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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  17/12/2015
Data da última atualização:  21/03/2016
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  DALLA COSTA, O. A.; ARAÚJO, A. P. de; ROÇA, R. de O.; GUIDONI, A. L.; ATHAYDE, N. B.; RENUNCIO, E.; HOLDEFER, A. C.; LORENZETTI, A. M.; DALLA COSTA, F. A.; DIESEL, T. A.
Afiliação:  OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; AURÉLIA PEREIRA DE ARAÚJO, UNESP; ROBERTO DE OLIVEIRA ROÇA, UNESP; ANTONIO LOURENCO GUIDONI, CPACT; NATALIA BORTOLETO ATHAYDE, CPAF-AC; ELIANA RENUNCIO, Aurora; ADRIANO CLEITON HOLDEFER, Copérdia; ARLAN MARCOS LORENZETTI, Copérdia; FILIPE ANTÔNIO DALLA COSTA, UNESP/FCAV; TACIANA APARECIDA DIESEL, UNESP/FCAV.
Título:  Qualidade da carne de suínos abatidos em frigoríficos brasileiros.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2015.
Páginas:  8 P.
Série:  (Embrapa Suínos e Aves. Comunicado Técnico, 525).
ISSN:  0100-8862
Idioma:  Português
Conteúdo:  O termo qualidade é definido pela International Organization of Standardization (ISO) como: ?totalidade de aspectos e características de um produto que leve sua habilidade em satisfazer uma necessidade anunciada ou implícita??. Esta definição deixa evidente a relação existente entre a escolha e a satisfação, onde a primeira é a tentativa direta de alcance da segunda. A qualidade da carne suína engloba diferentes enfoques por parte das indústrias e dos consumidores. As indústrias utilizam como parâmetros a porcentagem de carne magra, rendimento de cortes, necessidade mínima de acabamento, aparência atrativa e alta estabilidade durante a estocagem a frio. Os consumidores, além do aspecto nutricional, percebem como relevantes os aspectos sensoriais, os quais são responsáveis pela continuidade da aquisição do produto.
Palavras-Chave:  Qualidade da carne.
Thesagro:  Abate; Frigorífico; Suíno.
Thesaurus Nal:  Meat quality; Slaughter; Swine.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/135822/1/edit7889.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA20409 - 1UMTFL - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  09/01/2023
Data da última atualização:  24/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SONG, G.; NOVOTNY, E. H.; HAYES, M. H. B.
Afiliação:  GUIXUE SONG, SHANDONG UNIVERSITY; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; MICHAEL H. B. HAYES, UNIVERSITY OF LIMERICK.
Título:  Vindication for uses of urea-amended aqueous alkali and of concentrated H2SO4-amended DMSO in an exhaustive extraction sequence for the isolation of humic and of humin components of SOM.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Soils and Sediments, v. 23, 1146-1155, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11368-022-03390-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A combination approach of urea-amended aqueous base and H2SO4-amended dimethyl sulfoxide (DMSO) was recently developed in our laboratories to extract the most refractory soil humin fractions. With this approach, up to 95% of the humified soil organic matter (SOM) could be isolated. However, it is still not fully known whether the uses of these amended solvent systems will alter the compositions or structures of the humic fractions isolated. Commercially available lignin and cellulose products were selected as humic-related model compounds with possible contributions to the compositions of soil humin. These were subjected to extraction sequences with solvents (6 M urea + 0.1 M NaOH and DMSO + sulphuric acid (94:6, v/v), respectively) used in our studies for the isolation and characterisation of soil humin. Spectroscopic comparisons (FTIR and 13C NMR) were carried out to investigate their compositional differences before and after treatment with the solvents. Furthermore, soil humic acids extracted in a basic solution and a humic acid-like fraction extracted in urea-amended aqueous base were compared for their similarities and compositional differences. Also, a soil humin, isolated in DMSO + H2SO4, was compared with a humin material isolated following the destruction of the clay to which it was sorbed. The inclusion of urea in the base system gives rise to the isolation of humic components that would be 'contaminants' in the soil humin materials. Its inclusion in the basic sol... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  DMSO; Soil humin.
Thesaurus NAL:  Cellulose; Extraction; Lignin; Urea.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS21228 - 1UPCAP - DD
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