Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  31/03/2000
Data da última atualização:  15/05/2013
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  CASTRO, C. R. T. de; CARVALHO, M. M.
Afiliação:  CARLOS RENATO TAVARES DE CASTRO, CNPGL.
Título:  Sistemas silvipastoris: relatos de pesquisa e de seu uso no Brasil.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Juiz de Fora, MG: Embrapa Gado de Leite, 1999.
Páginas:  24 p.
Série:  (Embrapa Gado de Leite. Circular técnica, 53).
ISSN:  1517-4816
Idioma:  Português
Conteúdo:  Efeitos do componente arbóreo; A experiência com sistemas silvipastoris nas diferentes regiões do Brasil: Região Sul, Região Sudeste, Região Centro-Oeste, Região Nordeste, Região Norte; Conclusões.
Palavras-Chave:  Agroflorestal; Agrosilvocultural systems; Brasil; Relatos de pesquisa; Sistema silvipastoril; Sistemas silvipastoris; Sistemas silvopastoris.
Thesagro:  Agrossilvicultura; Floresta; Pastagem.
Thesaurus Nal:  agroforestry; Brazil; forests; pastures; silvopastoral systems.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/82847/1/Sistemas-silvipastoris.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE35128 - 1EMBFL - --08977CNPGL08977
AI-SEDE35128 - 2EMBFL - PP08977CNPGL08977a
CNPGL13350 - 1UMTFL - PP2908 P.1702908
CPAC16338 - 1ADDFL - --FOL6562FOL6562
CPACT8576 - 1UMTFL - --009641999.00964
CPAMN-UEPP9187 - 1EMBFL - --2000.00094
CPAP42836 - 1EMBFL - PPFL2000.00017o-38172000.00017
CPATSA11099 - 1EMBFL - PP0656806568
CPPSUL9302 - 1ADDFL - PPFL 2614.2000.02614
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  08/11/2021
Data da última atualização:  08/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MARCANO DE HIGUERA, J.; SANTOS, H. M.; OLIVEIRA, A. F. DE; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  JULYMAR MARCANO DE HIGUERA, UFSCAR; HERICK M. SANTOS, UFSCAR; ALINE F. DE OLIVEIRA, Institute of Analytical Chemistry of the Czech Academy of Sciences; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Bioaccessibility assessment of Cu, Fe, K, Mg, P, and Zn in thermally treated lamb meat.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of the Brazilian Chemical Society, v.32, n.11, p.2111-2119, 2021.
DOI:  https://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20210103
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A bioaccessibility test with raw and cooked lamb meat samples was performed. The evaluated cooking devices were grill, microwave oven, air fryer, pressure cooker, and electric oven. Physicochemical parameters and the total mass fraction of Cu, Fe, K, Mg, P, and Zn were determined in raw and cooked samples by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES). The trueness was evaluated using certified reference materials, with recoveries from 87 to 101%. The pressure cooking presented the major changes, including the highest values of internal temperature, loss of inorganic elements after cooking, and the lowest values of moisture and analyte mass fractions. An in vitro gastrointestinal simulation was performed, and the method was validated by an addition and recovery test, in which the trueness varied from 87 to 115%. The bioaccessibility ranged between 28-56, 4-19, 68-76, 41-54, 48-57, and 1-21% for Cu, Fe, K, Mg, P, and Zn, respectively. The cooking methods promoted changes in the meat samples, thus affecting the bioaccessibility of the nutrients. Based on the recommended dietary intake (RDI) calculation, lamb meat can be considered a good Fe, P, and Zn source.
Palavras-Chave:  Bioaccessibility; ICP OES; RDA; Sample preparation.
Thesaurus NAL:  Lamb meat.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227486/1/BioaccessibilityAssessmentCu.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE25433 - 1UPCAP - DDPROCI-2021.00143MAR2021.00163
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional