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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
14/01/2021 |
Data da última atualização: |
01/03/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LOPES, B. de O.; COELHO, C. C. de S.; SOUZA, A. das G. C. de; FREITAS-SILVA, O. |
Afiliação: |
Beatriz de Oliveira Lopes, UFRRJ; Caroline Correa de Souza Coelho, UNIRIO; APARECIDA DAS GRACAS C DE SOUZA, CPAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA. |
Título: |
Non-timber Amazonian Forest products and their valuable edible nuts: cutia nut, egg nut, sapucaia nut and Brazil nut. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural Studies, v. 9, n. 1, 286-302, 2021. |
DOI: |
10.5296/jas.v9i1.18050 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The Amazon region contains the world’s leading genetic reserve of native plants, with most of the area located in Brazil. This region is rich in species that little known or still unknown by the population at large, including species that produce non-timber forest products (NTFPs) such as edible nuts. The objective was to verify the occurrence of these edible nuts in Brazil, to evaluate their potential and the possibility of other uses, in addition to expanding the knowledge about them. A bibliographic review of the last 50 years was carried out, mainly using the descriptors the popular name and the scientific name of the four nut trees present in the Amazon and their respective families, namely: agouti nut (Acioa edulis Prance) and egg nut (Acioa longipendula Pilg.) From the Chrysobalanaceae family, and sapucaia nut (Lecythis Pisonis Miers) and Brazil nut (Bertholletia excels Bonpl.) From the Lecythidaceae family. The Chrysobalanaceae has 450 species and 17 genera of woody plants and shrubs, producing oilseeds by some species, including egg and agouti nuts. The Lecythidaceae, on the other hand, has approximately 17 genera and 300 species, and in Brazil it is possible to find 9 genera and 122 species, 54 of them endemic, some of which produce edible seeds such as sapucaia and Brazil nuts. Those species have a great nutritional potential, and the chemical composition of their nuts reveals a good amount of lipids and proteins, but more in-depth research on the subject is necessary, including on other biases for better knowledge of the species, discovery of other potential uses and benefits and, consequently, their valorization. A região amazônica contém a maior reserva genética mundial de plantas nativas, com a maior parte da área localizada no Brasil. Essa região é rica em espécies pouco conhecidas ou ainda desconhecidas pela população em geral, incluindo espécies que produzem produtos florestais não madeireiros (PFNMs) como as nozes comestíveis. O objetivo foi verificar a ocorrência dessas nozes comestíveis no Brasil, avaliar seu potencial e a possibilidade de outros usos, além de ampliar o conhecimento sobre elas. Foi realizada uma revisão bibliográfica dos últimos 50 anos, utilizando principalmente os descritores o nome popular e o nome científico das quatro espécies produtoras de castanha presentes na Amazônia e suas respectivas famílias, a saber: castanha de cutia (Acioa edulis Prance) e castanha de galinha ( Acioa longipendula Pilg.) da família Chrysobalanaceae, e castanha de sapucaia (Lecythis Pisonis Miers) e castanha do Brasil (Bertholletia excelsa Bonpl.) Da família Lecythidaceae. A Chrysobalanaceae possui 450 espécies e 17 gêneros de plantas lenhosas e arbustivas, produzindo sementes oleaginosas de algumas espécies, incluindo castanha de cutia e castanha de galinha. Já a Lecythidaceae possui aproximadamente 17 gêneros e 300 espécies, sendo que no Brasil é possível encontrar 9 gêneros e 122 espécies, 54 delas endêmicas, algumas das quais produzem sementes comestíveis como sapucaia e castanha do Brasil. Essas espécies possuem um grande potencial nutricional, e a composição química de suas castanhas revela uma lipídios e proteínas de em quantidade e qualidade. Entretanto, são necessárias pesquisas mais aprofundadas sobre o assunto, inclusive sobre outros vieses para melhor conhecimento destas espécies, descoberta de outros usos potenciais e benefícios e, consequentemente, suas valorização. MenosThe Amazon region contains the world’s leading genetic reserve of native plants, with most of the area located in Brazil. This region is rich in species that little known or still unknown by the