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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  17/02/2012
Data da última atualização:  26/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, A. S.; SILVA, C. R. da; COSTA, L. M. S.; BARROS, N. A. de M.; VIANA, E. de S.; KOBLITZ, M. G. B.; SOUZA, F. V. D.
Afiliação:  ALINE SILVA COSTA, UEFS; C. REIS DA SILVA, UEFS; LARISSA MARIA SILVA COSTA, UEFS; NATHÁLIA ARABELLA DE MENEZES BARROS, UEFS; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; MARIA GABRIELA BELLO KOBLITZ, UNIRIO; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF.
Título:  Use of Response Surface Methodology for Optimization of the Extraction of Enzymes from Pineapple Pulp.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, v. 902, p. 575-584, July 2011.
Idioma:  Inglês
Notas:  Proc. 7th International Pineapple Symposium.
Conteúdo:  Enzymatic reactions are very important for the food industry. They are responsible for the formation of highly desirable compounds, but can cause disorders and lead to undesirable consequences. The physiological behavior of vegetables and fruits is already known, in which most of its deterioration changes in flavour, colour and nutritional value are caused by enzymes of the oxidoreductases group, mainly peroxidases (PER) and polyphenol oxidase (PPO). The degradation of pectic polysaccharides involves two important enzymatic processes whose action is due to pectin methylesterase (PME) and polygalacturonase (PG) enzymes, which affect the consistency and texture of fruit during ripening and postharvest handling. Pineapple is a tropical fruit very appreciated by consumers, but its physicalchemical and biochemical composition varies according to the time and place of production, and stage of maturity. In order to optimize the extraction process of the PER, PPO, PME and PG enzymes from ?Peróla? pineapple pulp, response surface methodology was used to study the effect of pH (from 4.0 to 8.0) and NaCl concentration (from 0.0 to 2.0 M) of the buffer solution used in the extraction of the enzymes. The results showed that the best conditions for enzyme extraction were 1.0 M NaCl, pH 6.0 for PER (4752.9 U/g), pH <4.6 for PPO (81.6 U/g) 1.0 M NaCl for PME (7916.6 U/g) and 2.0 M NaCl for PG (0.000034 U/g h-1). This optimized extraction procedures will be very useful in determining enzymat... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Enzymatic extraction; Pectin methylesterase; Peroxidase oxidase; Polyphenol.
Thesaurus Nal:  polygalacturonase.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF28228 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  23/08/2011
Data da última atualização:  02/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  PILLON, C. N.; SANTOS, D. C. dos; LIMA, C. L. R. de; ANTUNES, L. O.
Afiliação:  CLENIO NAILTO PILLON, CPACT; DAIANE CARVALHO DOS SANTOS, UFPel; CLÁUDIA LIANE RODRIGUES DE LIMA, UFPel; LIDIANE OLIVEIRA ANTUNES, UFPel.
Título:  Carbono e nitrogênio de um argissolo vermelho sob floresta, pastagem e mata nativa.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v. 41, n. 3, p. 447-453, mar. 2011.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Qualidade do solo; Uso do solo.
Thesagro:  Eucalipto.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT14876 - 1UPCAP - DD2011.00005
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