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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
19/04/2013 |
Data da última atualização: |
27/06/2016 |
Autoria: |
CONSTANTINO, C.; RIBEIRO, E. L. de A.; BRIDI, A. M.; TARSITANO, M. A.; KORITIAKI, N. A.; PERES, L. M.; MIZUBUTI, I. Y.; PEREIRA, E. S.; PIMENTEL, P. G. |
Título: |
Quality of aged ewe meat in vacuum-packaging system for different storage periods. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, supl. 2, p. 3437-3446, 2012. |
DOI: |
DOI: 10.5433/1679-0359.2012v33Supl2p3437 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Consumers believe tenderness to be most important organoleptic characteristic of meat. However, there is great variability in the tenderness of meat available to consumers; one method to reduce the variability and improve tenderness would be to promote meat aging. The aim of this study was to evaluate the quality of aged ewe meat. The experiment was conducted at the State University of Londrina. It was used eighteen Santa Ines ewes. After slaughter, the Longissimus dorsi muscle were collected and subjected to treatment, three different aging times: zero, four and eight days at 5 ± 2°C. The increase in aging time caused a decrease in pH. The L*, a* and c* values increase linearly with the aging period. The b* and h* values showed a quadratic regression. The mesophilic and psychrotrophic count showed a linear increase. The myofibrillar fragmentation index showed a quadratic regression, and the shear force decreased linearly. In a sensory analysis, a difference in the odor intensity of the meat was observed. The microbiological count indicated that the meat was fit for consumption. The aging promoted improvements in the quality of sheep meat.
Qualidade da carne maturada de ovelhas em sistema de embalagem a vácuo durante diferentes períodos de acondicionamento.
Resumo: Os consumidores acreditam que a maciez é a característica organoléptica mais importante da carne. No entanto, há grande variabilidade na maciez da carne disponível para os consumidores, um método de reduzir a variabilidade e melhorar a maciez seria promover a maturação da carne. O objetivo deste estudo foi avaliar a qualidade da carne maturada de ovelhas. O experimento foi conduzido na Universidade Estadual de Londrina. Foram utilizadas 18 ovelhas da raça Santa Inês. Após o abate, o músculo Longissimus dorsi foram coletados e submetidos ao tratamento, três diferentes tempos de maturação: zero, quatro e oito dias a 5 ± 2 ° C. O aumento do tempo de maturação provocou uma redução no pH. Os valores de L *, a * e c* aumentam de forma linear com o tempo de maturação. Os valores b * e h * apresentaram uma regressão quadrática. A contagem de mesófilos e psicrotróficos apresentaram um aumento linear. O índice de fragmentação miofibrilar apresentou uma regressão quadrática, e a força de cisalhamento diminuiu linearmente. Na análise sensorial, uma diferença na intensidade de odor da carne foi observada. A contagem microbiológica indicou que a carne estava apta para consumo. A maturação promoveu melhorias na qualidade da carne de ovelhas. MenosAbstract: Consumers believe tenderness to be most important organoleptic characteristic of meat. However, there is great variability in the tenderness of meat available to consumers; one method to reduce the variability and improve tenderness would be to promote meat aging. The aim of this study was to evaluate the quality of aged ewe meat. The experiment was conducted at the State University of Londrina. It was used eighteen Santa Ines ewes. After slaughter, the Longissimus dorsi muscle were collected and subjected to treatment, three different aging times: zero, four and eight days at 5 ± 2°C. The increase in aging time caused a decrease in pH. The L*, a* and c* values increase linearly with the aging period. The b* and h* values showed a quadratic regression. The mesophilic and psychrotrophic count showed a linear increase. The myofibrillar fragmentation index showed a quadratic regression, and the shear force decreased linearly. In a sensory analysis, a difference in the odor intensity of the meat was observed. The microbiological count indicated that the meat was fit for consumption. The aging promoted improvements in the quality of sheep meat.
Qualidade da carne maturada de ovelhas em sistema de embalagem a vácuo durante diferentes períodos de acondicionamento.
