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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
31/08/2020 |
Data da última atualização: |
02/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NAVES, A. de P.; SILVA, A. O.; BARBOSA, M. V.; PINTIM F. A.; SANTOS, J. V. dos; SAGGIN JUNIOR, O. J.; GUIMARÃES, P. T. G.; CARNEIRO, M. A. C. |
Afiliação: |
Andrêssa de Paula Naves, UFLA; Aline Oliveira Silva, UFLA; Marisângela Viana Barbosa, UFLA; Flávio Araújo Pinto, UFLA; Jessé Valentim dos Santos, UFLA; ORIVALDO JOSE SAGGIN JUNIOR, CNPAB; Paulo Tácito Gontijo Guimarães, EPAMIG; Marco Aurélio Carbone Carneiro, UFLA. |
Título: |
Biochemical parameters of an Oxisol submitted to high dosesof gypsum in the coffee culture. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, V. 15, e151756, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
he objective of this study was to determine the influence of increasing doses of agricultural gypsum on the quality of the soil biochemical parameters in coffee cultivation (Coffea arabica L.) over two climatic seasons in the Brazilian Cerrado. Soil samples were collected in two seasons (dry and rainy season), at 0.00 ? 0.10 m depth of an Oxisol, submitted to doses 0 (GSA); 3.5 (G3.5); 7.0 (G7.0) and 14 (G14) t ha-1 of agricultural gypsum in the coffee planting line. The biochemical parameters evaluated were: total organic carbon (TOC); microbial biomass carbon (MBC); soil basal respiration (SBR); absolute enzymatic activities [Urease, acid phosphatase, hydrolysis of fluorescein diacetate (FDA)], and enzymatic activity per unit of MBC. The significant effect (p ≤ 0.05) of gypsum doses was observed for MBC and SBR, which were higher in the treatment with G7.0 application. TOC, the enzymatic activities of Phosphatase and the FDA showed no differences between treatments. On the other hand, the specific enzymatic activities by MBC were used to describe the differences between the doses of gypsum applied, generally with greater activity in treatments G7.0 and G14. The accumulated coffee productivity was higher in G14 treatment. The results presented confirmed that the biochemical parameters of the soil are key in the evaluation of changes in soil use, and that the increase in gypsum favors activity and microbial biomass. |
Palavras-Chave: |
Soil bioindicators. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus Nal: |
Soil enzymes. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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Status |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
31/03/2021 |
Data da última atualização: |
14/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; MELEM JUNIOR, N. J.; GUEDES, M. C.; GUERREIRO, Q. L. de M.; SANTOS, D. B. dos; GUIMARÃES, Y. B. P. C.; ARAUJO, D. M. de F.; FERREIRA, N. dos S.; MORAES, A. da S. de. |
Afiliação: |
RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; NAGIB JORGE MELEM JUNIOR, CPAF-AP; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; QUÊZIA LEANDRO DE MOURA GUERREIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO OESTE DO PARÁ; DARLISSON BENTES DOS SANTOS, UNIVERSIDADE DA AMAZÔNIA; YASH BRENDO PEREIRA COELHO GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; DANIEL MARCOS DE FREITAS ARAUJO, CPAF-AP; NATÁLIA DOS SANTOS FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; AOLIBAMA DA SILVA DE MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO. |
Título: |
Caracterização dos solos sob castanhais na região sul do estado do Amapá. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Macapá: Embrapa Amapá, 2021. |
Páginas: |
34 p. |
Série: |
(Embrapa Amapá. Documentos, 106; Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 459). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Descrição geral da área. Situação, limites e extensão. Hidrografia. Geologia. Geomorfologia (Relevo). Clima. Material e Métodos. Solos Argissolo Acinzentado Argissolo Vermelho-Amarelo. Argissolo Vermelho. Cambissolo Háplico. Latossolo Amarelo. Latossolo Vermelho-Amarelo. Latossolo Vermelho. Legenda de Solos. |
Thesagro: |
Análise; Castanha; Perfil do Solo; Solo Florestal. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1131006/1/DOC459.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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