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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
12/04/1999 |
Data da última atualização: |
19/11/2015 |
Autoria: |
GARCIA, J. de J. da S.; MORAIS, F. I. de O.; ALMEIDA, L. C. de; DIAS, J. C. |
Título: |
Sistema de produção do cacaueiro na Amazônia brasileira. |
Ano de publicação: |
1985 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: CEPLAC-DEPEA, 1985. |
Páginas: |
118 p. |
Descrição Física: |
il. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Requisitos essenciais para o cacaueiro: clima e solo. Preparo de area: derruba total, sub-bosque ou cabruca, trilhamento, pimental decadente. Preparo de mudas: construcao de viveiro, formacao de mudas. Tratos culturais no viveiro: ervas daninhas, irrigacao, adubacao, manejo de sombra, combate as pragas e controle de enfermidades. Plantio e manejo do cacaueiro no campo: rocagem, poda e desbrota, manejo do sombreamento. Combate as pragas: pragas temporarias e permanentes, toxicidade dos inseticidas, precaucoes no uso de defensivos, sintomas de envenenamento, recomendacoes gerais para primeiros socorros, antidotos e tratamentos. Controle de enfermidades: vassoura-de-bruxa (Crinepellis perniciosa), podridao parda (Phytophthora spp.) e outras pragas. Adubacao do cacaueiro: extracao de nutrientes, analise quimica do solo, fontes de nutrientes e formulas, fertilizantes e adubacao no campo. Beneficiamento, armazenamento e padronizacao do cacau: colheita, quebra, fermentacao, secagem, armazenamento e padronizacao do cacau. Aproveitamento do cacau. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Controle de doença; Controle de praga; Cultivation; Cultivo; Diseases; Fertilizers application; Harvest; Management; Para; Pest insects; Planting stock; Preparo de área; Processing; Uso. |
Thesagro: |
Adubação; Armazenamento; Beneficiamento; Cacau; Clima; Colheita; Doença; Inseto; Manejo; Muda; Praga; Pratica Cultural; Processamento; Sistema de Produção; Solo; Theobroma Grandiflorum; Viveiro. |
Thesaurus Nal: |
climate; plant nurseries; soil; storage. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02459nam a2200589 a 4500 001 1404218 005 2015-11-19 008 1985 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aGARCIA, J. de J. da S. 245 $aSistema de produção do cacaueiro na Amazônia brasileira. 260 $aBelém, PA: CEPLAC-DEPEA$c1985 300 $a118 p.$cil. 520 $aRequisitos essenciais para o cacaueiro: clima e solo. Preparo de area: derruba total, sub-bosque ou cabruca, trilhamento, pimental decadente. Preparo de mudas: construcao de viveiro, formacao de mudas. Tratos culturais no viveiro: ervas daninhas, irrigacao, adubacao, manejo de sombra, combate as pragas e controle de enfermidades. Plantio e manejo do cacaueiro no campo: rocagem, poda e desbrota, manejo do sombreamento. Combate as pragas: pragas temporarias e permanentes, toxicidade dos inseticidas, precaucoes no uso de defensivos, sintomas de envenenamento, recomendacoes gerais para primeiros socorros, antidotos e tratamentos. Controle de enfermidades: vassoura-de-bruxa (Crinepellis perniciosa), podridao parda (Phytophthora spp.) e outras pragas. Adubacao do cacaueiro: extracao de nutrientes, analise quimica do solo, fontes de nutrientes e formulas, fertilizantes e adubacao no campo. Beneficiamento, armazenamento e padronizacao do cacau: colheita, quebra, fermentacao, secagem, armazenamento e padronizacao do cacau. Aproveitamento do cacau. 650 $aclimate 650 $aplant nurseries 650 $asoil 650 $astorage 650 $aAdubação 650 $aArmazenamento 650 $aBeneficiamento 650 $aCacau 650 $aClima 650 $aColheita 650 $aDoença 650 $aInseto 650 $aManejo 650 $aMuda 650 $aPraga 650 $aPratica Cultural 650 $aProcessamento 650 $aSistema de Produção 650 $aSolo 650 $aTheobroma Grandiflorum 650 $aViveiro 653 $aBrasil 653 $aControle de doença 653 $aControle de praga 653 $aCultivation 653 $aCultivo 653 $aDiseases 653 $aFertilizers application 653 $aHarvest 653 $aManagement 653 $aPara 653 $aPest insects 653 $aPlanting stock 653 $aPreparo de área 653 $aProcessing 653 $aUso 700 1 $aMORAIS, F. I. de O. 700 1 $aALMEIDA, L. C. de 700 1 $aDIAS, J. C.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
05/08/2009 |
Data da última atualização: |
30/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FIGUEIREDO, J. E. F.; GOMES, E. A.; GUIMARAES, C. T.; LANA, U. G. de P.; TEIXEIRA, M. A.; LIMA, G. V. C.; BRESSAN, W. |