Resumo: Os consumidores acreditam que a maciez é a característica organoléptica mais importante da carne. No entanto, há grande variabilidade na maciez da carne disponível para os consumidores, um método de red... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Carne de ovelha; Carne maturada; Raça Santa Inês. |
Thesagro: |
Ovino; Propriedade organoléptica. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03470naa a2200289 a 4500 001 1956288 005 2016-06-27 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $aDOI: 10.5433/1679-0359.2012v33Supl2p3437$2DOI 100 1 $aCONSTANTINO, C. 245 $aQuality of aged ewe meat in vacuum-packaging system for different storage periods.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aAbstract: Consumers believe tenderness to be most important organoleptic characteristic of meat. However, there is great variability in the tenderness of meat available to consumers; one method to reduce the variability and improve tenderness would be to promote meat aging. The aim of this study was to evaluate the quality of aged ewe meat. The experiment was conducted at the State University of Londrina. It was used eighteen Santa Ines ewes. After slaughter, the Longissimus dorsi muscle were collected and subjected to treatment, three different aging times: zero, four and eight days at 5 ± 2°C. The increase in aging time caused a decrease in pH. The L*, a* and c* values increase linearly with the aging period. The b* and h* values showed a quadratic regression. The mesophilic and psychrotrophic count showed a linear increase. The myofibrillar fragmentation index showed a quadratic regression, and the shear force decreased linearly. In a sensory analysis, a difference in the odor intensity of the meat was observed. The microbiological count indicated that the meat was fit for consumption. The aging promoted improvements in the quality of sheep meat. Qualidade da carne maturada de ovelhas em sistema de embalagem a vácuo durante diferentes períodos de acondicionamento. Resumo: Os consumidores acreditam que a maciez é a característica organoléptica mais importante da carne. No entanto, há grande variabilidade na maciez da carne disponível para os consumidores, um método de reduzir a variabilidade e melhorar a maciez seria promover a maturação da carne. O objetivo deste estudo foi avaliar a qualidade da carne maturada de ovelhas. O experimento foi conduzido na Universidade Estadual de Londrina. Foram utilizadas 18 ovelhas da raça Santa Inês. Após o abate, o músculo Longissimus dorsi foram coletados e submetidos ao tratamento, três diferentes tempos de maturação: zero, quatro e oito dias a 5 ± 2 ° C. O aumento do tempo de maturação provocou uma redução no pH. Os valores de L *, a * e c* aumentam de forma linear com o tempo de maturação. Os valores b * e h * apresentaram uma regressão quadrática. A contagem de mesófilos e psicrotróficos apresentaram um aumento linear. O índice de fragmentação miofibrilar apresentou uma regressão quadrática, e a força de cisalhamento diminuiu linearmente. Na análise sensorial, uma diferença na intensidade de odor da carne foi observada. A contagem microbiológica indicou que a carne estava apta para consumo. A maturação promoveu melhorias na qualidade da carne de ovelhas. 650 $aOvino 650 $aPropriedade organoléptica 653 $aCarne de ovelha 653 $aCarne maturada 653 $aRaça Santa Inês 700 1 $aRIBEIRO, E. L. de A. 700 1 $aBRIDI, A. M. 700 1 $aTARSITANO, M. A. 700 1 $aKORITIAKI, N. A. 700 1 $aPERES, L. M. 700 1 $aMIZUBUTI, I. Y. 700 1 $aPEREIRA, E. S. 700 1 $aPIMENTEL, P. G. 773 $tSemina: Ciências Agrárias, Londrina$gv. 33, supl. 2, p. 3437-3446, 2012.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registros recuperados : 21 | |
1. | | NASCENTE, A. S.; DAMBIRO, J.; CONSTANTINO, C. Effects of grain-producing cover crops on rice grain yield in Cabo Delgado, Mozambique. Revista Ceres, Viçosa, MG, v. 64, n. 6, p. 607-615, nov./dez. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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6. | | PATERNO, L. G.; CONSTANTINO, C. L.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N.; MATTOSO, L. H. C. Self-assembled films of polyanilines complexed with polyions. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ORGANIZED MOLECULAR FILMS, 9., 2000, Potsdam. Programme and abstracts? Golm: Max Planck Institute of Colloids and Interfaces; Potsdam: University Potsdam, 2000. v. 1, p. 226, ref. T 163.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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9. | | CAMILO, E. C.; CONSTANTINO, C. J. L.; TERUYA, M. Y.; ALVES, N.; MATTOSO, L. H. C.; JOB, A. E. Dependence of the electrical conductivity and elastomeric properties on sample preparation of blends of polyaniline and natural rubber. Journal of Applied Polymer Science, New York, v. 97, p. 1498-1503, 2005.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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10. | | JOB, A. E.; CONSTANTINO, C. J. L.; MENDES, T. S. G.; TERUYA, M. Y.; ALVES, N.; MATTOSO, L. H. C. Polyaniline and natural rubber blends: effect of rubber inducing doping on the conducting polymer. In: MATTOSO, L. H. C.; LEÃO, A.; FROLLINI, E. (Ed.). Natural polymers and compósites IV. [São Carlos: EMBRAPA: USP; S.l.: UNESP, 2002]. 5 f. 1 CD-ROM.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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15. | | FONSECA, R. D.; CORREA, D. S.; PARIS, E. C.; TRIBUZI, V. DEV, A. VOSS, T. AOKI, P. H. B. CONSTANTINO, C. J. L. MENDONCA, C. R. Fabrication of zinc oxide nanowires/polymer composites by two-photon polymerization. Journal of Polymer Science. Part B, Polymer Physics, Nova York, v. 52, p. 333-337, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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16. | | FERREIRA, M.; CONSTANTINO, C. J. L.; RIUL JR. A.; WOHNRATH, K.; AROCA, R. F.; GIACOMETTI, J. A.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C. Preparation, characterization and taste sensing properties of Langmuir-Blodgett Films from mixtures of polyaniline and rutheniu complex. Polymer, Guildford, v. 44, p. 4205-4211, 2003.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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17. | | GOMES, R. da C.; CONSTANTINO, C.; FERNANDES JR, F.; KORITIAKI, N. A.; NIWA, M. V. G.; MARCONATO, M. N.; CASTRO, F. A. B.; RIBEIRO, E. L. A. Relationships among internal fat depots and subcutaneous fat in sheep. Journal of Animal Science v.90, (Supplement 3/J); Journal of Dairy Science, v.95, (Supplement 2), p.382, 2012. Edição dos trabalhos do: ADSA-PSA-AMPA-ASAS-CSAS-WSASAS JOINT ANNUAL MEETING, 2012, Phoenix-AR. Small Ruminant: Production.T370.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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18. | | LEITE, F. L.; SIMOES, M. L.; OLIVEIRA NETO, M.; NASCENTE, P. A. P.; CONSTANTINO, C. J. L.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N. A nanocarrier charge model for the transport in poly(o-alkoxyanilines). In: ENCONTRO DA SBPMAT, 10.; BRAZILIAN MRS MEETING, 10., 2011, Gramado. Resumos... Rio de Janeiro: SBPMat, 2011. não paginado.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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19. | | OLIVEIRA, F. A.; ALVES, N.; GIACOMETTI, J. A.; CONSTANTINO, C. J. L.; MATTOSO, L. H. C.; BALAN, A. M. O. A.; JOB, A. E. Study of the thermomechanical and electrical properties of conducting composites containing natural rubber and carbon black. Journal of applied polymer science, [s. l.], v. 106, n. 2, p. 1001-1006, 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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20. | | CONSTANTINO, C. J. L.; RIUL JR. A.; VENANCIO, E. C.; CONSOLIN, N.; ANTUNES, P. A.; FONSECA, F. J.; OLIVEIRA JR. O. N.; AROCA, R. F.; MATTOSO, L. H. C. Detection limit for artifical sensors based on ultrathin films of perylene derivatives. In: INTENATIONAL SYMPOSIUM ON OLFACTION AND ELECTRONIC NOISE, 9., 2002, Rome. ISOEN' 02: book of abstracts. p. 158.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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