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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  20/12/2022
Data da última atualização:  16/02/2023
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  CARVALHO, H. W. L. de; CARVALHO, L. M. de; TEODORO, A. V.; GIRARDI, E. A.; PASSOS, O. S.; SOARES FILHO, W. dos S.
Afiliação:  HELIO WILSON LEMOS DE CARVALHO, CPATC; LUCIANA MARQUES DE CARVALHO, CPATC; ADENIR VIEIRA TEODORO, CPATC; EDUARDO AUGUSTO GIRARDI, CNPMF; ORLANDO SAMPAIO PASSOS, CNPMF; WALTER DOS SANTOS SOARES FILHO, CNPMF.
Título:  Laranjeiras-doces de maturação-tardia sobre diferentes porta-enxertos para diversificação dos pomares dos Tabuleiros Costeiros da Bahia e de Sergipe.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Aracaju: Embrapa Tabuleiros costeiros, 2022.
Páginas:  13 p.
Série:  (Embrapa Tabuleiros Costeiros. Comunicado Técnico, 250).
ISSN:  1678-1937
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Polo Citrícula.
Thesagro:  Citricultura; Laranja Doce; Porta Enxerto.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/246849/1/Laranjeiras-doces-de-maturacao-tardia-sobre-diferentes-porta-enxertos.2022.COT-250.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33860 - 1UPCFL - DDPublicação digital
CPATC26068 - 1UMTFL - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  09/11/2018
Data da última atualização:  09/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  HORNUNG, P. S.; ÁVILA, S.; MASISI, K.; MALUNGA, L. N.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E.; RIBANI, R. H.; BETA, T.
Afiliação:  Polyanna S. Hornung, UFPR; Suelen Ávila, UFPR; Kabo Masisi, University of Manitoba; Lovemore N. Malunga, University of Manitoba; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Egon Schnitzler, UEPG; Rosemary H. Ribani, UFPR; Trust Beta, University of Manitoba.
Título:  Green development of biodegradable films based on native yam (Dioscoreaceae) starch mixtures.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Starch, v. 70, n. 5/6, 1700234, May 2018. 12 p.
DOI:  10.1002/star.201700234
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mixtures of starch comprising starches from different botanical origins and species can improve the mechanical properties of films and coatings. Here, the aim is to develop a sustainable process of starch modification to obtain enhanced starch films through mixing three Dioscoreaceae starches and to study the films resultant mechanical (tensile strength and elongation at break), thermal (glass transition and melting temperature), and physicochemical (moisture, solubility, thickness, color, transparency, light transmission, water vapor permeability, crystallinity, and surface uniformity) properties. The films obtained after the mixing process show low moisture content and high transparency, high solubility desirable for biodegradability, and significantly different thickness. An improved light barrier is achieved and water vapor permeability barrier properties are obtained. Using differential scanning calorimetry, it is observed that the glass transition temperature of the films decreased. The starch mixture improves the mechanical characteristics of the films by 200% for tensile strength and 232% for elongation at break. After mixing, the films show increased crystallinity and no crack or pinholes in their surface. These findings demonstrate that the yamstarch mixtures form strong and flexible films suitable for various industrial products through a simple green process.
Palavras-Chave:  Biopolímero; Dioscorea starch; Processo sustentável; Sustainable processes.
Thesagro:  Amido; Inhame.
Thesaurus NAL:  Biodegradability; Biopolymers; Dioscoreaceae; Edible films; Starch; Yams.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56551 - 1UPCAP - DD
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