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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  25/01/2021
Data da última atualização:  26/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; CRUZ, Q. A. da; MENDONÇA, M. A. de S.; BORBA, T. C. de O.; VANIER, N. L.; SOUZA NETO, M. A. de; FERREIRA, K. C.; SILVA, G. de L. P. e; OLIVEIRA, A. L. M. de.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; QUEDMA ANTONIA DA CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; MARINA APARECIDA DE SOUSA MENDONÇA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MENANDES ALVES DE SOUZA NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; KAREN CARVALHO FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; GISELE DE LIMA PAIXAO E SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ANA LAZARA MATTOS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS.
Título:  The convenience of non-conventional methods for evaluation of the culinary quality of beans.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 11, e44491110103, 2020.
ISSN:  2525-3409
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i11.10103
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The standard Mattson method to evaluate the cooking time of beans on breeding programs presents disadvantages. We have tested and improved a non-conventional method previously proposed to evaluate the percentage of cooked grains on an automatic pressure cooker. It showed a similar trend as Mattson?s for the cooking behavior of contrasting genotypes, but the first showed a higher correlation with sensory tests. Differently, it is closer to the Brazilian domestic bean preparation. It is a simple and more affordable procedure for application in a huge routine, once it requires a shorter time to run simultaneously a larger number of samples with confident results. Its positive correlation with sensory analysis helps breeders to select promising genotypes from early breeding generations to attend consumer demands more efficiently. We recommend the standard method be used preferably to evaluate the advanced generations to validate the cooking quality of selected materials and to attend cultivar releasing normative.
Palavras-Chave:  Mattson; Panela de pressão.
Thesagro:  Análise Organoléptica; Cocção; Culinária; Envelhecimento; Feijão; Grão; Phaseolus Vulgaris; Textura.
Thesaurus Nal:  Beans; Pressure cookers; Pressure cooking; Sensory evaluation; Texture.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220564/1/RSD-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36002 - 1UPCAP - DD20202020
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  26/07/2022
Data da última atualização:  29/01/2024
Autoria:  MAIA JÚNIOR, S. de O.; ANDRADE, J. R. de; NASCIMENTO, R. do; LIMA, R. F. de; NASCIMENTO, E. C. S.; FERREIRA, V. M.
Afiliação:  SEBASTIÃO DE OLIVEIRA MAIA JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE CAMPINA GRANDE; JAILMA RIBEIRO DE ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE CAMPINA GRANDE; RONALDO DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE CAMPINA GRANDE; ROBSON FELIPE DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE CAMPINA GRANDE; ELKA COSTA SANTOS NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE CAMPINA GRANDE; VILMA MARQUES FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE ALAGOAS.
Título:  Physiological parameters of tomato plants subjected to salinity and treated with brassinosteroid.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e01885, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.01885
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Parâmetros fisiológicos em plantas de tomate submetidas à salinidade e tratadas com brassinosteroide.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the effects of brassinosteroid on chlorophyll a fluorescence parameters, the SPAD index, and leaf succulence in young tomato (Lycopersicon esculentum) plants under salt stress. The experimental design was a randomized complete block, in a 5×2 factorial arrangement - five levels of water salinity (0.5, 1.5, 3.0, 4.5, and 6.0 dS m-¹) × two rates of 24-epibrassinolide (0 and 10-6 mol L-¹ EBL). At 23 days, the treatment without EBL showed that the increase of water salinity reduced the maximum, primary, and effective photochemical efficiency of PSII, as well as the electron transport rate, the SPAD index, leaf succulence, total dry mass, and the stress tolerance index, but increased initial fluorescence and relative excess energy in PSII. With the increase of water salinity, in the EBL treatments, there was an increase in the effective photochemical efficiency of PSII, the electron transport rate, the SPAD index, leaf succulence, total dry mass, and the stress tolerance index. EBL promotes beneficial effects on PSII integrity, the chlorophyll index, and leaf succulence in young tomato plants subjected to salinity levels of up to 6.0 dS m-¹ . RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos de brassinosteroide sobre os parâmetros de fluorescência da clorofila a, o índice SPAD e a suculência foliar em plantas jovens de tomate (Lycopersicon esculentum) sob estresse salino. O delineamento experimental utilizado foi o em ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brassinosteroide.
Thesagro:  Clorofila; Lycopersicon Esculentum; Salinidade; Tomate.
Thesaurus NAL:  Brassinosteroids; Photosystem II; Salinity; Salt stress; Tomatoes.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144930/1/Physiological-parameters-tomato-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65975 - 1UPEAP - DD
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