Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  22/12/2020
Data da última atualização:  28/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, F. da S.; MINGOTTE, F. L. C.; COELHO, A. P.; LEMOS, L. B.; SANTANA, M. J. de; ROCHA, M. de M.
Afiliação:  Fernando da Silva Almeida, Instituto Federal do Triangulo Mineiro, Uberaba, MG.; Fábio Luiz Checchio Mingotte, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal, SP.; Anderson Prates Coelho, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal, SP.; Leandro Borges Lemos, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal, SP.; Márcio José de Santana, Instituto Federal do Triangulo Mineiro, Uberaba, MG.; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN.
Título:  Does the sowing period change the grain technological quality of cowpea cultivars?.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 15, n. 4, e8677, 2020.
ISSN:  1981-0997
DOI:  10.5039/agraria.v15i4a8677
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of the present study was to evaluate whether the sowing period changes the grain technological quality of cowpea cultivars and to indicate which of these have the highest technological quality when grown in the Center-South region of Brazil. The experiment was conducted in a randomized block design, with a 6 x 3 factorial arrangement, using six cowpea cultivars (BRS Itaim, BRS Guariba, BRS Potengi, BRS Cauamé, BRS Novaera and BRS Tumucumaque) and three sowing seasons, with four replicates. The evaluations held referred to the grain size and hydration, cooking time and crude protein content through sulfuric acid digestion. There was an interaction between cowpea cultivars and sowing dates for all analyzed variables. The sowing season alters the grain technological quality of cowpea when under the conditions of the Center-South region of Brazil, with the genotype-season effect dependent. Sowing dates in December and January generated lower technological quality of the cowpea beans. The BRS Tumucumaque cultivar possesses the best grain technological characteristics, having the largest grains with the highest crude protein content, as well as the shortest cooking time.
Palavras-Chave:  Tempo de cozimento.
Thesagro:  Genótipo; Proteína; Vigna Unguiculata.
Thesaurus Nal:  Cooking; Genotype; Proteins.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219575/1/SowingChangeGrainQualityCowpeaCultivars.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN33065 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  16/10/2007
Data da última atualização:  16/10/2007
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Circulação/Nível:  -- - --
Autoria:  ARAÚJO, L. H. A.; SANTOS, R. F. dos; SOUSA, S. L. de QUEIROGA, V. de P.; LIMA, N. J. DE.
Título:  Avaliação da mistura endosulfan com óleos vegetais para o controle do bicudo do algodoeiro, Anthonomus grandis Boheman, 1843 (Coleoptera: curculionidae).
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Campina Grande: Embrapa Algodão, 2002.
Páginas:  7 p.
Série:  (Comunicado Técnico, 151)
ISSN:  0102-0099
Idioma:  Português
Conteúdo:  Agrotóxico; Pulverização; Electrodyn;
Palavras-Chave:  Electrodyn.
Thesagro:  Agrotóxico; Pulverização.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPA/19597/1/COMTEC151.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPA19597 - 1UMTFL - --CNPA 123207.108
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional