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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
20/10/2015 |
Data da última atualização: |
28/01/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GOES, E. S. R.; LARA, J. A. F. de; GASPARINO, E.; DEL VESCO, A. P.; GOES, M. D.; ALEXANDRE FILHO, L.; RIBEIRO, R. P. |
Afiliação: |
ELENICE S. R. GOES, UEM; JORGE ANTONIO FERREIRA DE LARA, CPAP; ELIANE GASPARINO, UEM; ANA P. DEL VESCO, UEM; MARCIO D. GOES, UFPR; LUIZ ALEXANDRE FILHO, UEM; RICARDO P. RIBEIRO, UEM. |
Título: |
Pre-Slaughter stress affects ryanodine receptor protein gene expression and the water-holding capacity in fillets of the nile Tilapia. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Plos One, v. 10, n. 6, p. 1-14, junho, 2015. |
DOI: |
10.1371/journal.pone.0129145 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Current study evaluated the effect of pre-slaughter stress on serum cortisol levels, pH, colorimetry, water-holding capacity (WHC) and gene expression of ryanodine receptors (RyR1 and RyR3) in the Nile tilapia. A 3x4 factorial scheme experiment was conducted comprising three densities (100, 200, 400 kg/m³) with four transportation times (60, 120, 180, and 240 minutes).Transportation times alone reduced cortisol levels up to 180 minutes, followed by increased WHC and mRNA expression, RyR1 and RyR3 (200 kg/m³ density). No effect of density x transportation time interacted on the evaluated parameters. Results provided the first evidence that pre-slaughter stress affected ryanodine gene expression receptors and, consequently, the water-holding capacity in tilapia fillets. |
Palavras-Chave: |
Fish behaviour; Live fish. |
Thesagro: |
Peixe; Stress; Tilapia. |
Thesaurus Nal: |
fish; Fish meat; Slaughter. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/131352/1/2015-rianodina-tilapia.pdf
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Marc: |
LEADER 01624naa a2200301 a 4500 001 2026757 005 2016-01-28 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1371/journal.pone.0129145$2DOI 100 1 $aGOES, E. S. R. 245 $aPre-Slaughter stress affects ryanodine receptor protein gene expression and the water-holding capacity in fillets of the nile Tilapia. 260 $c2015 520 $aCurrent study evaluated the effect of pre-slaughter stress on serum cortisol levels, pH, colorimetry, water-holding capacity (WHC) and gene expression of ryanodine receptors (RyR1 and RyR3) in the Nile tilapia. A 3x4 factorial scheme experiment was conducted comprising three densities (100, 200, 400 kg/m³) with four transportation times (60, 120, 180, and 240 minutes).Transportation times alone reduced cortisol levels up to 180 minutes, followed by increased WHC and mRNA expression, RyR1 and RyR3 (200 kg/m³ density). No effect of density x transportation time interacted on the evaluated parameters. Results provided the first evidence that pre-slaughter stress affected ryanodine gene expression receptors and, consequently, the water-holding capacity in tilapia fillets. 650 $afish 650 $aFish meat 650 $aSlaughter 650 $aPeixe 650 $aStress 650 $aTilapia 653 $aFish behaviour 653 $aLive fish 700 1 $aLARA, J. A. F. de 700 1 $aGASPARINO, E. 700 1 $aDEL VESCO, A. P. 700 1 $aGOES, M. D. 700 1 $aALEXANDRE FILHO, L. 700 1 $aRIBEIRO, R. P. 773 $tPlos One$gv. 10, n. 6, p. 1-14, junho, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
02/06/2022 |
Data da última atualização: |
05/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
CARRÃO-PANIZZI, M. C.; PIRES, J. L. F.; LEITE, R. S.; OLIVEIRA, M. C. N. de; STRIEDER, M. L.; CORASSA, G. M. |
Afiliação: |
MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPT; JOAO LEONARDO FERNANDES PIRES, CNPT; RODRIGO SANTOS LEITE, CNPSO; MARIA CRISTINA NEVES DE OLIVEIRA, CNPSO; MERCIO LUIZ STRIEDER, SPD; GEOMAR MATEUS CORASSA, Grupo CCGL/RTC. |
Título: |
Teor de óleo e proteína em genótipos de soja semeados em diferentes épocas no Rio Grande do Sul. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2022. |
Páginas: |
18 p. |
Série: |
(Embrapa Trigo. Circular técnica, 70). |
ISSN: |
1518-6490 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
ODS-2 |
Conteúdo: |
No presente trabalho são relatadas observações sobre a influência da época de semeadura na qualidade dos grãos de soja, em relação aos teores de óleo e proteína. Resultados desse trabalho têm aderência ao Objetivo de Desenvolvimento Sustentável 2 (ODS), no que se refere a produção de alimentos com melhor qualidade, disponibilização de alimentos seguros e suficientes, auxiliando na erradicação da fome e melhoria da nutrição de pessoas em situações vulneráveis. |
Palavras-Chave: |
Teor de óleo; Teor de proteína. |
Thesagro: |
Época de Semeadura; Genótipo; Óleo; Proteína; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Soybean oil; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/236507/1/Circular-Tecnica-70-online.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143691/1/Circular-Tecnica-70-CNPT.pdf
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Marc: |
LEADER 01390nam a2200325 a 4500 001 2143665 005 2023-07-05 008 2022 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1518-6490 100 1 $aCARRÃO-PANIZZI, M. C. 245 $aTeor de óleo e proteína em genótipos de soja semeados em diferentes épocas no Rio Grande do Sul.$h[electronic resource] 260 $aPasso Fundo: Embrapa Trigo$c2022 300 $a18 p. 490 $a(Embrapa Trigo. Circular técnica, 70). 500 $aODS-2 520 $aNo presente trabalho são relatadas observações sobre a influência da época de semeadura na qualidade dos grãos de soja, em relação aos teores de óleo e proteína. Resultados desse trabalho têm aderência ao Objetivo de Desenvolvimento Sustentável 2 (ODS), no que se refere a produção de alimentos com melhor qualidade, disponibilização de alimentos seguros e suficientes, auxiliando na erradicação da fome e melhoria da nutrição de pessoas em situações vulneráveis. 650 $aSoybean oil 650 $aSoybeans 650 $aÉpoca de Semeadura 650 $aGenótipo 650 $aÓleo 650 $aProteína 650 $aSoja 653 $aTeor de óleo 653 $aTeor de proteína 700 1 $aPIRES, J. L. F. 700 1 $aLEITE, R. S. 700 1 $aOLIVEIRA, M. C. N. de 700 1 $aSTRIEDER, M. L. 700 1 $aCORASSA, G. M.
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Embrapa Trigo (CNPT) |
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