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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
11/04/2018 |
Data da última atualização: |
26/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
MORES, N.; CARON, L.; BORDIN, L. C. |
Afiliação: |
NELSON MORES, CNPSA; LUIZINHO CARON, CNPSA; LUIZ CARLOS BORDIN, CNPSA. |
Título: |
Condições de biosseguridade no recolhimento de animais mortos de propriedades rurais e transporte até empresas processadoras. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2018. |
Páginas: |
28 p. |
Série: |
(Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 193). |
ISSN: |
0101-6245 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Biosseguridade; Eliminação de animal morto; Incenaração; Propriedade agrícola. |
Thesagro: |
Biossegurança; Mortalidade Animal; Transporte. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175298/1/final8775.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
03/10/2017 |
Data da última atualização: |
03/10/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
RODRIGUES, A. P. O.; CARGNIN-FERREIRA, E. |
Afiliação: |
ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; EDUARDO CARGNIN-FERREIRA, INSTITUTO FEDERAL DE SANTA CATARINA, Garopaba-SC. |
Título: |
Morphology and histology of the Pirarucu (Arapaima gigas) digestive tract. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Morphology, Temuco, v. 35, n. 3, p. 950-957, Sept. 2017. |
ISSN: |
0717-9502 |
DOI: |
10.4067/S0717-95022017000300025 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study describes the morphology and histology of the digestive tract of juvenile pirarucu, which is a Neotropical fish species with great potential for aquaculture in the Amazon region. Three size classes of pirarucu juveniles from commercial fish farms were sampled for histological examination of the oesophagus, stomach, pyloric caeca, intestine and liver. The morphological and histological features of the pirarucu digestive tract are similar to other carnivorous teleosts and enable the species to ingest, store and digest large food items. Acidic and neutral mucins are secreted by the mucosa of the oesophagus, stomach, pyloric caeca and intestine to protect the mucosal epithelium and to lubricate and facilitate food passage along the digestive tract. Complex transverse folds are predominant in the intestinal mucosa and most likely contribute to optimization of the digestion and nutrient absorption processes, thereby offsetting the relatively short length of the intestine. The exocrine pancreas appears diffuse in the liver and mesentery around the pyloric region of the stomach, pyloric caeca and initial part of the intestine. The digestive tract morphology and thickness become increasingly developed with the size of pirarucu. |
Thesagro: |
Aquicultura; Nutrição animal; Peixe de água doce; Pirarucu. |
Thesaurus NAL: |
Aquaculture; Arapaima gigas; Digestion; Fish nutrition; Osteoglossiformes. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/164574/1/CNPASA-2017-ijm.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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