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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
12/12/2014 |
Data da última atualização: |
02/06/2017 |
Autoria: |
HONORATO, C. A.; ALMEIDA, L. C. de; NUNES, C. da S.; CARRILHO, E. N. V. M.; MORAES, G. |
Afiliação: |
CLAUCIA APARECIDA HONORATO, Centro Universitário da Grande Dourados; LUCIANA CRISTINA DE ALMEIDA, Universidade Federal de São Carlos; CLEUJOSÍ DA SILVA NUNES, Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul; ELMA NEIDE VASCONCELOS MARTINS CARRILHO, UFscar; GILBERTO MORAES, UFSCAR. |
Título: |
Gastrointestinal transit of extruded or pelletized diets in pacu fed distinct inclusion levels of lipid and carbohydrate. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 11, p. 829-835, nov. 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Trânsito gastrintestinal de dietas extrusadas ou peletizadas em pacu alimentado com níveis distintos de inclusão de lipídios e carboidratos. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the effect of pelletized or extruded diets, with different levels of carbohydrate and lipid, on the gastrointestinal transit time (GITT) and its modulation in pacu (Piaractus mesopotamicus). One hundred and eighty pacu juveniles were fed with eight isonitrogenous diets containing two carbohydrate levels (40 and 50%) and two lipid levels (4 and 8%). Four diets were pelletized and four were extruded. Carbohydrate and lipid experimental levels caused no changes to the bolus transit time. However, the bolus permanence time was related to diet processing. Fish fed pelletized diets exhibited the highest gastrointestinal transit time. Regression analysis of bolus behavior for pelletized and extruded diets with 4% lipid depicted different fits. GITT regression analysis of fish fed 8% lipid was fitted to a cubic equation and displayed adjustments of food permanence, with enhanced utilization of the diets, either with extruded or pelletized diets. GITT of fish fed extruded diets with 4% lipid was adjusted to a linear equation. The GITT of pacu depends on the diet processing and is affected by dietary levels of lipid and carbohydrate. |
Palavras-Chave: |
Gelatinização do amido; Starch gelatinization. |
Thesagro: |
Carboidrato; Lipídio; Viscosidade. |
Thesaurus Nal: |
Carbohydrates; Lipids; Piaractus mesopotamicus; Viscosity. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/113642/1/Gastrointestinal-transit.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registros recuperados : 49 | |
21. | | FERNANDES, A. P.; CARRILHO, E N. V.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A. Efeito do teor de nitrato na determinação de N total em plantas pelos métodos KJELDAHL e DUMAS. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 13.; CONGRESSO ÍBERO - AMERICANO DE QUÍMICA ANALÍTICA, 2005, Niterói, RJ. Anais... Niterói: BENQ, 2005.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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24. | | BRITO, L. G.; REGITANO, L. de A.; HUACCA, M. E. F.; CARRILHO, E.; PAES, M. J.; MOYA-BORJA, G. Genotype characterization of the Haematobia irritans (Diptera: muscidae) from Brazil, Dominican Republic and Colombia based on randomly amplified polymorphic DNA (RADP) analysis. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 17, n. 4, p. 179-184, 2008.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - C |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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26. | | CARRILHO, E. N. V. M.; GONZALES, M. H.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A.; CRUZ, G. M. D. Decomposição de tecidos animais e vegetais assistida por microondas usando um único programa de aquecimento. In: ENCONTRO REGIONAL DE QUÍMICA DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 13.; SEMANA DA QUÍMICA, 31., 2001, Jaboticabal, SP. Anais... Jaboticabal: Instituto de Química-UNESP, 2001. p.85. QA-23.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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27. | | HONORATO, C. A.; ALMEIDA, L. C. de; NUNES, C. da S.; CARRILHO, E. N. V. M.; MORAES, G. Gastrointestinal transit of extruded or pelletized diets in pacu fed distinct inclusion levels of lipid and carbohydrate. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 11, p. 829-835, nov. 2014. Título em português: Trânsito gastrintestinal de dietas extrusadas ou peletizadas em pacu alimentado com níveis distintos de inclusão de lipídios e carboidratos.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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28. | | PRESTES, R. A.; COLNAGO, L. A.; FORATO, L. A.; CARRILHO, E.; BASSANEZI, R. B.; WULFF, N. A. Nuclear magnetic resonance characterization of metabolite disorder in orange trees caused by citrus sudden death disease. Molecular plant pathology, [S. l.], v. 10, n. 1, p. 51-57, 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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30. | | GONZALEZ, M. H.; SILVA, F. V.; CARRILHO, E. N. V. M.; NOBREGA, J. A.; NOGUEIRA, A. R. de A. Moagem criogênica de amostras de tecido vegetal: composição química versus tamanho de partícula. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 11., 2001, Campinas, SP. Desafios da química analítica no século XXI. Anais... Campinas: ENQA, 2001. TA-3.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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31. | | CHAPAVAL, L.; CARRILHO, E.; RABELO, M. D.; ZAFALON, L. F.; OIANO NETO, J.; NOGUEIRA, A. R. de A. Paper based point of care testing for detection of staphylococcus in milk from sheep and cow. In: ANNUAL MEETING OF THE EUROPEAN FEDERTATION OF ANIMAL SCIENCE, 65., 2014, Copenhagen. Abstracs...Copenhagen: EAAP, 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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37. | | LACAVA, P. T.; SILVA-STENICO, M. E.; ARAÚJO, W. L.; SIMIONATO, A. V. C.; CARRILHO, E.; TSAI, S. M.; AZEVEDO, J. L. Detection of siderophores in endophytic bacteria Methylobacterium spp. associated with Xylella fastidiosa subsp. pauca. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 4, p. 521-528, abr. 2008 Título em português: Detecção de sideróforos nas bactérias endofíticas Methylobacterium spp. associadas com Xylella fastidiosa subsp. pauca.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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38. | | SOUZA, G. B. de; OLIVEIRA, C. V.; CARRILHO, E. N. V. M.; NOGUEIRA, A. R. de A.; SILVA, C. S.; NÓBREGA, J. A. Elemental analysis of biological samples by ICP OES after combustion in an oxygen bomb. In: RIO SYMPOSIUM ON ATOMIC SPECTROMETRY, 17., 2002, Florianópolis, SC. Abstracts... Florianópolis: UFSC, 2002. p.140.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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39. | | CARRILHO, E. N. V. M.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NOBREGA, J. A.; SOUZA, G. B. de; CRUZ, G. M. D. Teores de gordura e proteína em materiais biológicos e carbono residual após decomposição assistida por microondas. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 11., 2001, Campinas, SP. Desafios da química analítica no século XXI. Anais.... Campinas: ENQA, 2001. TA-2.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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40. | | BARICHELLO, F.; DONATONI, F. A. B.; TIZIOTO, P. C.; MEIRELLES, S. L.; MALAGO JUNIOR, W.; GIGLIOTI, R.; IBELLI, A. M. G.; GROMBONI, J. G. G.; CARRILHO, E.; ZAROS, L. G.; VIEIRA, L. S.; REGITANO, L. C. de A. Association of SNPs in the IL2 gene with resistance against gastrointestinal infection in a F2 goat population. In: SÃO PAULO ADVANCED SCHOOL OF SCIENCE, 2011, São Carlos, SP. Advance in the knowledge of parasite resistance of ruminant hosts and parasites. Proceedings... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste, 2011. p. 42.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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