Afiliação: |
JOSE EDSON FONTES FIGUEIREDO, CNPMS; ELIANE APARECIDA GOMES, CNPMS; CLAUDIA TEIXEIRA GUIMARAES, CNPMS; UBIRACI GOMES DE PAULA LANA, CNPMS; Maria Aparecida Teixeira, CNPMS; Guilherme Vitor Correa Lima, Fundação Educacional Monsenhor Messias; WELLINGTON BRESSAN, CNPMS. |
Título: |
Molecular analysis endophytic bacteria from the genus Bacillus isolated from tropical maize (Zea mays L.). |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Microbiology, São Paulo, v. 40, n. 3, p. 522-534, 2009. |
DOI: |
10.1590/S1517-83822009000300014 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Endophytíc bacteria play an important role in agriculture by improving plant performance and adaptation against biotic and abiotic stresses. In the present study molecular methods were used for identifying Bacillus endophytic bacteria isolated from Brazilian sweet corn. SDS-PAGE of whole-cell protein extract of forty-two isolates revealed a high number of scrutinable bands. Twenty-four isolates were identified in nine different groups of duplicated bacteria and eighteen were identified as unique. Some high-accumulated polipeptides with variable length were observed in almost isolates. Partial sequencing of 16S ribosonal gene revealed that all isolates are Bacillus sp. and among thirteen isolates with similar protein profiles, two were different strains. Among the forty-two isolates identified by rDNA sequencing. Bacillus. subitilis and B. pumilus were the most frequenty species (15 and 12 isolates. respectively) followed by B. licheniforms (7 isolates), B. cereus (5 isolates) and B. uniloliquefascelns (3 isolates). According to present results. SDS-P AGE techínique could be used as a fast and cheap first tool for identifying inter-specific variation in maize endophytic bacterial collections while rDNA sequencing could be applied for analyzing intra-specific variation among isolates with similar protein profile as well as for taxonomic studies. |
Palavras-Chave: |
Bacillus; Endophytíc bacteria; rDNA sequencing; SDS-PAGE; Sweet corn. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/31303/1/Molecular-analysis.pdf
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Marc: |
LEADER 02190naa a2200265 a 4500 001 1488802 005 2018-05-30 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/S1517-83822009000300014$2DOI 100 1 $aFIGUEIREDO, J. E. F. 245 $aMolecular analysis endophytic bacteria from the genus Bacillus isolated from tropical maize (Zea mays L.).$h[electronic resource] 260 $c2009 520 $aEndophytíc bacteria play an important role in agriculture by improving plant performance and adaptation against biotic and abiotic stresses. In the present study molecular methods were used for identifying Bacillus endophytic bacteria isolated from Brazilian sweet corn. SDS-PAGE of whole-cell protein extract of forty-two isolates revealed a high number of scrutinable bands. Twenty-four isolates were identified in nine different groups of duplicated bacteria and eighteen were identified as unique. Some high-accumulated polipeptides with variable length were observed in almost isolates. Partial sequencing of 16S ribosonal gene revealed that all isolates are Bacillus sp. and among thirteen isolates with similar protein profiles, two were different strains. Among the forty-two isolates identified by rDNA sequencing. Bacillus. subitilis and B. pumilus were the most frequenty species (15 and 12 isolates. respectively) followed by B. licheniforms (7 isolates), B. cereus (5 isolates) and B. uniloliquefascelns (3 isolates). According to present results. SDS-P AGE techínique could be used as a fast and cheap first tool for identifying inter-specific variation in maize endophytic bacterial collections while rDNA sequencing could be applied for analyzing intra-specific variation among isolates with similar protein profile as well as for taxonomic studies. 653 $aBacillus 653 $aEndophytíc bacteria 653 $arDNA sequencing 653 $aSDS-PAGE 653 $aSweet corn 700 1 $aGOMES, E. A. 700 1 $aGUIMARAES, C. T. 700 1 $aLANA, U. G. de P. 700 1 $aTEIXEIRA, M. A. 700 1 $aLIMA, G. V. C. 700 1 $aBRESSAN, W. 773 $tBrazilian Journal of Microbiology, São Paulo$gv. 40, n. 3, p. 522-534, 2009.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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