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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
30/07/2018 |
Data da última atualização: |
24/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MORAES, G. M. D. DE; SANTOS, K. M. O. dos; BARCELOS, S. C. DE; LOPES, S. A.; EGITO, A. S. do. |
Afiliação: |
GEORGIA MACIEL DIAS DE MORAES, RENORBIO; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; SAMUEL CARNEIRO DE BARCELOS, IFCE; SILMARA AZEVEDO LOPES, IFCE; ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS, CNPC. |
Título: |
Potentially probiotic goat cheese produced with autochthonous adjunct culture of Lactobacillus mucosae: Microbiological, physicochemical and sensory attributes. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology v. 94, p. 57-63, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: A freeze-dried lactic culture was prepared with the potentially probiotic strain Lb. mucosae CNPC007, isolated from goat's milk, and used in the manufacture of Coalho goat cheese. Lb. mucosae viability in the powered culture was greater than 7.3 log CFU g−1 throughout 360 days of storage at −20 °C or 90 days at 22 °C. The goat cheese made with the autochthonous lactic culture had physical and physical-chemical characteristics compatible to those required for Coalho cheese, and obtained good sensory acceptability, with average scores higher than 7.0 for the attributes color, aroma, flavor, texture, and overall impression. According to the Quantitative Descriptive Analysis (QDA), the Lb. mucosae goat cheese showed higher homogeneity, fracturability, and a more intense yogurt flavor at 28 days of storage. By the Check All That Apply (CATA) method, the experimental cheese was characterized as white, smooth, salty, and with a yogurt and butter flavor - characteristics pointed out by consumers as ideal in Coalho goat cheese. Lb. mucosae population in the cheese was higher than 108 CFU g−1 throughout the entire studied period. Taken together, the results demonstrate the suitability of the freeze-dried culture of Lb. mucosae CNPC007 for the production of a novel potentially probiotic goat cheese. |
Palavras-Chave: |
Probióticos. |
Thesagro: |
Coalho; Queijo. |
Thesaurus Nal: |
Cheese milk; Cheeses; Food technology; Goat cheese; Probiotics. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/180497/1/1-s2.0-S0023643818303347-main.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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ID |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
09/08/2017 |
Data da última atualização: |
16/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
BRAZ, E. M.; MATTOS, P. P. de; ARCO-VERDE, M. F.; BASSO, R. O.; CANETTI, A. |
Afiliação: |
EVALDO MUNOZ BRAZ, CNPF; PATRICIA POVOA DE MATTOS, CNPF; MARCELO FRANCIA ARCO VERDE, CPAF-RR; Renato Olivir Basso, Engenheiro florestal, gerente proprietário da Elabore Projetos e Consultoria Florestal, Sinop, MT; Aline Canetti, Engenheira florestal, doutoranda em Engenharia Florestal na UFPR. |
Título: |
Otimização do ciclo de corte na Floresta Amazônica sob o ponto de vista econômico. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Colombo: Embrapa Florestas, 2017. |
Páginas: |
7 p. |
Série: |
(Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 402). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O manejo de florestas naturais é uma das principais atividades economicas da região Amazônica. Nos últimos anos foram desenvolvidas discussões sobre sua importância para a sustentabilidade das florestas naturais. Os argumentos giram em torno da questão: “manejo pode ou não ser um facilitador para a manutenção das florestas naturais”?. |
Palavras-Chave: |
Extração de madeira; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Conservação; Floresta nativa; Manejo. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162596/1/CT-402-1444.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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