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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  21/08/2003
Data da última atualização:  24/02/2010
Autoria:  CORRADINI, E.; CARVALHO, A. J. F. de; CURVELO, A. A. S.; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  Embrapa Instrumentação Agropecuária, São Carlos, SP.
Título:  Preparation and characterization of starch and zein blends.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  In: MATTOSO, L. H. C.; LEÃO, A.; FROLLINI, E. (Ed.). Natural polymers and compósites IV. [São Carlos: EMBRAPA: USP; S.l.: UNESP, 2002]. 4 f. 1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this work blends of starch and zein, a hidrophobic corn protein, were prepared varying the content of zein from 0% to 80% and using glycerol as plasticizer. Blends were processed in a intensive batch mixer connected to a torque rheometer. The mixtures obtained were moded by compression at 160°C from which the specimens for mechanical test were prepared. The results show that the additon of zein improves the mixing process since it decreases the melting viscosity. Tensile strength presents small variation with addition of zein, while Young's Modulus increases and elongation decrease sharply.
Palavras-Chave:  Blends; Natural polymers; Polímero natural; Tensile test.
Thesaurus Nal:  starch; zein.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA7963 - 1UPCSP - --PROCI-02.001072002.00107
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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Soja.
Data corrente:  09/09/2021
Data da última atualização:  27/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  CAMPOS, L. J. M.; ALMEIDA, R. E. M. de; SILVA, D. D. da; COTA, L. V.; NAOE, A. M. L.; PELUZIO, J. M.; BERNARDES, F. P.; COSTA, R. V. da.
Afiliação:  LEONARDO JOSE MOTTA CAMPOS, CNPSO; RODRIGO ESTEVAM MUNHOZ DE ALMEIDA, CNPASA; DAGMA DIONISIA DA SILVA, CNPMS; LUCIANO VIANA COTA, CNPMS; Universidade Federal do Tocantins, Palmas, TO 77001-090, Brazil; Universidade Federal do Tocantins, Palmas, TO 77001-090, Brazil; Faculdade Católica do Tocantins, Unidade II, Palmas, TO 77000-000, Brazil; RODRIGO VERAS DA COSTA, CNPMS.
Título:  Physiological and biophysical alterations in maize plants caused by Colletotrichum graminicola infection verified by OJIP study.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Tropical Plant Pathology, v. 46, p. 674-683, 2021.
DOI:  10.1007/s40858-021-00465-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Anthracnose caused by Colletotrichum graminicola (Ces.) Wils is among the most aggressive maize diseases worldwide, considerably hindering crop productivity. To investigate the responses underlying the host-pathogen interaction involved in anthracnose infection, we conducted two feld experiments in some of the main grain producing areas of the State of Tocantins, in Brazil. Four maize hybrids (with diferential tolerance to C. graminicola) were sown in February and March, 2017. Chlorophyll fuorescence measures were performed according to the OJIP protocol; additionally, SPAD readings were conducted and productivity components were assessed. Inoculation with the fungus spore suspension afected the response curve of the chlorophyll fuorescence transient, SPAD index, and productivity components. Anthracnose stalk rot caused 20-25% reduction in grain weight, 6?8% reduction in maize ear size, and 20-23% reduction in ear weight. Furthermore, plants experiencing C. graminicola rot showed reduced SPAD index and a 24-34% reduction in the activity indicator of PSII (PITotal). These changes in the photosynthetic apparatus were successfully observed via chlorophyll fuorescence measurements.
Palavras-Chave:  Fotossistema; Fuorescência da clorofila.
Thesagro:  Antracnose; Colletotrichum Graminicola; Doença de Planta; Milho; Perda da Produção; Produtividade.
Thesaurus NAL:  Anthracnose; Chlorophyll; Corn; Photosystem II.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
H Saúde e Patologia
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232916/1/ID-40408-Campos2021-Article-PhysiologicalAndBiophysicalAlt.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA1059 - 1UPCAP - DD20212021
CNPMS29599 - 1UPCAP - DD
CNPSO40408 - 1UPCAP - DD
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