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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  05/12/2023
Data da última atualização:  28/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARRÉRA, A. G. P.; AGUIAR, R. O.; CUNHA, R. L.; OLIVEIRA, I. V. de; BERNARDINO, P. D. L. da; SILVA, C. R. da; CARVALHO, F. I. M.; OLIVEIRA NETO, C. F. de; SANTOS, M. A. S. dos; OLIVEIRA, J. T. de; SILVA, P. A.; CUNHA, E. F. M.
Afiliação:  AMANDA GABRIELA PAIVA CARRÉRA, UFRA; RODRIGO OLIVEIRA AGUIAR, UFRA; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; IGOR VINÍCIUS DE OLIVEIRA, Federal University of South and Southeast Pará; PRISCILLA DINIZ LIMA DA SILVA BERNARDINO, UFRA; CLAUDETE ROSA DA SILVA, UFRA; FÁBIO ISRAEL MARTINS CARVALHO, UFRA; CÂNDIDO FERREIRA DE OLIVEIRA NETO, UFRA; MARCOS ANTÔNIO SOUZA DOS SANTOS, UFRA; JOB TEIXEIRA DE OLIVEIRA, Federal University of Mato Grosso do Sul; PRISCILLA ANDRADE SILVA, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU.
Título:  Characterization of sweet and bitter cassava (Manihot esculenta Crantz) genotypes through multivariate analysis.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Australian Journal of Crop Science, v. 15, n. 10, p. 1269-1278, 2021.
DOI:  10.21475/ajcs.21.15.10.p3182
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava has importance as a source of human and animal food. With the objectives to select promising sweet and bitter cassava varieties for breeding programs, 27 genotypes were characterized in terms of their quantitative and qualitative properties. Roots were harvested from three plants per genotype, washed, peeled, sanitized. Regarding the yield, the storage root number (SRN), and the fresh storage root weight (FSRW), were determined, as well as the root fresh matter content (RFMC), and root dry matter content (RDMC), both expressed as a percentage. Among the cassava genotypes, the protein content ranged from 0.1-0.7%; lipids 0.3-2.1%; moisture 58.0-65.2%; 0.1-1.0% ash; fibers 0.9-1.9%; acidity 1,1-2,7%; pH 6.3-6.8; TSS between 0.8-1.2 ºBrix; glucose 0.1-0.8% and sucrose 0.5-1.0%, except for the fructose and starch contents, which did not vary significantly. The principal component analysis showed that the factors explain 84.2% of the total variability and through cluster analysis, evidencing cluster III for the highest starch yield and cluster I for the highest average of lipids and proteins.
Thesagro:  Genótipo; Mandioca; Manihot Esculenta.
Thesaurus Nal:  Cassava; Principal component analysis; Starch.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU59222 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  02/05/2024
Data da última atualização:  10/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  LIMA, A. K. O.; SILVEIRA, A. P.; SILVA, R. C.; MACHADO, Y. A. A.; ARAÚJO, A. R. de; ARAUJO, S. S. de M.; VIEIRA, I. R. S.; ARAÚJO, J. L.; SANTOS, L. C. dos; RODRIGUES, K. A. da F.; SILVA, S. W. da; RIBEIRO, J. A. de A.; RODRIGUES, C. M.; GARCIA, M. P.
Afiliação:  ALAN KELBIS OLIVEIRA LIMA; ARIANE PANDOLFO SILVEIRA; RENATA CARVALHO SILVA; YASMIN ALVES AIRES MACHADO; ALYNE RODRIGUES DE ARAÚJO; SANSARA SANNY DE MENDONÇA ARAUJO; ITALO RENNAN SOUSA VIEIRA; JOABE LIMA ARAÚJO; LUCAS CARVALHO DOS SANTOS; KLINGER ANTÔNIO DA FRANÇA RODRIGUES; SEBASTIÃO WILLIAM DA SILVA; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; CLENILSON MARTINS RODRIGUES, CNPAE; MÔNICA PEREIRA GARCIA.
Título:  Phytosynthesis of silver nanoparticles using guarana (Paullinia cupana Kunth) leaf extract employing different routes: characterization and investigation of in vitro bioactivities
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Biomass Conversion and Biorefinery, v. 14, n. 10, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13399-023-05250-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The optimization techniques are fundamental to guarantee the stability of any preparation process and the quality of the nanostructures synthesized under ideal circumstances. In this sense, this study evaluates the potential of guarana leaf extract (Paullinia cupana Kunth—Sapindaceae) for the green synthesis of silver nanoparticles (AgNPs) using routes that employ different equipment/energy sources (autoclave, LED, microwave, sunlight, ultrasound, and water bath). The aqueous extract was characterized by high-performance liquid chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry (UHPLCHRMS/ MS). The AgNPs were analyzed by UV/Vis spectroscopy, dynamic light scattering (DLS), zeta potential (ZP), Fourier transform infrared (FTIR), transmission electron microscopy (TEM) and their antibacterial, leishmanicidal and cytotoxic effects were evaluated in vitro. The results show the presence of phenolic acids, alkaloids, and flavonoids in the leaf extract, which was supported by the identification of their functional groups in the FTIR spectra. The AgNPs showed maximum absorption between 420 and 440 nm (UV/Vis), with a diameter below 100 nm (DLS) and 60 nm (TEM), spherical morphology and a surface charge above − 30 mV (ZP). The antibacterial test showed pronounced inhibition in the growth of Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus bacteria. The leishmanicidal activity of AgNPs on Leishmania (Leishmania) amazonensis was more pronounced than that of ... Mostrar Tudo
Thesaurus NAL:  Antibacterial plants; Antileishmanials; Nanoparticles.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE4384 - 1UPCAP - DD
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