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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  15/01/2009
Data da última atualização:  12/02/2009
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  ANJOS, J. L. dos; CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; GOMES, J. B. V.; SOBRAL, L. F.; OLIVEIRA, V. D. de.
Afiliação:  Joézio Luiz dos Anjos, Embrapa Tabuleiros Costeiros; Hélio Wilson Lemos de Carvalho, Embrapa Tabuleiros Costeiros; Ivênio Rubens de Oliveira, Embrapa Tabuleiros Costeiros; João Bosco Vasconcelos Gomes, Embrapa Tabuleiros Costeiros; Vanice D. de Oliveira.
Título:  Produtividade de híbridos de milho com espaçamento de 50 cm entre linhas e três densidades de plantas na zona agreste de Sergipe em 2006.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 27., SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO, SPODOPTERA FRUGIPERDA, 3.; WORKSHOP SOBRE MANEJO E ETIOLOGIA DA MANCHA BRANCA DO MILHO, 2008, Londrina. Agroenergia, produção de alimentos e mudanças climáticas: desafios para milho e sorgo: trabalhos e palestras. [Londrina]: IAPAR; [Sete Lagoas]: Embrapa Milho e Sorgo, 2008. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Congresso; Cultivo; Cultura.
Thesagro:  Doença; Genética; Manejo; Milho; Produção; Sorgo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATC20336 - 1UPCPL - --CD633.15C749a
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  18/11/2020
Data da última atualização:  26/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  OLIVEIRA, J. B. de; LAUREANO, O.; CASTRO, R. de; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M.
Afiliação:  JULIANE BARRETO DE OLIVEIRA, LEAF- Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisbon, Portugal; OLGA LAUREANO, LEAF- Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisbon, Portugal.; ROGÉRIO DE CASTRO, LEAF- Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisbon, Portugal.; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; JORGE MANUEL RICARDO-DA-SILVA, LEAF- Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food. Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisbon, Portugal.
Título:  Rootstock and harvest season affect the chemical composition and sensory analysis of grapes and wines of the Alicante Bouschet (Vitis vinifera L.) grown in a tropical semi-arid climate in Brazil.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  OENO One, v. 4, p. 1021-1039, 2020.
DOI:  10.20870/oeno-one.2020.54.4.2553
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aim: In this study, we aimed to evaluate the composition of grapes and wines of the Alicante Bouschet variety from a tropical semi-arid area in Brazil, by studying two rootstocks and harvests in different semesters (climates) of the same year. Methods, Results: Vines of Vitis vinifera L., Alicante Bouschet, a teinturier variety, were grown in a tropical semi-arid climate in Brazil. The phenolic composition of the grapes and wines was measured to assess how they had been affected by two rootstocks (IAC 572 and 1103P) and two harvest seasons, Semester 1 and Semester 2 (in this region, a grapevine produces two harvests per year, with an intra-annual climate variability). The grapes and wines were subjected to the usual physicochemical analyses, as well as to spectrophotometric and chromatographic analyses. Sensory analysis was carried out by professional tasters. The results show that there is a rootstock effect and a harvest season effect for several parameters on grape composition, as well as on the resulting wines. The grapes from vines grafted onto IAC 572 rootstock contained higher titratable acidity, tartaric acid, malic acid, total anthocyanins, total proanthocyanidins in skins and seeds and polymeric tannins in skins. The grapes from vines grafted onto 1103P rootstock contained higher concentrations of total phenols and non-flavonoids, total monomeric anthocyanins, monomeric and polymeric tannins in the seeds. The second semester wines were higher in total anthocyanins,... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alicante Bouschet; Phenolic composition; Rootstock; Teinturier variety; Tropical semiarid climate; Two harvest seasons per year.
Thesaurus NAL:  Brazil.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217925/1/Oliveira-Pereira-et-al-OenoOne-2020.pdf
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Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18513 - 1UPCAP - DD
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