGEN.
Título:  Comparative proteomic analysis of Coffea arabica somatic embryos in the different stages of embryogenesis.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 22., 2008, Campinas.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee is one of the most important cultivated agricultural crops and is of great importance for Brazilian economy. Studies focusing on somatic embryogenesis have been widely performed aiming at the comprehension of the mechanisms involved. Somatic embryogenesis is an important process that helps in vitro micropropagation, which is performed to obtain a high number of plants with high economic value, genetically uniform and free from diseases. The objective of this study was to analyze the protein profile of Coffea arabica cv. Catuaí Vermelho somatic embryos in the stages of torpedo and cotyledonary by two-dimensional electrophoresis (2-DE). Samples were collected and macerated in liquid nitrogen. Protein extraction was performed by using phenol and extraction buffer. The proteins obtained were quantified, analyzed by 2-DE and stained with silver nitrate. The 2D gels revealed proteins varying in size from 10 to 160 kDa and in pI from 3 to 10. The analysis of the protein profiles showed a higher amount of proteins in the cotyledonary phase, especially in the area of pH 3 to 5,5. A total of 45 differentially expressed proteins were observed when comparing both profiles, including 8 proteins observed only in the cotyledonary phase and 4 exclusive to the torpedo phase. Theses proteins will be further identified by mass spectrometry in order to better understand the expression changes during somatic embryogenesis in coffee.
Palavras-Chave:  Coffee; In vitro micropropagation.
Thesaurus Nal:  Somatic embryogenesis.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
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1.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S. Classificacao de sementes em ortodoxas, recalcitrantes ou intermediarias. In: PUIGNAU, J.P., ed. Conservacion de germoplasma vegetal. Montevideo: IICA, 1996. p.119-122. (IICA-PROCISUR, Dialogo, 45).
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2.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S. Conservacao de germoplasma na forma de sementes, in vitro e criopreservacao. In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENETICOS PARA A AMERICA LATINA E CARIBE-SIRGEALC, 3., 2001, Londrina. Anais... Londrina: IAPAR, 2001. p.30-32
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3.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S. da. Condicionamento osmotico de sementes de alface (Lactuca sativa L.): efeitos sobre a germinacao e desempenho sob estresses hibrido, salino e termico. Piracicaba : ESALQ, 1988. 90 p. Tese Mestrado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S. da. Estudos biofisicos da tolerancia a desidratacao e baixa temperatura em sementes e embrioes de Coffea spp. 1999. 123p. Tese (Doutorado em Biologia Molecula) - Departamento de Biologia Celular, Universidade de Brasilia, Brasilia. Orientador: Styer Caldas e Dra. Christina Walters
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5.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S. da. Problems associated with the domestication and use of non-crop species. In: ISTA CONGRESS, 28; CONGRESSO BRASILEIRO DESEMENTES, 15. Iguassu Falls. Diversity in seed technology: abstracts. Basswesdorf: International Seed Testing Association (ISTA), 2007. p. 13
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6.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S.; REIS, R. B. Bancos de sementes tropicais de cafe em criopreservacao: experiencia inedita no Brasil. GeneBio, Brasilia, v. 2, n. 9, p. 3, 2002.
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7.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S.; MARCOS FILHO, J. Condicionamento osmotico de sementes de alface. 1. Efeitos sobre a germinacao. Revista Brasileira de Sementes, Brasilia, v.12, n.1, p.9-27, 1990. p.9-27
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8.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S.; MARCOS FILHO, J. Condicionamento osmotico de sementes de alface. 2. Desempenho sob estresses hidrico, salino e termico. Revista Brasileira de Sementes, Brasilia, v.12, n.1, p.28-45, 1990. p.28-45
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9.Imagem marcado/desmarcadoRICART, L. O.; EIRA, M. T. S. Estrategias para conservacao de germoplasma-semente de mogno (Swietenia macrophylla King). Informativo ABRATES, Brasilia, v.5, n.2, p.194, 1995. p.194 Resumo
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10.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, C. M. C. de; EIRA, M. T. S. da. Conservacao de sementes de Jacaranda mimoso (Jacaranda acutifolia Humb & Bonpl.) - Bignoniaceae. Revista Brasileira de Sementes, Brasilia, v.17, n.2, p.193-196, 1995. p.193-196
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11.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, C. M. C.; EIRA, M. T. S. Conservacao de sementes de urucum (Bixa orellana L.). Informativo ABRATES, Brasilia, v.5, n.2, p.183, 1995. p.183
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12.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, R.; EIRA, M. T. S.; RITA, I. Germination and desiccation studies on wild mutmeg seed (Virola surinamensis). Seed Science and Technology, Zurich, v. 23, n. 1, p. 43-49, 1995.
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13.Imagem marcado/desmarcadoPENALOZA, A. P. S.; EIRA, M. T. S. Hydration - dehydration treatments on tomato seeds (Lycopersicon esculentum Mill.) . Seed Science and Technology, Zurich, v.21. n.2, p.309-316, 1993.
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14.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S.; RIBEIRO, V. S.; BARTHOLO, G. F. Longevidade de sementes de cultivares de "Catuaí" (Coffea arabica) em banco de germoplasma. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Genética e melhoramento do cafeeiro.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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15.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S.; RIBEIRO, V. S.; BARTHOLO, G. F. Longevidade de sementes de cultivares de "Catuapi" (Coffea arabica) em banco de germoplasma. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Genética e melhoramento do cafeeiro.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
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16.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S.; RIBEIRO, V. S.; FAZUOLI, L. C. Criopreservação de germoplasma de café. In: ENCONTRO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE MELHORAMENTO DE PLANTAS REGIONAL DF, 1., 2005, Brasília, DF. [Anais...]. Brasília: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2005. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 144).
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17.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S.; WALTERS, C.; CALDAS, L. S. Desiccation tolerance of Coffea germplasm. In: SYMPOSIUM ON SEED BIOLOGY AND TECHNOLOGY APPLICATIONS ADVANCES, 1997, Fort Collins, Co. Seed biology and technology: applications and advances. [S.l.]: USDA Cooperative Research, 1997. p. 52.
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18.Imagem marcado/desmarcadoPADILHA, L.; CARVALHO, G. R.; EIRA, M. T. S. da. Colheita, preparo e armazenamento de sementes de café. In: CARVALHO, C. H. S. de. Cultivares do café: origem, características e recomendações. Brasília, DF: Embrapa Café, 2008. 307-313
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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19.Imagem marcado/desmarcadoMEDEIROS, A. C. de S.; EIRA, M. T. S. da. Comportamento fisiológico, secagem e armazenamento de sementes florestais nativas. Colombo: Embrapa Florestas, 2006. 13 p. (Embrapa Florestas. Circular técnica, 127).
Tipo: Circular Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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20.Imagem marcado/desmarcadoEIRA, M. T. S.; MELLO, C. M. C. Efeito do teor de agua sobre a germinacao de sementes de urucum (Bixa orellana L.). Informativo ABRATES, Brasilia, v.5, n.2, p.192, 1995. p.192
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