|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
02/05/2023 |
Data da última atualização: |
02/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DIAS, K. M.; GAMA, M. A. S. da; RIBEIRO FILHO, H. M. N. |
Afiliação: |
KAMILA MACIEL DIAS, Universidade do Estado de Santa Catarina; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CPPSE; HENRIQUE MENDONÇA NUNES RIBEIRO FILHO, Universidade do Estado de Santa Catarina. |
Título: |
Milk fatty acid composition of cows and ewes supplemented with black wattle tannin extract. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, v. 53, n. 12, e20220095, 2023. |
Páginas: |
10 p. |
ISSN: |
1678-4596 |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20220095 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
This study evaluated the effects of Acacia mearnsii tannin extract on milk fatty acid profile of dairy ewes and cows. In experiment 1, twenty-four Lacaune ewes received one of the following dietary treatments: control (no tannin extract added to the diet), T30 (30 g tannin extract/kg concentrate), and T40 (40 g extract/kg concentrate). In experiment 2, thirty Jersey cows received either a control diet (no tannin extract added to the diet) or the same diet containing 40 g tannin extract/kg concentrate (T40). Dry matter intake, milk production and milk solids content of ewes and cows were unaffected by tannin supplementation. The cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (CLA) content increased linearly by 21% in milk fat from ewes fed tannin extract, while the C18:2 n-6 (linoleic acid) content tended (P = 0.051) to increase by 13% in cows fed TE. The supplementation with black wattle tannin extract improves the nutritional quality of milk fat of ewes and cows to a small extent, with no adverse effects on performance or gross milk composition. |
Palavras-Chave: |
Componentes secundários de plantas; Dairy fat; Gordura do leite; Plant secondary compounds; Ruminant diets. |
Thesagro: |
Acácia Mearnsii; Ruminante. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1153453/1/MilkFattyAcid.pdf
|
Marc: |
LEADER 01868naa a2200265 a 4500 001 2153453 005 2023-05-02 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-4596 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0103-8478cr20220095$2DOI 100 1 $aDIAS, K. M. 245 $aMilk fatty acid composition of cows and ewes supplemented with black wattle tannin extract.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a10 p. 520 $aThis study evaluated the effects of Acacia mearnsii tannin extract on milk fatty acid profile of dairy ewes and cows. In experiment 1, twenty-four Lacaune ewes received one of the following dietary treatments: control (no tannin extract added to the diet), T30 (30 g tannin extract/kg concentrate), and T40 (40 g extract/kg concentrate). In experiment 2, thirty Jersey cows received either a control diet (no tannin extract added to the diet) or the same diet containing 40 g tannin extract/kg concentrate (T40). Dry matter intake, milk production and milk solids content of ewes and cows were unaffected by tannin supplementation. The cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (CLA) content increased linearly by 21% in milk fat from ewes fed tannin extract, while the C18:2 n-6 (linoleic acid) content tended (P = 0.051) to increase by 13% in cows fed TE. The supplementation with black wattle tannin extract improves the nutritional quality of milk fat of ewes and cows to a small extent, with no adverse effects on performance or gross milk composition. 650 $aAcácia Mearnsii 650 $aRuminante 653 $aComponentes secundários de plantas 653 $aDairy fat 653 $aGordura do leite 653 $aPlant secondary compounds 653 $aRuminant diets 700 1 $aGAMA, M. A. S. da 700 1 $aRIBEIRO FILHO, H. M. N. 773 $tCiência Rural$gv. 53, n. 12, e20220095, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 7 | |
3. | | CARVALHO, E. R. de; WANDER, A. E.; SALVIANO, P. A. P.; FERREIRA, C. dos S.; DIAS, K. M. Caracterização do sistema de produção dos pecuaristas de leite e corte de Iporá e região, Estado de Goiás. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 52., 2014, Goiânia. Heterogeneidade e suas implicações no rural brasileiro: anais. Goiânia: Sober, 2014.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
| |
4. | | DIAS, K. M.; SILVA, M. M.; WANDER, A. E.; SALVIANO, P. A. P.; CARVALHO, E. R. de. A perspective for rural development based on the dairy-farming production system in Iporá and surroundings, Goiás State. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v. 10, n. 3, p. 16-24, jul./set. 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
| |
5. | | DIAS, K. M.; SILVA, M. M.; WANDER, A. E.; SALVIANO, P. A. P.; CARVALHO, E. R. de. Uma perspectiva de desenvolvimento rural baseada nas características socioeconômicas dos produtores rurais de Iporá e região, Estado de Goiás/GO. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v. 10, n. 4, p. 49-57, out./dez. 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
| |
6. | | DIAS, K. M.; RIBEIRO FILHO, H. M. N.; GAMA, M. A. S. da; PEREIRA, R. S.; ALVES, T. P.; PINHO, A. P. G.; DORIS, I.; BRANDALISE, M. M.; CARRARO, P. C.; BURGI, G. Milk fatty composition of dairy ewes and cows supplemented with black wattle tannin extract. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 53., 2016, Gramado. Zootecnia: otimizando recursos e potencialidades: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2016. 1Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
7. | | MIRABILE, C. G.; ROCHA, G. C.; ALBINO, L. F. T.; TAVERNARI, F. de C.; BRITO, C. O.; NUNES, R. A.; OLIVEIRA, C. A.; DIAS, K. M. M.; VALE, B. G.; CALDERANO, A. A. True ileal phosphorus digestibility of soybean meal for male and female broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, v. 270. n. 114649, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
| |
Registros recuperados : 7 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|