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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
12/04/2004 |
Data da última atualização: |
14/07/2011 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
ALBUQUERQUE, S. P.; CAMPOS, F. L. de R.; CATELLA, A. C. |
Afiliação: |
SEMA/IMAP (Campo Grande, MS); Embrapa Pantanal (Corumbá, MS). |
Título: |
Sistema de Controle da Pesca de Mato Grosso do Sul SCPESCA/MS - 9 - 2002. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Corumbá: Embrapa Pantanal, 2003. |
Páginas: |
57 p. |
Série: |
(Embrapa Pantanal. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 47). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Neste boletim encontram-se as informações sobre a pesca profissional e esportiva coletadas e analisadas pelo Sistema de Controle da Pesca de Mato Grosso do Sul (SCPESCA/MS), para o ano de 2002. Os dados obtidos foram provenientes do pescado capturado em toda a Bacia do Alto Paraguai em Mato Grosso do Sul e vistoriado pela Polícia Militar Ambiental/MS. Foi registrado um total de 686 t de pescado, do qual 312 t (45%) foram capturados pela pesca profissional e 374 t (55%) pela pesca esportiva. As espécies mais capturadas foram pintado Pseudoplatystoma corruscans (145 t, 27%), pacu Piaractus mesopotamicus (125 t, 24%), cachara Pseudoplatystoma fasciatum (54 t, 10%) e piavuçu Leporinus macrocephalus (41 t, 8%). Os rios que mais contribuíram foram Paraguai (253 t, 48%) e Miranda (125 t, 24%). Um total de 29.683 pescadores esportivos visitaram o Estado, provenientes, principalmente, de São Paulo (62%) com pico de ocorrência no mês de setembro. O número total de pescadores profissionais registrados foi de 1.272. Em mediana, mensalmente, os pescadores profissionais realizaram viagens com duração de 8 a 12 dias capturando entre 61,2 e 100,3 kg/pescador.viagem, com rendimento entre 7,35 e 13,22 kg/pescador.dia. Os pescadores esportivos, por sua vez, realizaram viagens com duração de 4 a 5 dias capturando entre 9,0 e 13,2 kg/pescador.viagem, com rendimento entre 2,12 e 2,97 kg/pescador.dia. De maneira geral, os dados de 2002 indicaram a mesma tendência observada nos anos anteriores em relação à diminuição na captura do dourado Salminus maxillosus pela pesca total, o que levou ao aumento do tamanho mínimo de captura para esta espécie, a vigorar a partir de 2004. MenosNeste boletim encontram-se as informações sobre a pesca profissional e esportiva coletadas e analisadas pelo Sistema de Controle da Pesca de Mato Grosso do Sul (SCPESCA/MS), para o ano de 2002. Os dados obtidos foram provenientes do pescado capturado em toda a Bacia do Alto Paraguai em Mato Grosso do Sul e vistoriado pela Polícia Militar Ambiental/MS. Foi registrado um total de 686 t de pescado, do qual 312 t (45%) foram capturados pela pesca profissional e 374 t (55%) pela pesca esportiva. As espécies mais capturadas foram pintado Pseudoplatystoma corruscans (145 t, 27%), pacu Piaractus mesopotamicus (125 t, 24%), cachara Pseudoplatystoma fasciatum (54 t, 10%) e piavuçu Leporinus macrocephalus (41 t, 8%). Os rios que mais contribuíram foram Paraguai (253 t, 48%) e Miranda (125 t, 24%). Um total de 29.683 pescadores esportivos visitaram o Estado, provenientes, principalmente, de São Paulo (62%) com pico de ocorrência no mês de setembro. O número total de pescadores profissionais registrados foi de 1.272. Em mediana, mensalmente, os pescadores profissionais realizaram viagens com duração de 8 a 12 dias capturando entre 61,2 e 100,3 kg/pescador.viagem, com rendimento entre 7,35 e 13,22 kg/pescador.dia. Os pescadores esportivos, por sua vez, realizaram viagens com duração de 4 a 5 dias capturando entre 9,0 e 13,2 kg/pescador.viagem, com rendimento entre 2,12 e 2,97 kg/pescador.dia. De maneira geral, os dados de 2002 indicaram a mesma tendência observada nos anos anteriores em r... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bacia do Alto Paraguai; Brasil; Commercial fisheries; Controle; Mato Grosso do Sul; Paraguay River Basin; Pesca comercial; Pesca esportiva; Sport fisheries. |
Thesagro: |
Pesca. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; fisheries; Pantanal. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/37403/1/BP47.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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Cutter |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
31/07/2018 |
Data da última atualização: |
31/07/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 4 |
Autoria: |
SANTOS, M. S. dos; VILELA, E. S. D.; PAZIANOTTO, R. A. A.; REYNALDO, E. F.; SILVA, E. H. F. M. da; BUENO, A. C. S. O.; MAY, A. |
Afiliação: |
MICHELLI DE SOUZA DOS SANTOS, CAPES; ELKE SIMONI DIAS VILELA, CNPMA; RICARDO ANTONIO ALMEIDA PAZIANOTTO, CNPMA; ETORE FRANCISCO REYNALDO, Monsanto; EVANDRO HENRíQUE FIGUEIREDO MOURA DA SILVA, ESALQ-USP; ANA CAROLINA SONSIM DE OLIVEIRA BUENO, UFRA; ANDRE MAY, CNPMA. |
Título: |
Evaluation of microbial and enzymatic communities in soil and rizosphere from soybean plants. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
