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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  09/09/2022
Data da última atualização:  14/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVES, C. A. N.; BIASOTO, A. C. T.; TORRES, L. H. P. de S.; CORREA, L. C.; LEAO, P. C. de S.; BARROS, A. P. A.; VASCOCELOS, L. B. de.
Afiliação:  CARLOS ARTUR NASCIMENTO ALVES, Federal University of Ceará; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; LUIS HENRIQUE PEREIRA DE SÁ TORRES, UNEB/DTCS; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; ANA PAULA ANDRÉ BARROS, Federal Institute of Education, Science and Technology of Sertão Pernambucano; LUCICLÉIA BARROS DE VASCONCELOS, UNEB/DTCS.
Título:  Chemical typicity of tropical tannat red wines from Sub-middle São Francisco Valley, Brazil.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Sciences and Technology, v. 59, n. 9, p. 3578-3590, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13197-022-05363-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Tannat is a Vitis vinifera cultivar with typically high phenolic compound contents, showing intense coloration, well-bodied, and great aging potential. However, even with this great potential, this variety is still commercially underexplored in the Sub-middle Sa?o Francisco Valley (SSFV). This work aimed to characterize the typicity of Tannat red wines from Sub-middle Sa?o Francisco Valley (SSFV), Brazil. In addition, the present work represents the first study featuring phenolic compounds quantification and antioxidant activity of Tannat in tropical climate wine-producing regions. Considering the condition of a short-applied maceration time during the winemaking, the tropical Tannat wine showed significant antioxidant activity and high phenolic contents. Trans-caftaric, malvidin-3-O-glucoside, and procyanidin B1 stood out among the phenolic compounds quantified, presenting Tannat with the potential to be an important grape variety to tropical wine-producing regions in Brazil, containing high contents of bioactive compounds. Previously results to compounds (-)-epigallocatechin gallate, procyanidin B2, quercetin-3-b-D-glucoside, pelargonidin-3-O-glucoside, chlorogenic acid, and piceatannol were not found in Tannat wines. Further studies are necessary to make the Tannat grape?s adaptation better in tropical climate conditions, including investigating the phenolic profile and antioxidant activity of Tannat red wines with longer maceration times during the winemaking.
Palavras-Chave:  Composto bioativo; Cultivar Tannat; HPLC–DAD-FD; In vitro antioxidant activity; In vitro atividade antioxidante; Submédio São Francisco; Vinificação; Viticultura tropical.
Thesagro:  Composto Fenólico; Uva; Vinho; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Grapes; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
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Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60016 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  22/11/2017
Data da última atualização:  03/04/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  LISEI-DE-SÁ, M. E.; ARRAES, F. B. N.; BRITO, G. G.; BENEVENTI, M. A.; LOURENCO-TESSUTTI, I.; BASSO, A. M. M.; AMORIM, R. M. S.; SILVA, M. C. M.; FAHEEM, M.; OLIVEIRA, N. G.; MIZOI, J.; YAMAGUCHI-SHINOZAKI, K.; GROSSI-DE-SA, M. F.
Afiliação:  MARIA EUGÊNIA LISEI-DE-SÁ, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; FABRICIO B. M. ARRAES, UFRGS; GIOVANI GREIGH DE BRITO, CPACT; MAGDA A. BENEVENTI, UFRGS; ISABELA TRISTAN LOURENCO TESSUTTI, Cenargen; ANGELINA M. M. BASSO, UNB; REGINA M. S. AMORIM; MARIA CRISTINA MATTAR DA SILVA, Cenargen; MUHAMMAD FAHEEM; NELSON G. OLIVEIRA; JUNYA MIZOI, JAPAN INTERNATIONAL RESEARCH CENTER FOR AGRICULTURAL SCIENCES (JIRCAS), JAPAN; KAZUKO YAMAGUCHI-SHINOZAKI, JAPAN INTERNATIONAL RESEARCH CENTER FOR AGRICULTURAL SCIENCES (JIRCAS), JAPAN; MARIA FATIMA GROSSI DE SA, Cenargen.
Título:  AtDREB2A-CA influences root architecture and increases drought tolerance in transgenic cotton.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Agricultural Sciences, v. 8, p. 1195-1225, 2017.
DOI:  10.4236/as.2017.810087
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Dehydration Responsive Element Binding Factors; Physiological Phenotyping; Stress-Inducible Promoter; Water Deficit Tolerance.
Thesagro:  Gossypium Hirsutum.
Thesaurus NAL:  Transcription factors.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/167271/1/AS-2017103015574695.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN37043 - 1UPCAP - DDSP 21177SP 21177
CPACT20220 - 1UPCAP - PP
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