population at large, including species that produce non-timber forest products (NTFPs) such as edible nuts. The objective was to verify the occurrence of these edible nuts in Brazil, to evaluate their potential and the possibility of other uses, in addition to expanding the knowledge about them. A bibliographic review of the last 50 years was carried out, mainly using the descriptors the popular name and the scientific name of the four nut trees present in the Amazon and their respective families, namely: agouti nut (Acioa edulis Prance) and egg nut (Acioa longipendula Pilg.) From the Chrysobalanaceae family, and sapucaia nut (Lecythis Pisonis Miers) and Brazil nut (Bertholletia excels Bonpl.) From the Lecythidaceae family. The Chrysobalanaceae has 450 species and 17 genera of woody plants and shrubs, producing oilseeds by some species, including egg and agouti nuts. The Lecythidaceae, on the other hand, has approximately 17 genera and 300 species, and in Brazil it is possible to find 9 genera and 122 species, 54 of them endemic, some of which produce edible seeds such as sapucaia and Brazil nuts. Those species have a great nutritional potential, and the chemical composition of their nuts reveals a good amount of lipids and proteins, but more in-depth research on the subject is neces... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acioa edulis; Acioa edulis Prance; Acioa longipendula; Acioa longipendula Pilg; Bertholletia excels. |
Thesagro: |
Bertholletia Excelsa; Lecythidaceae; Lecythis Pisonis. |
Thesaurus Nal: |
Bertholletia; Chrysobalanaceae. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 04426naa a2200289 a 4500 001 2129337 005 2021-03-01 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5296/jas.v9i1.18050$2DOI 100 1 $aLOPES, B. de O. 245 $aNon-timber Amazonian Forest products and their valuable edible nuts$bcutia nut, egg nut, sapucaia nut and Brazil nut.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe Amazon region contains the world’s leading genetic reserve of native plants, with most of the area located in Brazil. This region is rich in species that little known or still unknown by the population at large, including species that produce non-timber forest products (NTFPs) such as edible nuts. The objective was to verify the occurrence of these edible nuts in Brazil, to evaluate their potential and the possibility of other uses, in addition to expanding the knowledge about them. A bibliographic review of the last 50 years was carried out, mainly using the descriptors the popular name and the scientific name of the four nut trees present in the Amazon and their respective families, namely: agouti nut (Acioa edulis Prance) and egg nut (Acioa longipendula Pilg.) From the Chrysobalanaceae family, and sapucaia nut (Lecythis Pisonis Miers) and Brazil nut (Bertholletia excels Bonpl.) From the Lecythidaceae family. The Chrysobalanaceae has 450 species and 17 genera of woody plants and shrubs, producing oilseeds by some species, including egg and agouti nuts. The Lecythidaceae, on the other hand, has approximately 17 genera and 300 species, and in Brazil it is possible to find 9 genera and 122 species, 54 of them endemic, some of which produce edible seeds such as sapucaia and Brazil nuts. Those species have a great nutritional potential, and the chemical composition of their nuts reveals a good amount of lipids and proteins, but more in-depth research on the subject is necessary, including on other biases for better knowledge of the species, discovery of other potential uses and benefits and, consequently, their valorization. A região amazônica contém a maior reserva genética mundial de plantas nativas, com a maior parte da área localizada no Brasil. Essa região é rica em espécies pouco conhecidas ou ainda desconhecidas pela população em geral, incluindo espécies que produzem produtos florestais não madeireiros (PFNMs) como as nozes comestíveis. O objetivo foi verificar a ocorrência dessas nozes comestíveis no Brasil, avaliar seu potencial e a possibilidade de outros usos, além de ampliar o conhecimento sobre elas. Foi realizada uma revisão bibliográfica dos últimos 50 anos, utilizando principalmente os descritores o nome popular e o nome científico das quatro espécies produtoras de castanha presentes na Amazônia e suas respectivas famílias, a saber: castanha de cutia (Acioa edulis Prance) e castanha de galinha ( Acioa longipendula