Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  29/03/2017
Data da última atualização:  29/03/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; VIEIRA, T. G. C.; MACIEL, D. A.; GONÇALVES, T. G.; DANTAS, M. F.
Afiliação:  HELENA MARIA RAMOS ALVES, SAPC; EPAMIG SUL; EPAMIG SUL; EPAMIG SUL; EPAMIG SUL; EPAMIG SUL.
Título:  Characterization and spectral monitoring of coffee lands in Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: THE INTERNATIONAL SOCIETY FOR PHOTOGRAMMETRY AND REMOTE SENSING, 23., 2016, Prague, Czeach Republic. Proceedings...
Volume:  4-B8
Páginas:  p. 801-803
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In Brazil, coffee production has great economic and social importance. Despite this fact, there is still a shortage of information regarding its spatial distribution, crop management and environment. The aim of this study was to carry out spectral monitoring of coffee lands and to characterize their environments using geotechnologies. Coffee fields with contiguous areas over 0.01 km2 within a 488.5 km2 region in the south of Minas Gerais state were selected for the study. Spectral data from the sensors OLI/Landsat 8 and the Shuttle Radar Topography Mission from 2014 to 2015 were obtained, as well as information on production areas, surface temperature, vegetation indexes, altitude and slope, were gathered and analyzed. The results indicate that there is great variation in the NDVI and NDWI values, with means ranging from 0.21 to 0.91 (NDVI) and 0.108 to 0.543 (NDWI). The altitude ranged from 803 to 1150 m, and the surface temperature from 20.9°C to 27.6°C. The altitude and the surface temperature distribution patterns were correlated with the vegetation indexes. The slope classes were very homogeneous, predominantly with declivities between 8 to 20%, characterized as wavy relief. This study made possible the characterization and monitoring of coffee lands and its results may be instrumental in decision-making processes related to coffee management.
Palavras-Chave:  Coffee.
Thesagro:  Sensoriamento remoto.
Thesaurus Nal:  Landsat; Remote sensing; Surface temperature.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/158264/1/Characterization-and-spectral-monitoring-of-coffee.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1155 - 1UPCAA - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  31/05/2013
Data da última atualização:  09/07/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FERREIRA, S. F.; COSTA, M. R.; CARDOSO, E. M. R.
Afiliação:  SILVANEY FONSECA FERREIRA, ESTAGIÁRIA CPATU; MARIA ROSA TRAVASSOS DA ROSA COSTA, CPATU; ELOISA MARIA RAMOS CARDOSO, CPATU.
Título:  Similaridade genética em mandiocaba (Manihot esculenta) através de marcadores RAPD.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FCAP, 12.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 6., 2002, Belém, PA. A contribuição do profissional de Ciências Agrárias no uso e conservação da biodiversidade: anais. Belém, PA: FCAP: Embrapa Amazônia Oriental, 2002.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  RAPD.
Thesagro:  Genética; Mandioca.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/83607/1/FaltaSimilaridade.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU47687 - 1UPCRA - CDCD 00353CD 00353
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional