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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  28/11/2017
Data da última atualização:  28/11/2017
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  COELHO, M. S.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; BORGUINI, R. G.; AGUIAR, L. A. de; ESPINDOLA, J. A. A.; GUERRA, J. G. M.; GODOY, R. L. de O.
Afiliação:  MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CNPAB; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; Luiz Augusto de Aguiar, CEPAO (Centro Estadual de Pesquisa em Agricultura Orgânica) / PESAGRO; JOSE ANTONIO AZEVEDO ESPINDOLA, CNPAB; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA.
Título:  Influence of boiling on the dry matter contents and on the carotenoids retention of yellow fleshed cassava roots.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de Alimentos e seu Impacto no Mundo em Transformação. Campinas: UNICAMP, 2017.
Idioma:  Inglês
Notas:  SLACA, 12. De 4 a 7 de Novembro de 2017.
Conteúdo:  Vegetables provide 80% of the dietary carotenoids in developing countries. Cassava feeds over 70 million of these people, responsible for more than 500 Kcal of their daily diet. Since some varieties have high levels of pro-vitamin A, whose deficiency is a public health problem that leads to blindness and high rates of children mortality that is a strategic food. However, the preparation forms may alter the content of these nutrients. The objective of this work was to verify the effect of boiling the roots, on the carotenoids retention and on the dry matter content. Two roots of each plant of six different varieties of cassava, donated by the Polo Regional Vale do Paraíba, APTA Regional (Pindamonhangaba, SP) and multiplied in small farm (Cachoeiras de Macacu, RJ) were harvested, peeled and cut into small pieces. The pieces of one were boiled for 20 minutes in 1 L water with 10 g NaCl, drained and ground. The pieces of the other were ground. The dry matter contents, which varied between 17 and 35%, were made by gravimetry after drying the samples in an oven. The total carotenoid contents obtained by spectrophotometry, ranged from 261 to 2048 µg.100g-1. The profile was done by HPLC-PDA. Some samples had carotenoid retentions between 90 and 98%, with reduction of the dry matter by gelatinization of the starch. There was an increase in the percentage of the cis-13-?-carotene isomer after boiling, for three varieties, indicating the isomerization of all-trans-?-carotene. Some had ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Pro-vitamin A.
Thesaurus Nal:  degradation; isomerization.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
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81.Imagem marcado/desmarcadoLISBOA, F. J. G.; CHAER, G. M.; JESUS, E. da C.; FARIA, S. M. de; GONÇALVES, F. S.; SANTOS, F. M.; CASTILHO, A. F.; BERBARA, R. L. L. The influence of litter quality on the relationship between vegetation and below-ground compartments: a procrustean approach. Plant and Soil, v. 367, p. 551-562, 2013
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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82.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA JÚNIOR, J. Q. de; JESUS, E. da C.; LISBOA, F. J. G.; BERBARA, R. L. L.; FARIA, S. M. de. Nitrogen-fixing bacteria and arbuscular mycorrhizal fungi in Piptadenia gonoacantha (Mart.) Macbr.. Brazilian Journal of Microbiology, São Paulo, v.48 n.1, Jan./Mar. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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83.Imagem marcado/desmarcadoLISBOA, F. J. G.; PERES-NETO, P. R.; CHAER, G. M.; JESUS, E. da C.; MITCHELL, R. J.; CHAPMAN, S. J.; BERBARA, R. L. L. Much beyond mantel: bringing procrustes association metric to the plant and soil ecologist's toolbox Plos One, v. 9, n. 6, p. 1-8, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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84.Imagem marcado/desmarcadoCAPRONI. A. L.; FRANCO, A. A.; BERBARA, R. L. L.; TRUFEM, S. B.; GRANHA, J. R. D. de O.; MONTEIRO, A. B. Ocorrência de fungos micorrízicos arbusculares em áreas revegetadas após mineração de bauxita em Porto Trombetas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 12, p. 1409-1418, dez. 2003 Título em inglês: Arbuscular mycorrhizal fungi occurrence in revegetated areas after bauxite mining at Porto Trombetas, Pará State, Brazil.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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85.Imagem marcado/desmarcadoCAPRONI, A. L.; FRANCO, A. A.; BERBARA, R. L. L.; TRUFEM, S. B.; GRANHA, J. R. D. de O.; MONTEIRO, A. B. Ocorrência de fungos micorrízicos arbusculares em áreas revegetadas após mineração de bauxita em Porto Trombetas, Pará. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 38, n. 12, p. 1409-1418, 2003. Arbuscular mycorrhizal fungi occurrence in revegetated areas after bauxite mining at Porto Trombetas, Pará State, Brazil.
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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86.Imagem marcado/desmarcadoZATORRE, N. P.; LOUREIRO, D. C.; RIBEIRO, R. N.; WADT, P. G. S.; SANTOS, G. de A.; BERBARA, R. L. L. Sensibilidade de indicadores microbiológicos na Amazônia. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 17., 2008, Rio de Janeiro. Manejo e conservação do solo e da água no contexto das mudanças ambientais. Rio de Janeiro: Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro: Embrapa Solos; Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2008. 4 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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87.Imagem marcado/desmarcadoOKI, Y.; GOTO, B. T.; JOBIM, K.; ROSA, L. H.; FERREIRA, M. C.; COUTINHO, E. S.; XAVIER, J. H. de A.; CARVALHO, F.; MOREIRA, F. M. de S.; SOUZA, F. A. de; BERBARA, R. L. L.; FERNANDES, G. W. Arbuscular mycorrhiza and endophytic fungi in ruspestrian grasslands. In: FERNANDES, G. W. (Ed.). Ecology and conservation of mountaintop grasslands in Brazil. Switzerland: Springer International Publishing, 2016. cap. 8, p. 157-179.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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88.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, H. F. O. da; HUERTAS TAVARES, O. C.; SILVA, L. de S. da; SILVA, E. M. R. da; SAGGIN JUNIOR, O. J.; NOBRE, C. P.; BERBARA, R. L. L.; CALDERÍN GARCÍA, A. Arbuscular mycorrhizal fungi and humic substances increased the salinity tolerance of rice plants Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, V. 44, 102472, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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89.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. M. de; COELHO, M. R.; FIGUEIRAS, P.; CUNHA, T. A. F.; DART, R. de O.; PARÉS, J. G.; SIMON, P. L.; CRUZ, B. G. da; POPPI, R. J.; MENDONÇA-SANTOS, M. de L.; BERBARA, R. L. L. Proposta de tutorial de quimiometria utilizando técnicas modernas para a análise de solos. Revista Homem, Espaço e Tempo, Sobral, ano 5, n. 2, set. 2012. Edição dos Anais do VI Simpósio Brasileiro de Educação em Solos, Sobral, maio 2012. 15 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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90.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, E. T. M.; BERBARA, R. L. L.; PEREIRA, M. G.; URQUIAGA, S.; TAVARES, O. C. H.; ASSUNÇÃO, S. A.; ZONTA, E.; AMARAL SOBRINHO, N. M. do; GARCPUAM A, C. Effects of farmed managements in sandy soils on composition and stabilization of soil humic substances. Land Degradation & Development, v. 29, n. 1, p. 68-79, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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91.Imagem marcado/desmarcadoMADARI, B. E.; MAGGIOTTO, S. R.; BERBARA, R. L. L.; STONE, L. F.; MEDEIROS, J. C.; LISBOA, F. J. G.; OLIVEIRA, J. M.; CORRÊA, R. S.; LIMA, M. L.; SILVEIRA, A. L. R.; ASSIS, P. C. R.; MACHADO, P. L. O. de A.; MORALES, M. M.; WRUCK, F. J.; CARVALHO, M. T. de M. Integrated crop-livestock-forestry systems as potential carbon sinks. In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FOREST SYSTEMS; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK SYSTEMS, 3., 2015, Brasília, DF. Towards sustainable intensification: proceedings. Brasília, DF: Embrapa, 2015. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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92.Imagem marcado/desmarcadoMADARI, B. E.; MAGGIOTTO, S. R.; BERBARA, R. L. L.; STONE, L. F.; MEDEIROS, J. C.; LISBOA, F. J. G.; OLIVEIRA, J. M.; CORRÊA, R. S.; LIMA, M. L.; SILVEIRA, A. L. R.; ASSIS, P. C. R.; MACHADO, P. L. O. A.; MORALES, M. M.; WRUCK, F. J.; CARVALHO, M. T. M. Integrated crop-livestock-forestry systems as potential carbon sinks. In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FOREST SYSTEMS; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK SYSTEMS, 3., 2015, Brasília, DF. Towards sustainable intensification: proceedings. Brasília, DF: Embrapa, 2015.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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