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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  20/10/2016
Data da última atualização:  02/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO JR. J. A.; AMARAL, S. S.; COSTA, M. A. M.; SOARES NETO, T. G.; VERAS, C. A. G.; COSTA, F. de S.; LEEUWEN, T. T. van; KRIEGER FILHO, G. C.; TOURIGNY, E.; FORTI, M. C.; FOSTIER, A. H.; SIQUEIRA, M. B.; SANTOS, J. C.; LIMA, B. A.; CASCÃO, P.; ORTEGA, G.; FRADE JR, E. F.
Afiliação:  Universidade Estadual Paulista; Universidade Estadual Paulista; Universidade Estadual Paulista; Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais; Universidade de Brasília; FALBERNI DE SOUZA COSTA, CPAF-Acre; Universiteit Amsterdam; Escola Politécnica da Universidade de São Paulo; Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais; Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais; Universidade Estadual de Campinas; Universidade de Brasília; Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais; Universidade Federal de São Carlos; Universidade de Aveiro; Universidade Federal do Acre; Universidade Federal do Acre.
Título:  CO2 and CO emission rates from three forest fire controlled experiments in Western Amazonia.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Atmospheric Environment, Amsterdam, v. 135, p. 73-83, June 2016.
ISSN:  1352-2310
DOI:  10.1016/j.atmosenv.2016.03.043
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Forests represent an important role in the control of atmospheric emissions through carbon capture. However, in forest fires, the carbon stored during photosynthesis is released into the atmosphere. The carbon quantification, in forest burning, is important for the development of measures for its control. The aim of this study was to quantify CO2 and CO emissions of forest fires inWestern Amazonia. In this paper, results are described of forest fire experiments conducted in Cruzeiro do Sul and Rio Branco, state of Acre, and Candeias do Jamari, state of Rondônia, Brazil. These cities are located in the Western portion of the Brazilian Amazon region. The biomass content per hectare, in the virgin forest, was measured by indirect methods using formulas with parameters of forest inventories in the central hectare of the test site. The combustion completeness was estimated by randomly selecting 10% of the total logs and twelve 2 x 2 m2 areas along three transects and examining their consumption rates by the fire. The logs were used to determine the combustion completeness of the larger materials (characteristic diameters larger than 10 cm) and the 2 x 2 m2 areas to determine the combustion completeness of small-size materials (those with characteristic diameters lower than 10 cm) and the. The overall biomass consumption by fire was estimated to be 40.0%, 41.2% and 26.2%, in Cruzeiro do Sul, Rio Branco and Candeias do Jamari, respectively. Considering that the combustion gases of ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acre; Amazônia Ocidental; Aquecimento global; Biomasa; Bosques tropicales; Calentamiento global; Candeias do Jamari (RO); Carbonización; Cruzeiro do Sul (AC); Emisiones de gases de efecto invernadero; Estimación; Incêndio controlado; Incendios forestales; Mapeamento; Mercados de carbono; Rio Branco (AC); Rondônia.
Thesagro:  Biomassa; Carbono; Estimativa; Floresta tropical; Incêndio florestal; Mudança climática; Perda.
Thesaurus Nal:  Biomass; Carbon markets; Carbonization; Estimation; Forest fires; Global warming; Greenhouse gas emissions; Tropical forests.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC26152 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  10/10/2023
Data da última atualização:  10/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  BENTO, J. A. C.; RIBEIRO, P. R. V.; BASSINELLO, P. Z.; SOUZA NETO, M. A. de; CARVALHO, R. N.; BRITO, E. S. de; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, Universidade Federal de Goiás; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNAT; MENANDES ALVES DE SOUZA NETO, Universidade Federal de Goiás; ROSÂNGELA NUNES CARVALHO, Universidade Federal de Goiás; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; MÁRCIO CALIARI, Universidade Federal de Goiás; MANOEL SOARES JÚNIOR, Universidade Federal de Goiás.
Título:  Functional properties and chemical profile of aged carioca beans and cooked under thesteam of autoclave.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v. 53, n. 9, e20220342, 2023.
DOI:  http://doi.org/10.1590/0103-8478cr20220342
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated the changes caused by cooking presoaked aged carioca beans in the autoclave steam, focusing on its bioactive components, antioxidant activity, and nutritional compounds. Additionally, to identify which carioca bean cultivar could preserve the most quantity of bioactive compounds in cooked flour. The cooked flours from Imperador had the highest antioxidant activity (DDPH: 10.58 ?molTrolox·g-1 , ABTS: 18.71 ?molTrolox·g-1), anthocyanins (8.08 ?g·g-1 ), and total phenolic content (TPC) (36.69 mg·g-1 ). The cultivar Gol also retained part of these compounds after cooking. The phenolic and saponin profiles of cooked flours revealed a reduction in phenolic compounds such as catechin, epicatechin, and kaempferol and an increase in soyasaponin-Ba and Bb. The samples Notavel, Dama, and Madreperola, presented the highest amount of soyasaponin-A0. Thus, the cooked flours from Imperador and Gol stood out due to their retention of part of their bioactive compounds, such as polyphenols and group B saponins.
Palavras-Chave:  Atividade antioxidante; Fitatos; Perfil fenólico; Phenolic profile; Phytates; Saponinas; Taninos.
Thesaurus NAL:  Antioxidant activity; Saponins; Tannins.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157198/1/ART-23019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNAT39 - 1UPCAP - DDPIN
CNPAT17110 - 1UPCAP - DD
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