Pilg.) da família Chrysobalanaceae, e castanha de sapucaia (Lecythis Pisonis Miers) e castanha do Brasil (Bertholletia excelsa Bonpl.) Da família Lecythidaceae. A Chrysobalanaceae possui 450 espécies e 17 gêneros de plantas lenhosas e arbustivas, produzindo sementes oleaginosas de algumas espécies, incluindo castanha de cutia e castanha de galinha. Já a Lecythidaceae possui aproximadamente 17 gêneros e 300 espécies, sendo que no Brasil é possível encontrar 9 gêneros e 122 espécies, 54 delas endêmicas, algumas das quais produzem sementes comestíveis como sapucaia e castanha do Brasil. Essas espécies possuem um grande potencial nutricional, e a composição química de suas castanhas revela uma lipídios e proteínas de em quantidade e qualidade. Entretanto, são necessárias pesquisas mais aprofundadas sobre o assunto, inclusive sobre outros vieses para melhor conhecimento destas espécies, descoberta de outros usos potenciais e benefícios e, consequentemente, suas valorização. 650 $aBertholletia 650 $aChrysobalanaceae 650 $aBertholletia Excelsa 650 $aLecythidaceae 650 $aLecythis Pisonis 653 $aAcioa edulis 653 $aAcioa edulis Prance 653 $aAcioa longipendula 653 $aAcioa longipendula Pilg 653 $aBertholletia excels 700 1 $aCOELHO, C. C. de S. 700 1 $aSOUZA, A. das G. C. de 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 773 $tJournal of Agricultural Studies$gv. 9, n. 1, 286-302, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Registros recuperados : 33 | |
11. | | FREITAS-SILVA, O.; COELHO, C. C. DE S.; TROMBETE, F. M.; CONCEIÇÃO, R. R. P. DA; RIBEIRO-SANTOS, R. Chemical Degradation of Afatoxins. In: Khalid Rehman HAKEEM, K. R.; OLIVEIRA, C. A. F. DE; ISMAIL, A. (ed.). Aflatoxins in Food: A Recent Perspective. Springer, cap. 11, p. 233-258, 2021.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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12. | | COELHO, C. C. de S.; PACHECO, S.; GODOY, R. L. de O.; FREITAS-SILVA, O.; CABRAL, L. M. C. Chemical properties from coffee parchment generated by moist and dry coffee pulping. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 26., Belém, Pará, 2018. O Uso consciente da biodiversidade: perspectivas para o avanço da ciência e tecnologia de alimentos. Anais... Belém: SBCTA, 2018. E Pôster 3811. CBCTA. 13 a 16 de agosto.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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13. | | RODRIGUES, J. P.; COELHO, C. C. DE S.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; AMANCIO, D.; SOARES, A. G.; FREITAS-SILVA, O. Development and characterization of biocomposite films based on alginate and chitosan for use as postharvest fruit packaging. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Poster 157716.Eixo temático: Colóides para filmes comestíveis. CIPCA.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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14. | | COELHO, C. C. DE S.; FREITAS-SILVA, O.; CAMPOS, R. S.; PEREIRA, M. DA S. G.; CABRAL, L. M. C. Efeito do ozônio aquoso para o controle de fungos pós-colheita de morangos frigoconservados. Revista Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, mar./abr. 2015. VII Congresso Latino-Americano e XIII Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, III Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses e V Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal, 2015, Armação de Búzios, RJ. Alimento, promoção da saúde e compromisso sócio ambiental. Búzios, RJ, 2015.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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18. | | ESPERANÇA, V. J. da R.; COELHO, C. C. de S.; TORREZAN, R.; TONON, R. V.; FREITAS-SILVA, O. A review on plant-based tree nuts beverages: technological, sensory, nutritional, health and microbiological aspects. International Journal of Food Properties, v.25, n. 1, 2022. p. 2396-2408.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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19. | | LOPES, B. de O.; COELHO, C. C. de S.; SOUZA, A. das G. C. de; FREITAS-SILVA, O. Non-timber Amazonian Forest products and their valuable edible nuts: cutia nut, egg nut, sapucaia nut and Brazil nut. Journal of Agricultural Studies, v. 9, n. 1, 286-302, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: C - 0 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental. |
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