African Crop Science Journal, v. 26, n. 1, p. 79-92, 2018. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.4314/acsj.v26i1.6 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Understanding the biological and biochemical soil properties, as well as its enzymatic activity is important in designing an efficient alternative to demonstrate desired modifications in the soil. Such modifications are related to crop systems, cultivation practices or other human activities. The objective of this study was to evaluate the diversity of some microorganisms (Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium) and enzymatic activity in soil from soybean crops with different yields. Soil sampling was determined according to the productivity yields of the property, which were divided into high, medium, and low yield. Microorganisms were evaluated by counting populations of fungi and bacteria through serial dilutions of total bacteria, Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium. The b-glucosidase, acid phosphatase and arylsulphatase activities were determined by spectrophotometry after one hour of incubation at 37 oC, with the specific substrate p-nitrophenol-b-D-glucopyranoside, p-nitrophenol-phosphate and p-nitrophenyl sulphate, respectively, for each studied enzyme. Urease was determined by the ammonium release method, after incubating the soil with urea for two hours, at 37 oC. Soil samples from the high-yield plot had higher concentrations of Bacillus and total bacteria. The low-yield soil showed a higher level of colonies of the genus Fusarium. The studied enzyme activities (b-glycosidase, arylsulphatase and urea) were found at lower values in soil samples from the high-yield field and differed statistically from the low-yield field. However, in the rhizosphere samples, these enzymes had a higher activity in the high-yield field. In view of these results, it is possible that the yield of soybean plants influences the number of microorganisms and the enzymatic activity of the soil microbiota. MenosAbstract: Understanding the biological and biochemical soil properties, as well as its enzymatic activity is important in designing an efficient alternative to demonstrate desired modifications in the soil. Such modifications are related to crop systems, cultivation practices or other human activities. The objective of this study was to evaluate the diversity of some microorganisms (Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium) and enzymatic activity in soil from soybean crops with different yields. Soil sampling was determined according to the productivity yields of the property, which were divided into high, medium, and low yield. Microorganisms were evaluated by counting populations of fungi and bacteria through serial dilutions of total bacteria, Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium. The b-glucosidase, acid phosphatase and arylsulphatase activities were determined by spectrophotometry after one hour of incubation at 37 oC, with the specific substrate p-nitrophenol-b-D-glucopyranoside, p-nitrophenol-phosphate and p-nitrophenyl sulphate, respectively, for each studied enzyme. Urease was determined by the ammonium release method, after incubating the soil with urea for two hours, at 37 oC. Soil samples from the high-yield plot had higher concentrations of Bacillus and total bacteria. The low-yield soil showed a higher level of colonies of the genus Fusarium. The studied enzyme activities (b-glycosidase, arylsulphatase and urea) were found at lower values in so... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
p-nitrophenol-b-D-glucopyranoside. |
Thesagro: |
Bactéria; Enzima; Feijão; Fusarium; Rizosfera; Soja; Solo; Trichoderma. |
Thesaurus NAL: |
Bacillus (bacteria); Bacterial communities; Pseudomonas. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/180608/1/2018AP17.pdf
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Marc: |
LEADER 02858naa a2200349 a 4500 001 2093711 005 2018-07-31 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.4314/acsj.v26i1.6$2DOI 100 1 $aSANTOS, M. S. dos 245 $aEvaluation of microbial and enzymatic communities in soil and rizosphere from soybean plants.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: Understanding the biological and biochemical soil properties, as well as its enzymatic activity is important in designing an efficient alternative to demonstrate desired modifications in the soil. Such modifications are related to crop systems, cultivation practices or other human activities. The objective of this study was to evaluate the diversity of some microorganisms (Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium) and enzymatic activity in soil from soybean crops with different yields. Soil sampling was determined according to the productivity yields of the property, which were divided into high, medium, and low yield. Microorganisms were evaluated by counting populations of fungi and bacteria through serial dilutions of total bacteria, Bacillus, Pseudomonas, Trichoderma and Fusarium. The b-glucosidase, acid phosphatase and arylsulphatase activities were determined by spectrophotometry after one hour of incubation at 37 oC, with the specific substrate p-nitrophenol-b-D-glucopyranoside, p-nitrophenol-phosphate and p-nitrophenyl sulphate, respectively, for each studied enzyme. Urease was determined by the ammonium release method, after incubating the soil with urea for two hours, at 37 oC. Soil samples from the high-yield plot had higher concentrations of Bacillus and total bacteria. The low-yield soil showed a higher level of colonies of the genus Fusarium. The studied enzyme activities (b-glycosidase, arylsulphatase and urea) were found at lower values in soil samples from the high-yield field and differed statistically from the low-yield field. However, in the rhizosphere samples, these enzymes had a higher activity in the high-yield field. In view of these results, it is possible that the yield of soybean plants influences the number of microorganisms and the enzymatic activity of the soil microbiota. 650 $aBacillus (bacteria) 650 $aBacterial communities 650 $aPseudomonas 650 $aBactéria 650 $aEnzima 650 $aFeijão 650 $aFusarium 650 $aRizosfera 650 $aSoja 650 $aSolo 650 $aTrichoderma 653 $ap-nitrophenol-b-D-glucopyranoside 700 1 $aVILELA, E. S. D. 700 1 $aPAZIANOTTO, R. A. A. 700 1 $aREYNALDO, E. F. 700 1 $aSILVA, E. H. F. M. da 700 1 $aBUENO, A. C. S. O. 700 1 $aMAY, A. 773 $tAfrican Crop Science Journal$gv. 26, n. 1, p. 79-92, 2018.
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