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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
08/12/2023 |
Data da última atualização: |
08/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
GODOY, R. C. B. de; IKEDA, M.; NOGUEIRA, R. I.; NEGRE, M. de F. O. e; ROSSET, M.; OLIVEIRA, A. H.; WALTER, E. H. M.; CORNEJO, F. E. P. |
Afiliação: |
ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; MONICA IKEDA, INSTITUTO FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; MARIA DE FÁTIMA OLIVEIRA E NEGRE; MICHELE ROSSET, INSTITUTO FEDERAL DO PARANÁ; AGNELLI HOLANDA OLIVEIRA, CTAA; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; FELIX EMILIO PRADO CORNEJO, CTAA. |
Título: |
Características de bolos sem glúten elaborados com farinhas de pinhão sanitizado e branqueado. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Colombo: Embrapa Florestas, 2023. |
Páginas: |
11 p. |
Série: |
(Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 494). |
ISSN: |
1980-3982 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Selo ODS 2, 12 e 17. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar as características físico-químicas, microbiológicas e sensoriais de bolos sem glúten, elaborados com as farinhas obtidas do pinhão sanitizado e do pinhão branqueado. Os resultados mostraram que as farinhas do pinhão sanitizado ou branqueado têm potencial para uso em bolos sem glúten, resultando em produtos seguros, com boa aceitação e possibilidade de comercialização. Essa publicação apresenta alinhamento às metas dos Objetivos de Desenvolvimento Sustentável da ONU (ODS), em especial dos ODS 2, 12 e 17, por disponibilizar alternativas alimentícias que podem incrementar a renda de produtores, principalmente mulheres e por contribuir para a preservação de ecossistemas como a Floresta Ombrófila Mista; por oferecer novas alternativas de consumo do pinhão, evitando seu desperdício, além da extensão na sazonalidade; e pela valorização dos trabalhos desenvolvidos com a colaboração de diferentes instituições e atores. |
Palavras-Chave: |
Analise sensorial; Objetivos de desenvolvimento sustentável; Pinhão branqueado; Pinhão sanitizado; Selo ODS; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Araucária Angustifólia; Bolo; Farinha; Glúten; Pinhão; Produto Florestal. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/259287/1/EmbrapaFlorestas-2023-ComunicadoTecnico494.pdf
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Marc: |
LEADER 02110nam a2200385 a 4500 001 2159364 005 2023-12-08 008 2023 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1980-3982 100 1 $aGODOY, R. C. B. de 245 $aCaracterísticas de bolos sem glúten elaborados com farinhas de pinhão sanitizado e branqueado.$h[electronic resource] 260 $aColombo: Embrapa Florestas$c2023 300 $a11 p. 490 $a(Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 494). 500 $aSelo ODS 2, 12 e 17. 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar as características físico-químicas, microbiológicas e sensoriais de bolos sem glúten, elaborados com as farinhas obtidas do pinhão sanitizado e do pinhão branqueado. Os resultados mostraram que as farinhas do pinhão sanitizado ou branqueado têm potencial para uso em bolos sem glúten, resultando em produtos seguros, com boa aceitação e possibilidade de comercialização. Essa publicação apresenta alinhamento às metas dos Objetivos de Desenvolvimento Sustentável da ONU (ODS), em especial dos ODS 2, 12 e 17, por disponibilizar alternativas alimentícias que podem incrementar a renda de produtores, principalmente mulheres e por contribuir para a preservação de ecossistemas como a Floresta Ombrófila Mista; por oferecer novas alternativas de consumo do pinhão, evitando seu desperdício, além da extensão na sazonalidade; e pela valorização dos trabalhos desenvolvidos com a colaboração de diferentes instituições e atores. 650 $aAraucária Angustifólia 650 $aBolo 650 $aFarinha 650 $aGlúten 650 $aPinhão 650 $aProduto Florestal 653 $aAnalise sensorial 653 $aObjetivos de desenvolvimento sustentável 653 $aPinhão branqueado 653 $aPinhão sanitizado 653 $aSelo ODS 653 $aSustentabilidade 700 1 $aIKEDA, M. 700 1 $aNOGUEIRA, R. I. 700 1 $aNEGRE, M. de F. O. e 700 1 $aROSSET, M. 700 1 $aOLIVEIRA, A. H. 700 1 $aWALTER, E. H. M. 700 1 $aCORNEJO, F. E. P.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
