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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  11/05/2020
Data da última atualização:  24/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NICOLLI, K. P.; BIASOTO, A. C. T.; GUERRA, C. C.; SANTOS, H. P. dos; CORREA, L. C.; WELKE, J. E.; ZINI, C. A.
Afiliação:  Karine P. Nicolli, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; Juliane E. Welke, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Cláudia A. Zini, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Título:  Effects of soil and vineyard characteristics on volatile, phenolic composition and sensory profile of cabernet sauvignon wines of Campanha Gaúcha.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal Brazilian Chemical Society, v. 31, n. 6, p. 1110-1124, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20190276
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The influence of vineyard on wines was evaluated for the first time using a broader analytical approach: sensory analyses and several analytical techniques (gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), GC flame ionization detection (FID), GC-olfactometry-Osme technique (GC-O-Osme), GC × GC-MS), taking into account odoriferous compounds of Cabernet Sauvignon wines. Sensory attributes were correlated to the concentration of volatiles and also to favorable climate/solar exposition, less clayey/lower organic matter soil, and lower vegetative growth of one out of five vineyards, C1. Among 30 coelutions in GC-MS, 12 involved some of the odoriferous volatiles and GC × GC-MS was required to elucidate their identities. Higher concentrations of ethyl propanoate and diacetyl (related with red fruits/aromatic intensity) and of acetoin (aroma of dry fruits, but coeluted with octanal in first dimension (1D), which presents green odor) were found in C1 wine. It was also correlated with positive appearance attributes, gustatory persistence, body, smell and taste harmony, as well as with higher concentrations of phenolic acids, anthocyanins, flavonols, stilbenes, and flavanols.
Palavras-Chave:  Cabernet Sauvignon; Compostos voláteis; Líquido cromatografia; Olfatometria; Perfil sensorial de vinhos.
Thesagro:  Composto Fenólico; Uva; Vinho.
Thesaurus Nal:  Grapes; Wine grapes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212872/1/Effects-of-Soil-and-Vineyard-Characteristics-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18446 - 1UPCAP - DD
CPATSA59121 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  30/11/2021
Data da última atualização:  30/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SOUZA, S. de O.; OLIVEIRA, R. S. de; AONA, L. Y. S.; SOUZA, F. V. D.; SOARES, T. L.; ROSSI, M. L.
Afiliação:  SANDRA DE OLIVEIRA SOUZA, UFRB; RAFAELLE SOUZA DE OLIVEIRA, UFRB; LIDYANNE YURIKO SALEME AONA, UFRB; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; TALIANE LEILA SOARES, UEFS; MÔNICA LANZONI ROSSI, USP.
Título:  Pollen morphology and viability of Tillandsia (Bromeliaceae) species by light microscopy and scanning electron microscopy.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Microscopy Reserarch Technique, p.1-19, 2020.
ISSN:  1097-0029
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Tillandsia is the bromeliad genus containing the largest number of species, with wide geographic dispersion and an important ecological role in the ecosystems. Investiga- tions of pollen morphology are important to support taxonomic and conservation studies as well as to choose promising species for cross-pollination to obtain hybrids. The objective of this study was to evaluate the morphology, production, and viability of pollen grains of 24 Tillandsia species that naturally occur in the state of Bahia, Bra- zil. Pollen grains were acetolized and analyzed by scanning electron microscopy. Thepollen were germinated in vitro in two culture media (BM and BKM) and collected at three floral development stages (pre-anthesis, anthesis and post-anthesis). Pollen via-bility also was analyzed by staining with Alexander's solution and acetocarmine in three floral development stages. Variations in the ornamentation and size of the pol-len were observed among the species studied, with the majority having medium size, while T. polystachia and T. juncea had large grains and the subgenera Diaphoranthema and Phytarrhiza had small grains. The pollen of the majority of species had bilateral symmetry, with a single irregularly shaped colpus, semitectate exine and reticulated-heterobrochate surface. The pollen presented high germination percentage, tube length and viability according to the histochemistry, except for T. recurvata, T. usneoides and T. loliacea. The BKM medium and collection of po... Mostrar Tudo
Thesagro:  Pólen.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF33440 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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