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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
12/04/2023 |
Data da última atualização: |
12/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CASTRO, R. B. N. de; ROSADO, C. P.; SOUZA, R. G. G. de; SILVA, L. DE O.; FREITAS-SILVA, O.; SOUZA, A. Q. de; FIDALGO NETO, A.; TEODORO, A. J. |
Afiliação: |
RAQUEL BERNARDO NANA DE CASTRO, UNIRIO; CAROLYNE PIMENTEL ROSADO, UNIRIO; RODRIGO GONÇALVES GUSMÃO DE SOUZA, UNIRIO; LUCIANA DE OLIVEIRA SILVA, UNIRIO; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; ALEX QUEIROZ DE SOUZA, UFRJ; ANTONIO FIDALGO NETO, UNIRIO; ANDERSON JUNGER TEODORO, UFF. |
Título: |
Bioactive compounds from roasted and green coffee obtained by supercritical fluid extraction decrease survival and induce apoptosis in prostate cancer cells. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Observatório de la Economia Latinoamericana, [v. 21], n. 2, p.643-676. 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Na publicação v. 9. |
Conteúdo: |
Prostate cancer is the most frequent and lethal neoplastic disease among men worldwide.
There is growing interest in the biologically active compounds in coffee for their potential
chemopreventive. The present study aimed to analyze the content of bioactive
compounds, the antioxidant and antiproliferative activity of green arabica coffee and
different roasts extracted by supercritical fluid. The concentration of caffeine, chlorogenic
acid and caffeic acid were evaluated. Additionally, the colorimetric profile, antioxidant
capacity, effect on cell viability, cell cycle and apoptosis of the extracts. Caffeine, caffeic
acid and chlorogenic acid content were higher in green coffee extract than in roasted
coffee (80.0mg/100g, 16.76 and 19.37mg/mL, respectively). The green coffee extract
showed higher antioxidant activity and total phenolic content compared to the other
coffee extracts by all methods tested; and among the roasted coffee extracts, light roast
coffee stands out with the highest antioxidant capacity. After 48 hours of treatment, coffee
extracts caused a reduction in the viability of PC-3 cells, with light roast coffee being
more effective. Green and light roast coffee extracts induced a cell cycle arrest in the S
phase and increased apoptosis. The present results strongly suggest that coffee extracts
have an antiproliferative effect on prostate adenocarcinoma cells.
O câncer da próstata é a doença neoplásica mais frequente e letal entre os homens em
todo o mundo. Há um interesse crescente nos compostos biologicamente activos do café
pelo seu potencial quimiopreventivo. O presente estudo visava analisar o conteúdo de
compostos bioactivos, a actividade antioxidante e antiproliferativa do café arábica verde
e diferentes torrefacções extraídas por fluido supercrítico. Foram avaliadas as
concentrações de cafeína, ácido clorogénico e ácido cafeico. Além disso, o perfil
colorimétrico, a capacidade antioxidante, o efeito na viabilidade celular, o ciclo celular e
a apoptose dos extractos. O teor de cafeína, ácido cafeico e ácido clorogénico era mais
elevado no extracto de café verde do que no café torrado (80,0mg/100g, 16,76 e
19,37mg/mL, respectivamente). O extracto de café verde mostrou maior actividade
antioxidante e teor fenólico total em comparação com os outros extractos de café por
todos os métodos testados; e entre os extractos de café torrado, o café torrado leve
destaca-se com a maior capacidade antioxidante. Após 48 horas de tratamento, os
extractos de café provocaram uma redução na viabilidade das células PC-3, sendo o café
torrado ligeiro mais eficaz. Os extractos de café torrado verde e leve induziram uma
paragem do ciclo celular na fase S e um aumento da apoptose. Os resultados actuais
sugerem fortemente que os extractos de café têm um efeito antiproliferativo sobre as
células do adenocarcinoma da próstata. MenosProstate cancer is the most frequent and lethal neoplastic disease among men worldwide.
There is growing interest in the biologically active compounds in coffee for their potential
chemopreventive. The present study aimed to analyze the content of bioactive
compounds, the antioxidant and antiproliferative activity of green arabica coffee and
different roasts extracted by supercritical fluid. The concentration of caffeine, chlorogenic
acid and caffeic acid were evaluated. Additionally, the colorimetric profile, antioxidant
capacity, effect on cell viability, cell cycle and apoptosis of the extracts. Caffeine, caffeic
acid and chlorogenic acid content were higher in green coffee extract than in roasted
coffee (80.0mg/100g, 16.76 and 19.37mg/mL, respectively). The green coffee extract
showed higher antioxidant activity and total phenolic content compared to the other
coffee extracts by all methods tested; and among the roasted coffee extracts, light roast
coffee stands out with the highest antioxidant capacity. After 48 hours of treatment, coffee
extracts caused a reduction in the viability of PC-3 cells, with light roast coffee being
more effective. Green and light roast coffee extracts induced a cell cycle arrest in the S
phase and increased apoptosis. The present results strongly suggest that coffee extracts
have an antiproliferative effect on prostate adenocarcinoma cells.
O câncer da próstata é a doença neoplásica mais frequente e letal entre os homens em
todo o mundo. Há... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Próstata; Prostate. |
Thesagro: |
Câncer. |
Thesaurus Nal: |
Coffee (beverage). |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
11/03/2011 |
Data da última atualização: |
04/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
TAVARES, J. de L.; ARAUJO, R. N. M.; RIPARDO FILHO, H. S.; LOPES JUNIOR, M. L.; GUILHON, G. M. S. P.; ARRUDA, M. S. P.; SOUZA FILHO, A. P. S.; SANTOS, L. S. |
Afiliação: |
JADER DE LIMA TAVARES, UFPA; RAILDA N. M. ARAUJO, UFPA; HAROLDO S. RIPARDO FILHO, UFPA; MANOEL L. LOPES JUNIOR, UFPA; GISELLE M. S. P. GUILHON, UFPA; MARA SILVIA P. ARRUDA, UFPA; ANTONIO PEDRO DA SILVA SOUZA FILHO, CPATU; LOURIVALDO S. SANTOS, UFPA. |
Título: |
Potencial alelopático das cascas do caule de Poraqueiba sericea. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 33., 2010, Águas de Lindóia. A química construindo um futuro melhor. [São Paulo]: SBQ, 2010. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Alelopatia. |
Thesaurus NAL: |
Mimosa pudica. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/29326/1/PotencialAlelopaticoCaule.pdf
|
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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