21/07/2022 |
Data da última atualização: |
21/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GAROFALO, D. F. T.; NOVAES, R. M. L.; PAZIANOTTO, R. A. A.; MACIEL, V. G.; BRANDÃO, M.; SHIMBO, J. Z.; MATSUURA, M. I. da S. F. |
Afiliação: |
DANILO FRANCISCO TROVO GAROFALO; RENAN MILAGRES LAGE NOVAES, CNPMA; RICARDO ANTONIO ALMEIDA PAZIANOTTO, CNPMA; VINÍCIUS GONÇALVES MACIEL; MIGUEL BRANDÃO, KTH Royal Institute of Technology; JULIA ZANIN SHIMBO, Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia; MARILIA IEDA DA S F MATSUURA, CNPMA. |
Título: |
Land-use change CO2 emissions associated with agricultural products at municipal level in Brazil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cleaner Production, v. 364, article 132549, 2022. |
ISSN: |
0959-6526 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.13254 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Land-use change (LUC) accounted for approximately 66% of CO2 emissions in Brazil in 2020, with significant implications for carbon footprint of Brazilian agricultural products. Accurate LUC estimates associated with agriculture are critical to carbon footprint (CF) and life cycle assessment (LCA) studies and derived measures towards low-carbon supply chains. The aim of the study was to provide direct LUC (dLUC) estimates of CO2 emissions associated with a comprehensive set of agricultural products in Brazil at municipal-level and based on spatially-explicit land conversion data, appropriate for CF and LCA studies. The effect of different dLUC modeling choices on the results are also presented. The modeling followed IPCC guidelines and improved the BRLUC method. MapBiomas spatially-explicit data, municipality-level statistics, regionalized carbon stocks and a shared responsibility approach were combined to obtain dLUC emission rates for 64 crops, plus forestry and planted pastures, in the 5,570 Brazilian municipalities, as well as at state and national levels. It will be open access at www.embrapa.br. The most recent version led to an estimated 911 Mtons of CO2 associated with agriculture in 2019, 81% of that associated with planted pastures. National level dLUC emission rates for corn, pastures, soybean and sugarcane were estimated as 2.0, 4.1, 2.3 and 0.3 tCO2.ha?1.yr?1, respectively. The dLUC emissions are highly heterogeneous across the country and land uses, ranging from positive to negative. In general, they were higher in the Amazon biome, due to deforestation, and lower in Eastern Brazil, where agricultural areas are more consolidated. The resulting data is more consistent with dLUC rationale, IPCC guidelines and PAS2050 when previous land use is known and is recommended to be used, whenever data at farm level are not available. The study also shows the strong effect of different dLUC modeling choices on results and reinforces recommendations for further mitigation options. MenosAbstract: Land-use change (LUC) accounted for approximately 66% of CO2 emissions in Brazil in 2020, with significant implications for carbon footprint of Brazilian agricultural products. Accurate LUC estimates associated with agriculture are critical to carbon footprint (CF) and life cycle assessment (LCA) studies and derived measures towards low-carbon supply chains. The aim of the study was to provide direct LUC (dLUC) estimates of CO2 emissions associated with a comprehensive set of agricultural products in Brazil at municipal-level and based on spatially-explicit land conversion data, appropriate for CF and LCA studies. The effect of different dLUC modeling choices on the results are also presented. The modeling followed IPCC guidelines and improved the BRLUC method. MapBiomas spatially-explicit data, municipality-level