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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  13/03/2000
Data da última atualização:  13/03/2000
Autoria:  FERRAZ, C. T.; SANTANA, J. C. F. de; LAMAS, F. M.; RIBEIRO, S. A.; SANTOS, E. O. dos; CAVALCANTE, J. R.; CRISOSTOMO, J. R.; VALERINI, P. P.
Título:  Ensaio nacional de cultivares: avaliacao do comportamento de cultivares de algodoeiro herbaceo no estado de Mato Grosso do Sul.
Ano de publicação:  1984
Fonte/Imprenta:  Campo Grande: EMPAER\\EMBRAPA-CNPA, 1984.
Páginas:  22p.
Série:  (EMPAER. Boletim de Pesquisa,3)
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Mato Grosso; Teste de cultivares; Variety tests.
Thesagro:  Algodão; Gossypium Hirsutum; Melhoramento.
Thesaurus Nal:  breeding; cotton.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA13913 - 1ADDFL - --FL 24472000.00094
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  22/12/2008
Data da última atualização:  22/11/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  ETCHEGARAY, A.; BUENO, C. de C.; MELO, I. S. de; TSAI, S. M.; FIORE, M. F.; SILVA-STENICO, M. E.; MORAES, L. A. B. de; TESCHKE, O.
Afiliação:  Augusto Etchegaray, Faculdade de Química, PUC-Campinas; Carolina de Castro Bueno, Faculdade de Química, PUC-Campinas; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; S. M. TSAI, CENA/USP; M. F. FIORE, CENA/USP; M. E. SILVA-STENICO, CENA/USP; L. A. B. de MORAES, Departamento de Química/USP; O. TESCHKE, Laboratório de Nanoestruturas e Interfaces, Instituto de Física, UNICAMP.
Título:  Effect of a highly concentrated lipopeptide extract of Bacillus subtilis on fungal and bacterial cells.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Archives of Microbiology, v. 190, n. 6, p.611-622, 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lipopeptides produced by Bacillus subtilis are known for their high antifungal activity. The aim of this paper is to show that at high concentration they can damage the surface ultra-structure of bacterial cells. A lipopeptide extract containing iturin and surfactin (5 mg mL¡1) was prepared after isolation from B. subtilis (strain OG) by solid phase extraction. Analysis by atomic force microscope (AFM) showed that upon evaporation, lipopeptides form large aggregates (0.1?0.2 m2) on the substrates silicon and mica. When the same solution is incubated with fungi and bacteria and the system is allowed to evaporate, dramatic changes are observed on the cells. AFM micrographs show disintegration of the hyphae of Phomopsis phaseoli and the cell walls of Xanthomonas campestris and X. axonopodis. Collapses to fungal and bacterial cells may be a result of formation of pores triggered by micelles and lamellar structures, which are formed above the critical micelar concentration of lipopeptides. As observed for P. phaseoli, the process involves binding, solubilization, and formation of novel structures in which cell wall components are solubilized within lipopeptide vesicles. This is the Wrst report presenting evidences that vesicles of uncharged and negatively charged lipopeptides can alter the morphology of gramnegative bacteria
Thesagro:  Controle biológico; Fungo.
Categoria do assunto:  V Taxonomia de Organismos
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150376/1/2008CP-07.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA7727 - 1UPCAP - DD2008AP_07
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