statistics, regionalized carbon stocks and a shared responsibility approach were combined to obtain dLUC emission rates for 64 crops, plus forestry and planted pastures, in the 5,570 Brazilian municipalities, as well as at state and national levels. It will be open access at www.embrapa.br. The most recent version led to an estimated 911 Mtons of CO2 associated with agriculture in 2019, 81% of that associated with planted pastures. National level dLUC emission rates for corn, pastures, soybean and sugarcane were estimated as 2.0, 4.1, 2.3 and 0.3 tCO2.ha?1.yr?1, respectively. The dLUC emissions are highly heterogeneous across the country and land uses, ra... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
BRLUC method; Land occupation; Land transformation; Product environmental footprint. |
Thesagro: |
Agricultura; Cana de Açúcar; Impacto Ambiental; Pastagem; Produção Agrícola; Soja; Uso da Terra. |
Thesaurus NAL: |
Bioenergy; Biofuels; Carbon footprint; Land use change; Pastures; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 03244naa a2200421 a 4500 001 2144859 005 2022-07-21 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0959-6526 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.13254$2DOI 100 1 $aGAROFALO, D. F. T. 245 $aLand-use change CO2 emissions associated with agricultural products at municipal level in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAbstract: Land-use change (LUC) accounted for approximately 66% of CO2 emissions in Brazil in 2020, with significant implications for carbon footprint of Brazilian agricultural products. Accurate LUC estimates associated with agriculture are critical to carbon footprint (CF) and life cycle assessment (LCA) studies and derived measures towards low-carbon supply chains. The aim of the study was to provide direct LUC (dLUC) estimates of CO2 emissions associated with a comprehensive set of agricultural products in Brazil at municipal-level and based on spatially-explicit land conversion data, appropriate for CF and LCA studies. The effect of different dLUC modeling choices on the results are also presented. The modeling followed IPCC guidelines and improved the BRLUC method. MapBiomas spatially-explicit data, municipality-level statistics, regionalized carbon stocks and a shared responsibility approach were combined to obtain dLUC emission rates for 64 crops, plus forestry and planted pastures, in the 5,570 Brazilian municipalities, as well as at state and national levels. It will be open access at www.embrapa.br. The most recent version led to an estimated 911 Mtons of CO2 associated with agriculture in 2019, 81% of that associated with planted pastures. National level dLUC emission rates for corn, pastures, soybean and sugarcane were estimated as 2.0, 4.1, 2.3 and 0.3 tCO2.ha?1.yr?1, respectively. The dLUC emissions are highly heterogeneous across the country and land uses, ranging from positive to negative. In general, they were higher in the Amazon biome, due to deforestation, and lower in Eastern Brazil, where agricultural areas are more consolidated. The resulting data is more consistent with dLUC rationale, IPCC guidelines and PAS2050 when previous land use is known and is recommended to be used, whenever data at farm level are not available. The study also shows the strong effect of different dLUC modeling choices on results and reinforces recommendations for further mitigation options. 650 $aBioenergy 650 $aBiofuels 650 $aCarbon footprint 650 $aLand use change 650 $aPastures 650 $aSoybeans 650 $aAgricultura 650 $aCana de Açúcar 650 $aImpacto Ambiental 650 $aPastagem 650 $aProdução Agrícola 650 $aSoja 650 $aUso da Terra 653 $aBRLUC method 653 $aLand occupation 653 $aLand transformation 653 $aProduct environmental footprint 700 1 $aNOVAES, R. M. L. 700 1 $aPAZIANOTTO, R. A. A. 700 1 $aMACIEL, V. G. 700 1 $aBRANDÃO, M. 700 1 $aSHIMBO, J. Z. 700 1 $aMATSUURA, M. I. da S. F. 773 $tJournal of Cleaner Production$gv. 364, article 132549, 2022.
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